Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda končí ostnatým drátem...

(lch) Neznám nikoho, kdo by ho v životě nepotkal, koho by nevaroval, nebo mu citelně nedal znát svoji přítomnost. Ostnatý drát – věc, která navždy změnila svět. Často se říká, že za ním končí svoboda.

Ostnáč a EveeTomáš Pospíšil

Kde se vzal

     Za vynálezce ostnatého drátu lze považovat dva muže a to Michaela Kellyho a Josepha Gliddena, kteří si v USA nechali jeho výrobu patentovat. Kelly v roce  1868. Glidden až o šest let později. Kellyho patent spočíval v tom, že na jeden z dvojice drátů byly navlečeny v pravidelných vzdálenostech ostny, které vystřihnul z plechu. Tvarem připomínaly ústřižky diamant (odtud také dostal tento drát název) a potom oba dráty zkroutil a tím byly ostny zafixovány na svých místech. Tento způsob se používal až do roku 1874 (dosud je na několika místech v USA k vidění).

   Ačkoliv je známo v té době již několik patentů, včetně toho od Kellyho, ve skutečnosti se nakonec prosazuje Gliddenova verze. Legenda říká, že Gliddenova žena Lucinda ho žádá o oplocení zahrady. On na starém kávovém mlýnku vyrábí ohýbáním drátu a následným odštípnutím ostny, které pak nasazuje na drát, jež zkrucuje s druhým drátem na starém brusu . Na tento ostnatý drát – později známý jako “Vítěz” – získává Glidden patent 24. listopadu 1874.

Konec prériím

      Málokdo si tenkrát uvědomil, kolik aspektů života tento vynález ovlivní. Ostnatý drát lze zařadit do klíčových předmětů, jejichž používání mělo na lidstvo velký sociální dopad. Znamenal konec prériím, kde svobodné toulání kovbojů dostalo jasné hranice. Ovlivnil svět ekonomicky i politicky.Stal se hrozbou i trvalou ochranou. Usnadňoval farmářům práci a stejně tak i zraňoval. S touto ambivalenci existuje dodnes.

 Jako symbol

   Rozmach se mu dostalo na bojištích 1. světové války, kde  v systému protipěchotních překážek tvořil podstatnou část. Používala ho i Čs. Armáda při opevňovacích pracích, nechvalně známý je i jako oplocení koncentračních táborů, nebo tzv. Železné opony. Za přibližně sto let bylo vyrobeno něco kolem 3-4 tisíc druhů ostnatých drátů a překážek.

 Galérií ostnatého drátu pod širým nebem osobně spatřuji v ulicích Belfastu v Severním Irsku, kde díky roky trvajícím nepokojům, je vlastně celé město ve vnitřních areálech zadrátované .

 Tetování a ostnatý drát

      Svého času se ostnatý drát stal oblíbeným motivem k tetování. Snad nejznámější nositelkou ostnatého drátu je modelka Pamela Anderson, která si ho pořídila v době manželství s Tommy Lee. Ji pak následovalo spousty žen v módní vlně. Často šlo patrně o tetování bez hlubšího významu. Ostnáč se začal stejně jako v reálu modifikovat  a stylizovat. Někdy jako doplněk velkého tetování, jindy byl ústředním tématem. Stejně tak dotvářel různé tribaly a obepínal růže s trny.

Setkáváme se s ním i mezi prácemi z vězení, kde je jeho vyobrazení často paradoxně spojena se svobodou. Kdo viděl snímek 7 let v Tibetu, určitě mi dá za pravdu, že  pasáž, kdy tam Pitt v táboře vzteky lomcuje s ostnatým drátem má vcelku výpovědní hodnotu. 

      Vyobrazený na těle patří do kategorie špatně uchopitelných a i na kůži je tím, čím je. Pokud tuto myšlenku volně rozvinu, je to symbol útlaku a nesvobody, jeho hroty  směřují ven i dovnitř, což  odpovídá jeho agresivnímu statusu proti komukoliv i sobe samému. Proto si určitě jeho vyobrazení najde příznivce i odpůrce.

 

 

                                                                                              

Autor: Lukáš Chmela | neděle 17.7.2011 11:20 | karma článku: 15,52 | přečteno: 3889x
  • Další články autora

Lukáš Chmela

Barevné dotyky léta

Další malba na tělo z projektu Šaty. Inspirováno starší kolekcí módního tvůrce V. Yudashkina. Děkuji za pomoc Monice Holubové a modelce Nikole P. Foto a bodypainting: Lukáš Chmela - KLEO visage

13.7.2014 v 13:10 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Fotoblogy

Lukáš Chmela

Raper, ten těžký život má...

Běželi Spálenou ulicí, když se pokoušeli dohnat tramvaj. No běželi... Povolené široké kecky DC, gatě o tři čísla plus s rozkrokem u kotníků, kšilt dozadu a na boku dlouhý řetěz na klíče či peněženku. Jejich zrychlený přesun připomínal takové podivné šmajdání, většina přihlížejících asi myslela, že jsou postižení a tak se zdržela komentářů a posměchu. Když jim tramvaj frnknula před nosem, už to málokdo vydržel a ozvala se fakt salva smíchu. Sám jsem si představoval, jak se při tom pohybu s koleny u sebe ještě chytnou za řetěz o víko od kanálu a nevyprostí se ani do příjezdu dalšího spoje. Jeden z nich ukázal prostředník směrem k řidičovi. Inu, Raper ten v Praze těžký život má...

7.7.2014 v 7:00 | Karma: 17,13 | Přečteno: 588x | Diskuse| Společnost

Lukáš Chmela

Biomuži, bioslečny a biospolupracovníci…

Jsem tak starý, že pamatuji v Brně první záchvěvy biokultury ještě v předrevolučním období. Tenkrát si všichni pro výrazné zkvalitnění života předávali a pěstovali takovou divnou bílou houbu. Vypadala tak trochu jako řídká vata a všichni se po ni cítili skvěle. Pil se z ní okolní nálev.

27.6.2014 v 7:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 1664x | Diskuse| Společnost

Lukáš Chmela

Kmeny bzučícího strojku

Návštěva tattoo konvence a několik fotografií z míst, kde většinu času bzučí tetovací strojky. Záliba těch, kteří umí dělat definitivní rozhodnutí :).

1.6.2014 v 17:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 654x | Diskuse| Fotoblogy

Lukáš Chmela

Pařížské toulání

Slunečnou Paříží k multikulturnímu zážitku, kdy jsem ve francouzském městě, lámanou angličtinou požádal čínskou servírku o arabské jídlo, která se přitom tvářila jako otrávená česká prodavačka:):). Střípky z toulání aneb 4O km městem po svých... Věnováno těm, kteří na podobných cestách občas hledají wc.

14.4.2014 v 12:35 | Karma: 14,37 | Přečteno: 962x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
.

Seznam rubrik