Mít na to koule

    Před několika lety Marek z Cukrové hory „odstřelil“ význam slova přítel a masově z něj udělal označení pro kohokoliv, koho jste schopni a ochotni si přilepit na jeho modrou stránku. Ten stejný člověk pak prohlásil něco v tom smyslu, že soukromí je přežitek a dostává nový význam. Jsem tedy rád, že význam slova přítel pro mne zůstává zachován a nemám potřebu jím označit dalších 200 lidí kolem mne i přes snahy tohoto plachého miliardáře.

   Dost podobně to dopadá s frází  „Mít na to koule“. Ta pomalu, ale jistě zdevalvovala tak, že obsahově ztratila smysl. Těžko říci, co by na to dnes řekl třeba Freud, kdyby to slyšel. A tak jsem se z okolí a webů dozvěděl, že „mít koule“ znamená třeba nosit oranžovou kravatu, červené ponožky, vytunit si auto novým spojlerem, nakreslit na metro graffiti, pozvat kluka na panáka, když jsem holka …a jiné, z mého pohledu prkotiny.

Poslední rok zaznamenávám, že tohle frázování do svého slovníku přidávají i ženy a překvapuje mne, že v tom mají tak jasno i přes jeden zásadní fyzický fakt. Nemají je. Proto skandování podobného typu mne u žen minimálně zaráží. Nevím, pro mne tohle rčení znamenalo něco obětovat, něco ustát nebo odnést za druhé, prosadit a cokoliv mne dámy napadá, není spojeno s exhibicí v šíleném kompletu někde po centru.

Skutečně netuším, co lidi vede k tomu, aby takto měnili význam slov, jen bych se nerad v budoucnu dorozumíval jak v Nesmrtelné tetě.

 

   Nakonec by to asi chtělo nějaký obrozenecký slib pro podporu toho, aby se věci nazývaly pravým jménem. Takže dámy slibuji, že nikdy z mých úst neuslyšíte genderově vyváženou hlášku: Mám kozy na to, abych šel na mateřskou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Chmela | středa 8.1.2014 17:37 | karma článku: 16,85 | přečteno: 1555x
  • Další články autora

Lukáš Chmela

Noční vlci v Praze

7.5.2016 v 22:30 | Karma: 19,00

Lukáš Chmela

Paříž v podzimní náladě

3.11.2015 v 7:00 | Karma: 14,72

Lukáš Chmela

Designblok 2015

24.10.2015 v 15:58 | Karma: 13,64

Lukáš Chmela

Ne/klid

20.4.2015 v 1:35 | Karma: 11,85