Lidský mozek a finance

Taky se vám už stalo, že i když máte větší příjmy než výdaje, těžko se vám překračuje v úsporách určitá hranice?

Nejste jediní, lidská psychika je mocná obousečná zbraň. Existuje nějaká snadná možnost, jak hacknout naši mysl a obejít tuto obtíž? Mám za to, že ano! A není to vůbec složité. Pojďme ale začít popořadě.

Asi to většina z nás zná. Určíme si částku, která poté tvoří náš bezpečnostní polštář, se kterým počítáme pro případ nečekaných událostí. A většinou nemáme velký problém ušetřit nějaké peníze a postupně se k dané částce dopracovat.

 

Jakmile se ale začneme přibližovat, spoření se stává složitějším a složitějším. Najednou už nejsme schopni odložit si ani z poloviny takovou sumu, kterou jsme si spořili na začátku. Zkrátka naše mysl už bere částku jako téměř dosaženou a tak přestává být ve střehu a nechává se ovlivnit daleko více reklamou, která je dnes všude kolem nás. Najednou si uvědomíme, kolik věcí zrovna potřebujeme koupit, co všechno bychom už mohli obměnit a tak dále.

Jak se tedy dostat přes tuto bariéru, kterou v hlavě máme? Já to vyřešil investováním. Když investuji peníze do projektu, který je rizikový, automaticky danou sumu odepíšu a počítám s tím, že o investované prostředky mobu přijít. Přestávají tedy být součástí mého polštáře a ten se zmenší. Můj mozek se tedy opět soustředí na to, aby se dostal blíž k cílové částce, kterou jsem si stanovil.

Poté se mohou stát dva scénáře. Prvním je případ, kdy o svou investici přijdu a časem se opět dostanu k hranici, kterou jsme již popsali. Poté tedy mohu opět investovat a odepsat další částku ze svého polštáře.

Druhým scénářem je, že se projekt podaří a investice mi vynese určité finanční prostředky. Mozek tak dostane šok, jelikož najednou mám více prostředků, než jsem si stanovil a nezbývá tedy, než si stanovit novou cílovou částku nebo opět investovat.

Pokud máte obdobný problém, napište to do komentářů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Fürst | středa 21.2.2018 17:33 | karma článku: 11,74 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Lukáš Fürst

Vánoce... svátky pohody a klidu??

12.12.2018 v 16:11 | Karma: 12,90

Lukáš Fürst

Reward!

6.3.2018 v 16:08 | Karma: 12,97

Lukáš Fürst

Základní problém dnešní doby

27.2.2018 v 17:11 | Karma: 26,62

Lukáš Fürst

Krása ženy 2

15.12.2017 v 15:46 | Karma: 14,35