Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Faang silně roste. Na pozici lídra má našlápnuto Apple

Společnosti Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google (známý také jako Alphabet Inc.) jsou ve světě investování známé pod zkratkou FAANG.

Společnosti Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google (známý také jako Alphabet Inc.) jsou ve světě investování známé pod zkratkou FAANG. Zkratka označující technologické giganty vznikla v roce 2013 a původně nezahrnovala společnost Apple, která se připojila až v roce 2017. Právě od tohoto roku se skupině firem namísto FANG přezdívá FAANG. Jde o skupinu největších technologických firem kótovaných na americkém trhu, které přitahují zájem mnoho investorů.

Zmíněné společnosti jsou populární po celém světě a během pandemie covidu-19 jejich pozice na trhu ještě posílila. Poptávka po telefonech vzrostla, komunikace na sociálních sítích nahradila reálný život ještě před pandemií a streamovací služby se staly ještě populárnějšími. 

 

Nejvýkonnější společností je od konce roku 2019 společnost Apple. Na druhém místě se umístil Google (Alphabet) a třetí nejlepší výsledky vykázala společnost Facebook.

Skupina FAANG a indexy

Světově nejvýznamnější indexy zahrnují velké množství akcií skupiny FAANG. Příkladem může být index S&P 500, který obsahuje 500 největších společností kótovaných na burze v USA. Akcie skupiny FAANG představují asi 16 % tohoto indexu a Apple má ze všech společností nejvyšší podíl. 

Akcie skupiny mají větší podíl také u technologického indexu Nasdaq, kde představují téměř 33 % hodnoty. Skutečnost, že se na vytváření indexu podílí prominentní americké společnosti, není ničím novým. V případě nečekaného poklesu hodnoty některého z nich je důležité sledovat možný vliv zmíněných indexů.

Lídr skupiny 

Podle Chada Morganlandera, portfoliového manažera společnosti Washington Crossing Advisors, může být Apple lídrem celé skupiny FAANG. Přeměna z prodejních služeb na model předplatného nabízí společnosti spolehlivé výhledy. Pokud porovnáme výkon ze září (ve výše uvedené tabulce), zjistíme, že si Apple vede lépe než ostatní společnosti.

Negativní dopady

Mezi negativní aspekty patří nedostatek pracovních sil, narušení dodavatelského řetězce i makroekonomické indikátory, mezi které řadíme např. forex kurzy. Změny směnných kurzů přímo nevedou ke snížení celkového příjmu, ale znehodnocení místní měny prodraží dovoz zboží, což může vést ke snížení objemu importovaného zboží. 

Pandemie covidu-19 vedla k nedostatku pracovních sil. V minulosti jsme mohli sledovat, jak se hlavní dodavatelé Applu připravovali na nedostatek pracovních sil právě z důvodu vypuknutí pandemie. Kvůli cestovním omezením musely tisíce pracovníků zůstat ve svých domovech. Když se začaly šířit zvěsti o představení nového iPhonu, mělo to negativní vliv na akcie společnosti.

Mezi další faktory, které ovlivnily především akcie Facebooku (FB), Amazonu (AMZN) a Googlu, patří nové striktní regulace, několik sond a investigací ohledně možného zneužití monopolní pozice na trhu. Společnosti si udržují ziskový a stabilní růst, ale některé země se snaží získat kontrolu nad jejich vlivem, příkladem může být Čína. Země zavede více regulací GDPR a algoritmů, které společnosti využívají. Online giganti tak budou muset aplikovat mnoho změn, které ovlivní např. příjmy z reklamy, což může vést k nižším výdajům.

Autor: Lucia Žárska | pondělí 20.9.2021 12:34 | karma článku: 3,87 | přečteno: 106x
  • Další články autora

Lucia Žárska

Uvolnění restrikcí v Číně a následný nárůst infikovaných

Čína uplatňuje politiku nulového výskytu virů od roku 2022, kdy byla přijata přísná omezení. Dnes jsme svědky uvolnění opatření, což s sebou nese jak pozitiva, tak negativa.

27.12.2022 v 11:12 | Karma: 6,22 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Zlato stále v centru zájmu a dění

V roce 2023 by zlato mohlo dosáhnout hodnoty 3000 USD za unci. Vysoká poptávka po této komoditě přichází v době, kdy inflace i přes zpřísnění měnové politiky nabírá na síle.

16.12.2022 v 12:06 | Karma: 7,77 | Přečteno: 196x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Burzovní novinky v automobilovém průmyslu

Společnosti v automobilovém průmyslu mohou nyní přilákat zákazníky například novými nebo modernizovanými modely, nabídkou slev na konci roku.

9.12.2022 v 12:14 | Karma: 5,65 | Přečteno: 166x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Čínské protesty vyvolaly mezi investory nejistotu

Co se děje v Číně? O víkendu vypukly v Číně rozsáhlé protesty a někteří předpovídají, že se jedná o milník, který by mohl znamenat začátek autoritářské éry vlády prezidenta Si Ťin-pchinga.

5.12.2022 v 15:10 | Karma: 7,06 | Přečteno: 148x | Diskuse| Ekonomika

Lucia Žárska

Trhy a jejich vyhlídky do budoucna

Při investování je důležité sledovat nejen vývoj konkrétních nástrojů, ale také všechny vnější faktory, které mají vliv na vývoj cen. Co nás čeká v příštím období a jsme vůbec na budoucnost správně připraveni?

16.11.2022 v 13:40 | Karma: 5,76 | Přečteno: 129x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 254x
Je spoluzakladatelkou webu Mafinn, kde se po obsahové stránce věnovala edukaci laického publika v oblasti různých druhů investic. Jak sama říká, investovaní může být jasné, srozumitelné a dostupné pro každého, stačí vědět jak na to. I proto se rozhodla v oblasti finančních trhů směřovat svoji další kariéru na pozici analytičky ProfitLevel. V pozici hlavní analytičky brokerské společnosti ProfitLevel se věnuje tomuto tématu podrobněji. Zároveň pokračuje ve psaní odborných textů o kapitálových trzích do médií a na blogy.

Seznam rubrik