Na tahu je pravice

Čas střízlivě hodnotit výsledky krajských voleb. V první řadě - z politického hlediska nejde o žádnou velkou katastrofu. Různé koalice pod vedením ČSSD (a přiznejme si, že ty s ODS fungovaly často hůře než KSČM) fungují v krajích už 4 roky a taky jsem se z toho nepo-to. Kromě toho krajské volby život nás všech ovlivňujou mnohem méně, než si myslíme. Podstatné otázky zůstávají v rukou celostátní politiky a ta může tu krajskou navíc docela solidně regulovat. To že na celostátní úrovni vládne jiná vypečená parta, je věc jiná.

Hlavně by všechny anti-komunisty měla mrzet neschopnost ČSSD udržet si voliče. Krásně je to vidět třeba ve Středních Čechách, kde mají komunisti obrovské zisky. Troufnu si říct, že to má co dělat s docentem Rathem. ČSSD taky ztratila křeslo hejtmana v Hradci, kde byl Franc suverénně nejméně výrazným hejtmanem a v Ústí, kde dochází k čím dál většímu posunu na levici.
Vládě a nikoli hloupým voličským ovcím, pro než je jakákoli úvaha - složitější než pochopení vtipu na zadní straně Blesku - naprosto nemožná, je potřeba "poděkovat" za volební výsledek komunistů. Už dávno tahle vláda není to menší zlo. Nečasova vláda je neskutečně velký zlo a jakýkoli člověk (ať už pravičák, levičák nebo třeba paroubkovi marťani) by si měl přát její konec. Snad s výjimkou komunistů, kteří by se díky ní mohli dostat k moci, což by jim paradoxně mohlo uškodit, protože pak by nedejbože mohli mít za něco odpovědnost a mohlo by se ukázat, že vono ten rozdíl oproti ostatním stranám neni žádnej a s maskou protestní strany by byl šmitec (což by mohlo být optimální řešení, jak se jich zbavit).
Nečas u mě alibistickým povolebním vystoupením ztratil i tu poslední špetku náklonosti. Absence pokory a empatie je u politiků docela běžná, vidění chyb všude okolo a ne jen v sobě také, ale to co předvedl dnes Nečas na tiskovce, to byl výstup arogantního člověka, proti kterému se spikl celý svět. Bravo pane Nečasi, takhle by to nepodal ani mistr arogance VK.
Chci věřit, že se ODS odrazí ode dna, ale to se současným vedením rozhodně nepůjde. Chci věřit, že přijde někdo nový, silná osobnost, která se opravdu pokusí ODS reformovat. 
Analytik Šídlo dnes na ČT prohlásil, že nevidí důvod pro Pospíšilovu kandidaturu na šéfa strany, protože by si měl počkat až přijdou na ODS lepší časy (zjednodušeně). Já říkám, že není na co čekat. Bez razantní změny nikdy lepší časy nepřijdou.
Předpokládám nicméně, že ze současných problémů se ODS nevyhrabe. Volební výsledek by ale mohl aktivizovat pravicové voliče a politiky k nějaké činnosti na této straně politického spektra a příchod nějakého subjektu, který převezme vůdčí postavení na pravici. 
Mohla by to být TOPka, která by také potřebovala projít změnou toho, jak dělat politiku, ale v jejím případě je to něco o mnoho reálnější, než v případě ODS. A nebo možná nějaký nový subjekt, každopádně cokoli lepší než současná ODS. 
Tak jako tak - česká politika nezůstane v tomhle mezistádiu. Buď se vrátí období alespoň částečné politické rovnováhy a nebo se republika vydá směrem do rudého moře. Jak to dopadne záleží hlavně na pravici.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Hejduk | neděle 14.10.2012 13:59 | karma článku: 7,70 | přečteno: 688x