Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zášupšák, zlotřilé strašidlo domácí

Kolikrát se někomu z vás stalo, že něco důležitého hledal, ale záhadně nemohl najít, aby to později našel přímo pod nosem? Koukneme se tomu trochu na zoubek.

Zášupšák je jedno z nejrozšířenějších strašidel v lidské společnosti, záškodník a nepolapitelný darebák, který je vám ochoten skrýt cokoli, co zrovna nezbytně nutně potřebujete i na dlouhé hodiny ba i dny, aby vám to nenápadně podstrčil právě tam, kde ste to stokrát pečlivě hledali. Co jsme se s tímto darebou natrápili, co jsme si do bláznů a blbců vynadávali nevěda, že v tom má prsty právě tento skřítčí padouch.

Jistě si teď říkáte; ,Co nám to tu ten Vlasák zas vykládá za fantasmagórie, dočista mu přeskočilo a tropí si z nás blázny.' I nene, ať se propadnu, pokud se někomu z vás nepřihodilo alespoň jednou, že se vám záhadně ztratily třeba klíče, aby se vám je v šuplíku, ne - li přímo v kapse, kde jste se důkladně šacovali, nějak nedařilo najít. Pak po půl hodině sáhnete do kapsy jen mimoděk a ejhle, klíče jsou na světě.

I já s ním mám bohaté zkušenosti, trápení s hledáním předmětů, které jsem záhy našel, až když jsem je nepotřeboval. Když už jsem nakousnul ono kapes plané šacování, povím vám příhodu celkem nedávnou, kdy mě tento neviděný zlořád Zášupšák pěkně dopálil. Když jsem se čerstvě nastěhoval do Prahy z mého rodiště, cestoval skřítek patrně se mnou. Když jsem tak šel na Florenci do metra, jako řádný člověk, dodržující pravidla, zakoupil jsem si v automatu jízdenku a řádně označil, abych nebyl tahán za ucho coby černý pasažér. Když jsem si pak o chvíli později dřepěl ve vlaku a sledoval ubíhající stěny tunelu, náhle mi kdosi zamával pod nosem blýskavým odznakem revizora. "Dobrý den, revize jízdenek..." zašvitořil postarší pán s čepicí a uniformě, na tváři majíc celkem vlídný úsměv. Automaticky jsem sáhnul do levé kapsy u bundy, kde jsem tušil, že jízdenka bude, neb jsem si ji tam ještě před nástupem dával. A jak tak šátrám a šmátrám, rozlévá se ve mě nejistota a trocha paniky, takové to sevření u srdce, protože jízdenka prostě nikde. Pán už byl lehce netrpělivý a řekl jen, ať to více nezdržuji nebo mu podám nějaký osobní doklad. "Já jízdenku ale mám," snažil jsem se vysvětlit, zoufale kmitající rukama, hledajíc ve všech prostorech kapes, "jen ji teď nějak nemůžu najít..." No, když už revizorovi náhle zmizelo obočí kamsi pod čepici a objevily se vrásky nad nosem, své úsilí jsem nakonec vzdal a odevzdaně mu podal občanku. "Vy jste zapomněl doklad?" vyptal se trochu nedůvěřivě, když opisoval mé údaje. "Koupil jsem si jízdenku v automatu, ale nějak jsem ji asi ztratil." "Asi ztratil..." brumlal si kontrolor pobaveně, "kolikrát já už tohle slyšel, tady mi to podepište" a podal mi růžový papír a doklad. Takže jsem podepsal, vyslechl si pár formalit a revizor šel dál. Když jsem po pár minutách od vystoupení nahmatal krabičku cigaret, abych si zapálil, nevěřil jsem vlastním rukám, co mi z kapsy krom cigaret vytáhly. Jízdenka byla náhle na světě. Zášupšák, potvora jedna mrňavá, se zase předvedl. Jestli mi seděl za krkem, či se pod límcem ukrýval, věru bych ho vzteky uškrtil, kdybych ho býval nahmatal. Co se ten drobný zlomysl musel nachechtat, když jsem si cestou nadával násobně do pitomců!

Inu, naší rodinu si pravděpodobně ten schovávačský lotr a lump velmi oblíbil. Vzpomínám si na historky a vyprávění svého dědy, kde se žášupšák nemile angažoval. To se mému dědečkovi záhadně ztratily brýle. Byl vášnivý čtenář, hlavně o létání, sám byl do letadel zamilovaný a snil o tom, stát se letcem, než mu to darebný bolševik zatrhnul, neb neměl potřebný původ a sám se do té "všehovědné" strany KSČ ne a ne přidat. To jej místo do armády "pískli" k Černým baronům, jinan PtPákům, kde mu v bahně terénní vůz rozdrtil kolena. Ale o tom už jiná. Zášť k bolševikům jsem po něm zřejmě zdědil.

