Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neoficiální střípky - tak trochu jiné než Střepiny

Nabízím k zamyšlení pár střípků, pár událostí minulých dní, které hýbou světem, nebo třeba jen mikrosvěty. Každopádně jsou nepostradatelnými dílky mozaiky a neměly bychom je tedy opomíjet.  

Začnu pozitivním dojmem z reportáže o inkluzi v posledních Střepinách. Byla jsem mile překvapena docela slušnou mírou objektivity. A za současnou paní ministryni školství bych dokonce v této reportáži nalezla okamžitou náhradu. Soudnou a  zkušenou ženu na svém místě, ředitelku  Praktické školy v Liberci - paní Jaroslavu Hajdukovou, která dokázala současnou situaci kolem inkluze pojmenovat velmi výstižně a zároveň dietně: "Je to absurdní divadlo, nic jiného."  

Co naplat, selský rozum praví, že tento chystaný paskvil českého školství nepřinese nic dobrého žádné straně. Rodiče žáku praktických škol mají obavy, rodiče žáků základních škol mají obavy. Nikdo tomu nefandí, ale paní ministryně bude "pochválena" v Bruselu, jak pěkně s tou trestuhodnou segregací zatočila. 

Pozitivní dojem ve mě zanechala i demonstrace v Berlíně proti TTIP - a to pro tu masovost a snad také jiskru naděje, že Němci ještě mají přece jen všech pět pohromadě. Obsah této dohody mezi 12 státy není veřejnosti znám (členové amerického Kongresu dokonce mohou čelit trestnímu stíhání, pokud sdělí svým voličům, co se v textu dohody dočetli), což už samo o sobě je dost zavádějící. A nebude znám minimálně ještě 4 roky od její ratifikace a i poté je zveřejnění jejího obsahu věcí dobrovolnosti. Nicméně informace unikají. Jednou takovou je skutečnost, že tato dohoda má obsahovat kapitolu o Právech duševního vlastnictví. Ta v podstatě tlačí internetové poskytovatele služeb, aby sledovali aktivity svých uživatelů, což je jasné omezování svobody projevu a zásah do soukromí. Právníci varují, že tato kapitola představuje vážnou hrozbu pro globální svobodu projevu a ohrožuje základní právo přístupu k informacím o lécích a informacím obecně.

Posléze mne zaujalo zjištění pracovníků The Human Relief Foundation (HRF) - tedy charity, která pomáhá uprchlíkům v oblasti Calais. Rozhodli se, že po prodělaném rozčarování budou pomáhat nadále už jen SKUTEČNÝM uprchlíkům před válkou uvězněným v zemích jako je Lybie a Jordánsko. To jejich rozčarování spočívalo v tom, že odhalili realitu všedního dne. Generální ředitel HRF, Kásim Tokáň, při své návštěvě tábora v Calais konstatoval, že 95 až 97% lidí v táboře byli mladí, fit muži - navzdory zavádějící prezentaci stanice BBC, která veřejnosti podsunuje obrázek uprchlíků ve složení převážně děti a lidé nad 50 let. Po takových prezentacích byla britská veřejnost nadšena, že může jakkoliv pomoci uprchlíkům. 

Karel Tokáň se svým týmem objevili tuto "pomoc" odhozenou a a spálenou. "Domníval jsem se, že mají platný důvod, ale většina z nich nemá důvod žádný... chtějí jít (do Velké Británie) získat peníze, aby si zlepšili ekonomickou situaci," řekl Tokáň a dodal: "Mají dostatek jídla, mají dostatek oblečení a viděli jsme všude vyhozené šaty. Myslím, že musíme najít jiná místa. Tito lidé přicházejí z určitých zemí, které jsou bezpečné, všechno tam je, mohou tam pracovat. Já tedy nevím, proč přišli sem." 

Tuny pomoci končí odhozené v blátě a charity musí žádat  veřejnost, aby zastavila zasílání tohoto druhu pomoci, místo toho by uprchlíci dali přednost penězům a mobilním telefonům.

A k uprchlíkům ještě z maďarského kotlíku. V odhozených mobilních telefonech uprchlíků na maďarských hranicích bylo údajně zajištěna více jak tisícovka videí a fotek "podivuhodného" charakteru. Aktéři těchto videí se dobře znají a v podstatě na sobě provádí něco jako velmi brutální výcvik. Mohou se tak připravovat na případné tvrdé výslechy. Zajímavé....každopádně doporučuji shlédnutí ZDE.

