Václav Klaus, Velikán nebo "Blázen"?

V historii naší Země jsme se již mnohokrát setkali s lidmi, které jedni měli za blázny, ale jiní je obdivovali a respektovali. Podívejme se na několik příkladů osobností, které se zapsaly do dějin.

Příběh Alexandra Makedonského, který si podmanil většinu tehdy známého světa, je jasným příkladem "Blázna", kterému se smáli, když oznámil světu své plány. Kdo by se tehdy chtěl střetnout s velikou Persií? Všichni byli rádi, když s Peršany nemuseli mít nic společného. Alexandr to ale viděl jinak a tak se dneska můžeme učit o muži, který neprohrál jedinou bitvu, do které vstoupil. Učíme se o Alexandrovi Velikém.
Kryštof Kolumbus, který se proslavil objevením tehdy neznámého kontinentu. Když se rozhodl, že popluje napříč oceánem, mnoho lidí se mu vysmálo. Proto také trvalo tak dlouho, než si našel "investory" pro svou plavbu. Dostal tři lodě od královské rodiny. Tři lodě! To by většině lidí přišlo jako výsměch, ale on to vzal jako příležitost. Kdyby nebyl "Blázen", nikdy by si ho historie nezapamatovala jako Velikána, objevitele Ameriky.

Václav Klaus, který bude mít v červnu již 70 let. Je to člověk, který je nesmírně vzdělaný, člověk, který ušel už velký kus cesty. Pokud se podíváme na naše známé, kteří jsou v tomto věku, většinou uvidíme lidi, kteří již jen s obtížemi přijímají nové názory a povětšinou vzpomínají a dívají se zpátky do minulosti. Václav Klaus se ale dívá do budoucnosti, do té doby, kterou nyní vytváříme a která vzniká dnes, ne zítra. A je také "Blázen". Proč by se jinak stavěl proti celé Evropě?! Václav Klaus se nenechal zlákat snadnou cestou, protože ví, jaké je to žít za totality a tak ví, že cenou za svobodu je občas také jít proti proudu. Není to příjemná cesta, ale ne vždy se snadné rovná správnému.

Nesrovnávám tady velikosti činů, které tito jednotliví pánové udělali. Snažím se poukázat na styl myšlení, kterým se odlišují od většiny lidí. Jsou to osobnosti, které se neohlížejí na názor druhých, ale vytváří si názor svůj a i kdyby byli jediní na světě, nevzdají se jej. Raději snesou posměch druhých, než aby přijali něco, co nepokládají za správné.

Václav Klaus je určítě "Blázen", alespoň pro některé lidi. Pro mě je ale právě proto Velikán, kterého ctím, respektuji a také velmi obdivuji. Jistě, není dokonalý, ale to přece není nikdo. Jen tak dále pane prezidente, fandím Vám!

Autor: Lukáš Fürst | pátek 21.1.2011 15:00 | karma článku: 32,15 | přečteno: 2369x
  • Další články autora

Lukáš Fürst

Vánoce... svátky pohody a klidu??

12.12.2018 v 16:11 | Karma: 12,90

Lukáš Fürst

Reward!

6.3.2018 v 16:08 | Karma: 12,97

Lukáš Fürst

Základní problém dnešní doby

27.2.2018 v 17:11 | Karma: 26,62

Lukáš Fürst

Lidský mozek a finance

21.2.2018 v 17:33 | Karma: 11,74