Vánoce... svátky pohody a klidu??

Jak to máte s dárky na letošní vánoce? Jsou moderní vánoce opravdu svátky pohody a klidu? Neoslavují spíš konzum a plýtvání? Proč je tolik lidí ochotných si zničit život jen aby měli pod stromečkem ten správný dárek?

Znáte Matrix? Je to klasika. Ta část, kdy se snaží zlomit Morfea a agent Smith mu říká: "Rád bych se podělil o některé své poznatky ze zdejšího pobytu. Napadlo mě to, když jsem chtěl klasifikovat váš druh. Uvědomil jsem si, že vlastně nejste savci. Savec žije instinktivně v rovnováze s okolním prostředím. Ale vy lidé ne. Vy se někde usadíte, množíte se a množíte, až vyčerpáte zdroje. ... Stejně se chová ještě jeden organismus na této planetě. Víte který? Virus. Lidé jsou nemoc. Rakovina téhle planety."

Ten film jsem viděl již nesčetněkrát. Každým dalším shlédnutím jsem se ale více a více musel zamýšlet nad touto scénou, jelikož mi čím dál více utkvěla v paměti.

Není na tom kus pravdy? Podívejme se, co jsme všechno ochotní udělat pro zisk. Zničená příroda, vypálené pralesy, nový kontinent v oceánu tvořený z plastů, mnoho vyhynulých druhů zvířat... a mohl bych pokračovat ještě dlouho.

Ekonomie mě zajímala již od útlého věku. Čím jsem ale starší, uvědomuji si, že ekonomie a ekologie jsou ruku v ruce a jedno bez druhého nemůže dlouhodobě fungovat. Nemyslím tím teď enviromentalismus v EU. To nemá s ekologií nic společného. Nemůžeme ale ukazovat prstem a věřit, že stát, nebo EU, za nás něco vyřeší. Pokud se má něco změnit, musíme začít u sebe.

Třídit odpad, neplýtvat jídlem, nekupovat zbytečné věci. Will Smith řekl jeden dokonalý citát, který přesně vystihuje tuto dobu.
"Too many people spend money they haven't earned to buy things they don't want to impress people they don't like."
Volným překladem, příliš mnoho lidí utrácí peníze, které nevydělali za věci, které nepotřebují, aby udělali dojem na lidi, které nemají rádi.
Mám jen já pocit, že tohle přesně vystihuje moderní vánoce? Kde jsou ty doby, kdy byly svátky především o tom, že můžeme být spolu, sdílet společně zážitky uplynulého roku a poslouchat zkušenosti našich předků.

Nevím jak vy, ale já tento rok žádné zbytečné věci kupovat nebudu. A věřím, že toto předsevzetí mi vydrží i pro další roky, které mě snad čekají.

Krásné vánoce všem!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Fürst | středa 12.12.2018 16:11 | karma článku: 12,90 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Lukáš Fürst

Reward!

6.3.2018 v 16:08 | Karma: 12,97

Lukáš Fürst

Základní problém dnešní doby

27.2.2018 v 17:11 | Karma: 26,62

Lukáš Fürst

Lidský mozek a finance

21.2.2018 v 17:33 | Karma: 11,74

Lukáš Fürst

Krása ženy 2

15.12.2017 v 15:46 | Karma: 14,35