K německému kotlíku bych se ještě vrátila malou douškou - chtěla jsem sem zařadit VIDEO  - velice zajímavý rozhovor s německým policejním šéfem, kde popisuje náročnost celé situace včetně násilí, které je v táborech na denním pořádku. Páchané především z náboženských a etnických důvodů. Nicméně, video je smazáno. Proto alespoň výňatek z rozhovoru k přečtení ZDE.

Obdobný osud - tedy smazání - potkalo i video, ve kterém je čten e -mail českého lékaře působícího na německé klinice. Zprostředkovává svědectví o skutečných poměrech v nemocnicích, kde se ošetřují uprchlíci. Dochází tam k násilí ze strany ošetřovaných. Mnozí v souladu se svou vírou odmítají ošetření od ženských odborníků, chovají se k personálu jako k hadru. Dotyčný zmiňuje choroby, jako je AIDS, syfilida, otevřená tuberkulóza. Kdo měl to štěstí, ještě včera bylo video dostupné.

Není to krásné, jaká svoboda projevu je zde možná? My si opravdu dovolíme kritizovat Čínu?

A ještě jedna povzbuzující zpráva směrem k budoucím německým důchodcům. Kancléřka Angela Merkel včera ujistila daňové poplatníky, že uprchlická krize a přijímání utečenců se žádným způsobem neodrazí na výši daní. Tarify zůstanou netknuté. Nicméně Hans - Werner Sinn, prezident institutu Ifo pro hospodářský výzkum se domnívá, že je třeba zvýšit věkovou hranici pro odchod do důchodu. Z prostého etického důvodu - je potřeba, aby tito starší a zkušení lidé učili a vzdělávali uprchlíky a ne aby zaháleli doma v koutě (nebo třeba na Mallorce). Pan Sinn navrhuje využít přílivu uprchlíků k uskutečnění radikální sociální reformy. Ale je to od něj pěkné, nemyslíte? Snad Vás nenapadá něco o postranních úmyslech...ale to snad....ne...

Autor: Lucie Paseková | úterý 13.10.2015 11:40 | karma článku: 33,84 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Lucie Paseková

Jak umí demokraté prohrávat volby?

V žádném případě bych nekopala do poraženého. Ovšem to, co údajně předvádí Hillary po své prohře, si vyžaduje pozastavení. Člověk by řekl, že je takřka z ocele. Vždyť chtěla velet kolosu USA. To znamená být v mnoha směrech hybnou

10.11.2016 v 12:31 | Karma: 42,51 | Přečteno: 3024x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Proč vyhrál?

US je daleko, přesto tím žijeme. Když vidím zhrzené výrazy dnešních komentátorů a moderátorů, slyším ty zlomené a rezignované hlasy.. ..říkám si, že je fakt dobře, že vyhrál ten sexistický čuňas. A jak je možné, že vyhrál?

9.11.2016 v 11:26 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2262x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Popírání skutečnosti nás zahubí - Paříž 2016

Současný vlivný státník prorokuje: "Společnost, která nedokáže ochránit své vlastní děti, nemá žádnou budoucnost.". Reagoval tak na neřízené přijímání migrantů do srdcí velkých evropských měst, které je doprovázeno vysokou

3.11.2016 v 14:52 | Karma: 40,53 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Jak spolu souvisí státní vyznamenání a řízená migrace?

Nenechme se ukolébat. Celý týden jsme ušlechtile zásobováni informacemi o vývoji udílení státního vyznamenání. Médii proběhlo tolik variant, že společnost se dostala do pořádného varu. Nenávist k hlavě státu na jedné straně,

27.10.2016 v 11:32 | Karma: 42,35 | Přečteno: 2044x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Nejsem matkou, protože nechci!

Tento titulek jsem si vypůjčila z článku "Generace nesnesitelných rozmazlenců nastupuje....", publikovaném 4. října v Lidovkách. Mimochodem, článek je výborný a doporučuji, i přes souběžně narůstající depresi, dočíst až do konce.

20.10.2016 v 17:17 | Karma: 40,36 | Přečteno: 5719x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2927x
Žena, matka, kamarádka...vlastenka a realistka. Patřím k této zemi a jiná mým domovem už nebude. 

Seznam rubrik