Takže, jak jsem již řekl, hledal brýle. Jenže, brýle nikde. Hledal v křesle, na televizi, na stole, pod stolem, dokonce i prádelní koš prohledal, zda je náhodou v kalhotách nenechal. A když tak poté bezradně stál uprostřed pokoje, plácnul se  do čela, zřejmě říkajíc; ,Kam já blbec vrazil brejle', a copak pod rukou nenašel? Lépe našel, když jeho ruka narazila na onen hledaný předmět. To zas mrcha zášupšák slavil ovoce.

Každý jsme si s ním vytrpěli hojně zkušeností. Ty bestie malé nám nedají pokoj. Alespoň je pak spousty veselých historek, v tom Zášupšákovi díky. Občas mám pocit, že ti neřádi u nás bydlí v tlupách. Každý se specializuje na určité věci. Tolik ponožek, co se mi už nepodařilo zpárovat, trička která jsem hledal marně, abych je později, zapomenuv na ně, v místech, kam jsem nikdy nesáhul je po měsících objevil. To jistě nedělá jeden tvor. Potvory pracují organizovaně, aby nás zlobily. Ten schová ponožky, ten mobil, další zvláště záludný skrývá ovladač na nejméně čekaná místa. Zášupšák je prostě s námi. Ale nebýt jeho, náš nedokonalý život by nebyl tak zábavným a i během nudných chvílí nás dokáže poškádlit, aby nám dal pro některé zábavné zkušenosti, co nás kdysi notně potrápily, ale dnes pobaví. Je to zkrátka potřebné strašidlo, skřítek a lotr, kterého sem tam slyšíme cupitat, někdy koutkem oka pohyb jeho zahlédneme,  ale je to tvor plachý a hbitý, tudíž neviděný.

Za tento nápad vděčím mému kamarádovi Alešovi, který mi před lety propůjčil milou knížku od Vítězslavy Klimtové, "Lexikon ohrožených druhů strašidel. Tímto jemu, jakožto člověku, kterého si nesmírně vážím, děkuji a pochopitelně děkuji i paní Klimtové, která kouzelným způsobem oživila to, co postupem technologií IT, videoher a sociálních sítí pomalu vymírá, tedy prostá ale jedinečná dětská fantazie.

Autor: Luboš Vlasák | středa 6.5.2015 11:50 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

Zrovna nedávno jsem se od srdce zasmál, když jsem četl vtip o tom, jak trenér cviků čínského císaře, sám sexy mozek a upocený předseda unie mimozemšťanů Jiří Paroubek, vážně jedná s komunisty...

28.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,52 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Čechoslováci

Spousta z vás si v poslední době jistě všimnula sekty takzvaných Čechoslováků, zejména v souvislosti s policejním zákrokem na Pavla Zítka.

4.11.2023 v 12:00 | Karma: 16,89 | Přečteno: 893x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Zajímavé podobnosti mezi stalinismem a "putinismem"

"Přátelství národů Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa dne 25. prosince 1939.

3.1.2023 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 497x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Hrátky s čertem

Írán se údajně bojí útoku ze strany Saúdské Arábie, se kterou už od konce intervence USA v Iráku v téže zemi bojuje o vliv a předsedkyně Poslanecké Sněmovny si nešikovně hraje na bojovnici za lidská práva, dobře tedy.

12.12.2022 v 17:11 | Karma: 20,42 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Přestupoval jsem v Brně...

Snad si tímto lid z Brna nepoštvu proti sobě a oni mi nebudou s loučemi a vidlemi pochodovat pod oknem a požadovat mou okamžitou smrt. Ale já to prostě musel popsat, jak to bylo. :)

20.11.2022 v 16:08 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 56
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 997x
Provokatér, nezabývající se jakoukoli korektností. Čtenář mnoha knih, pracující student, zahrádkář, příležitostný sportovec, vyznavač pěších toulek s batohem na zádech. Svým písmenkováním rozhodně nechci dělat díru do světa, jen sdělit, co si myslím.

Pokud uznáváte pravdu a upřímnost, coby nejlepších aspektů dobrých mravů, je to v pořádku. Pokud obé uvedete do praxe, zjistíte, že jsou vám absolutně k ničemu.

Člověk, který veškeré vědění hledá ve školních osnovách, nikdy nic neobjeví. 

Vhledem k tomu, že jsem se vrátil po 5 letech, bude třeba tento sloupek trochu aktualizovat.

Takže jsem křesťan s mírně nadprůměrným platem zaměstnance jistého německého korporátu a tedy se zde čas od času objeví i články na toto téma. 

Také bude potřeba čas od času aktualizovat fotku. :)

Seznam rubrik