Potřebujeme opravdu v Jeseníku Aquapark?

   Asi před rokem v diskuzním pořadu o investicích pronesla moderátorka: „Je s podivem, že dva ze třech nejchudších okresů s vysokým procentem nezaměstnanosti si pořizují Aquaparky“. To ovšem netušila, že dojde i na ten třetí – Jesenický.

    Současné letní koupaliště by podle plánů zastupitelstva měl do budoucna nahradit Aquapark, který bude stát cca 200 miliónů korun. Hlasování o jeho realizaci prošlo těsnou většinou. Město na tuto investici nemá logicky dostatek financí, takže část dostane z dotací Regionálního operačního programu (80 mil.), část pokryje prodejem nemovitostí a na cca 50 mil si hodlá vzít úvěr. I přes finanční analýzu, jež naznačila, že Aquapark připraví městskou kasu v průměru o 10 milionů korun ročně. A to po dobu minimálně 15 let. Jde o vcelku kontroverzní počin, zvláště když  si uvědomíme, že Jeseník jedno koupaliště má, krytý bazén je v nedaleké České Vsi a v okolních provozovnách je několik různých welness center a menších bazénů. Proto se nabízí otázka, zda za tímto postupem lze vypozorovat snahu udělat něco pro „blaho občanů“, či tu už jde o úplně jiné zájmy.

   Podobný názor měla skupina obyvatel z Jeseníku, která iniciovala petici za referendum. Jsou přesvědčeni, že o investici, která vážně zatíží rozpočet města a zároveň na dlouhá léta omezí jiné investice by měli rozhodnout především občané. K 26. červenci obsahovaly podpisové archy petice cca 1500 podpisů. Úctyhodné číslo těch, kteří neváhali a byli občansky aktivními. Přesto počet podpisů na referendum nestačí a je potřeba dalších cca 500. Věřím, že se ty podpisy ještě včas sejdou.

    Převeliká škoda, že referenda se smí zúčastnit pouze občané s trvalým pobytem v Jeseníku, protože do argumentace protistrany jistě patří i předpokládaný vysoký zájem o Aquapark u obyvatel okolních obcí. Časté dotazy „přespolních“ zda mohou petici podepsat a následné zklamání, že ne však svědčí o opaku.

    V úterý jsem seděl v kavárně Ennea, kam lidé chodí petici podepisovat. Dorazila trojice dvacetiletých na freeriderových kolech. Osobně bych od studentů spíše čekal prázdninové zevlování, kdy je jim vše okolo fuk. Přesto si našli čas vyjádřit svůj nesouhlas se stavbou Aquaparku a podepsat petici za referendum. Právě jejich příchod mne naplnil přesvědčením, že jde o vážnou situaci, ke které se umějí mladí postavit, když je třeba.

 

 

Autor: Lukáš Chmela | pátek 2.8.2013 8:00 | karma článku: 17,87 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Lukáš Chmela

Noční vlci v Praze

7.5.2016 v 22:30 | Karma: 19,00

Lukáš Chmela

Paříž v podzimní náladě

3.11.2015 v 7:00 | Karma: 14,72

Lukáš Chmela

Designblok 2015

24.10.2015 v 15:58 | Karma: 13,64

Lukáš Chmela

Ne/klid

20.4.2015 v 1:35 | Karma: 11,85