Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyřeší Nord Stream 2 krizi s plynem?

Společnost Gazprom nedávno oznámila dokončení plynovodu Nord Stream 2. Názory na ruský projekt se rozcházejí. Mnozí se obávají energetické závislosti na Rusku a i geopolitické vztahy se s dokončením plynovodu začaly vyhrocovat. 

Společnost Gazprom nedávno oznámila dokončení plynovodu Nord Stream 2. Názory na ruský projekt se rozcházejí. Mnozí se obávají energetické závislosti na Rusku a i geopolitické vztahy se s dokončením plynovodu začaly vyhrocovat. Jedno je však jisté, Evropa aktuálně potřebuje plyn jako sůl a nadcházející zima může být kvůli nedostatku této komodity zatěžujícím obdobím pro mnohé.

Nord Stream 2 má délku 1200 kilometrů, začíná nedaleko zálivu Narva v okrese Kingisepp v ruském petrohradském regionu. Táhne se přes Baltské moře až do německého Lubminu, přičemž nejde přes Ukrajinu a ani Polsko. Jediné, co brání spuštění, je schválení regulačním orgánem, následně může začít dodávka odhadovaných 55 miliard kubických metrů zemního plynu ročně do Evropy. Region trpí momentálně nedostatkem plynu a z ruské strany přišel návrh, který by mohl vyřešit stoupající ceny plynu okamžitě. 

Ruský vicepremiér Alexander Novak vyzval německé orgány k urychlenému schválení Nord Stream 2, které jinak bude trvat měsíce a předpokládaný termín může přijít až na jaře. Putin a „jeho země“ není zrovna nejoblíbenější partner pro obchodování, co se EU týká. V daném stavu je východ však ve velmi výhodné vyjednávací pozici, která se jen tak brzy nezmění.

Faktem zůstává, že EU zoufale potřebuje spolehlivý, cenově dostupný a udržitelný zdroj plynu. Plynovod Nord Stream 2 by měl být spolehlivým přepravcem komodity z největších světových zásob v Rusku přímo do Evropy. Přestože se vlády obávají ruské závislosti a určité geopolitické strategie, Rusko se projevuje stále jako spolehlivý partner. Prohlášení a také dodržování smlouvy podporují jejich cíl zvýšení bezpečnosti dodávek, podpory klimatických cílů a posílení vnitřního trhu s energií. Toto je však realita dnešních dnů a nikdo neumí s přesností odhadnout, co by se mohlo stát v budoucnosti, protože monopolní postavení společností na trhu vždy vyvolává zvýšenou kritiku a obavy.

Pro Evropu představují možnost i obnovitelné energie a směřování k větrným nebo solárním dodávkám. Pokud by odklon od zemního plynu nastal příliš rychle, tak region může být velmi zranitelný. Dalším řešením, které prosazují i ??jednotliví lídři a státy, je v diverzifikaci dodávek plynu. Na jedné straně bychom neměli zatracovat ruské plynovody a na druhé straně je třeba, aby si EU zachovalo určitou nezávislost na Kremlu. Momentálně EU čerpá plyn i od zemí Norska, Alžírska a z Kataru. Energetický trh by se mohl rozšířit o země jako jsou USA a Saúdská Arábie. Nákup zemního plynu z jiných zemí by pomohl ke stabilizaci a diverzifikoval by evropský trh s energií a Rusko by ztratilo možnost posílit energetický monopol.

 

Autorem je hlavní analytik společnosti ProfitLevel Lucía Žárská

 

* Předešlá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Autor: Lucia Žárska | čtvrtek 11.11.2021 18:06 | karma článku: 12,56 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Lucia Žárska

Co se stalo ve společnosti Twitter?

Jak všichni víme, Musk nakonec musel Twitter odkoupit a po mnoha obstrukcích se stal oficiálním vlastníkem společnosti. Společnost se stala soukromou organizací, vyplatila své akcionáře a bude pokračovat ve svém životě.

11.11.2022 v 10:25 | Karma: 11,42 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Jak by se mohla vyvíjet cena zemního plynu?

Prognózy cen zemního plynu pro nejbližší období by měly potěšit nejednoho spotřebitele, neboť by mělo dojít k jejich výraznému snížení.

4.11.2022 v 9:55 | Karma: 10,78 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Bouře v technologickém sektoru pokračuje

Technologický sektor má již delší dobu klesající tendenci. Zisky klesají a prognózy na další čtvrtletí nejsou zrovna nejlepší.

27.10.2022 v 15:13 | Karma: 6,24 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Inflační tlaky pohánějí největší společnosti jako Walmart a Amazon.

V mediálním průmyslu nastává období podzimní rivality mezi streamovacími platformami a největší hráči se snaží přilákat zákazníky různými akcemi. Mluvíme o společnostech Walmart, Amazon, Netflix a dalších.

14.10.2022 v 10:57 | Karma: 5,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Přiláká rozdělení akcií společnosti Nintendo další investory?

Větší dostupnost, to byl hlavní cíl a motivace pro rozdělení akcií společnosti Nintendo. Oblíbený gigant v herní oblasti provedl své poslední dlouho očekávané rozdělení akcií v poměru 10:1

3.10.2022 v 17:04 | Karma: 3,92 | Přečteno: 78x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 254x
Je spoluzakladatelkou webu Mafinn, kde se po obsahové stránce věnovala edukaci laického publika v oblasti různých druhů investic. Jak sama říká, investovaní může být jasné, srozumitelné a dostupné pro každého, stačí vědět jak na to. I proto se rozhodla v oblasti finančních trhů směřovat svoji další kariéru na pozici analytičky ProfitLevel. V pozici hlavní analytičky brokerské společnosti ProfitLevel se věnuje tomuto tématu podrobněji. Zároveň pokračuje ve psaní odborných textů o kapitálových trzích do médií a na blogy.

Seznam rubrik