Zahrávání si se solidaritou

Až třetina iráckých křesťanů, přijatých v rámci projektu Generace 21, hodlá opustit ČR. Někteří již po vyžádání pasů okamžitě odcestovali bez vědomí úřadů, neznámo kam. Zbylí odmítají komunikovat s médii...

 a údajně i samotnou organizací Generace 21. Jedna třetina sice není celek, druhá třetina se zatím nerozhodla a zbylá je za přijetí vděčná. Nicméně, vyvstává tím otázka; Co oni migranti, přijatí z dobré vůle a peněz sponzorentů Gen.21 vlastně od své cesty očekávali? Co si představovali pod cestou do ČR takřka zadarmo, bez nutnosti pachtit se migračními stezkami na vlastní pěst a denně se rvát s dalšími migranty o místo na spaní nebo kus jídla? Co si slibovali aktéři přesídlení (Generace 21) od tohoto projektu? Ponechám to, jako pouhou řečnickou otázku, neboť na to si musí každý odpovědět sám. Já osobně jsem velice zklamaný. Jak se asi cítí ti další lidé, kteří do projektu vkládali svou důvěru (dokonce i své peníze) a snahu pomoci lidem, při adaptaci do nového prostředí?

Není poprvé, kdy jsem se takto zklamal, ale vím jistě, že ani naposled. Vím jistě i to, poprvé to není ani pro další, co projekt tolerovali, či podporovali, ať jen souhlasem, či přímou akcí. 

Křesťané z Iráku sem šli sami. Byla jim nabídnuta pomoc od lidí z naší země a oni ji přijali. Museli zcela jistě čekat, že se o ně budou zajímat média. A když někteří z prvních se octli před fotoaparáty a kamerami věčně hladových médií, museli vědět, že vlastně mluví za všechny přijaté. Učili se jazyk, učili se způsoby i znalosti tradicí v Česke republice. Tvrdili, že by klidně spali i na ulici, aby tu mohli být v bezpečí! 

My, co jsme je podporovali, se poté zdáme býti ukřivděni a zrazeni. Chtěli jsme přesvědčit skeptické, že tito lidé do jednoho, si váží šance a pomoci, jakou jim naskytla Generace 21, kterou jim naskytli sami občané ČR. A oni teď přes veškerou péči brblají a chtějí odejít. Oponovali jsme těm, kterým se tito lidé nezdáli. I já byl mezi těmito oponenty, kteří je zde vítali. Nerad se přiznávám, ale byl jsem přespříliš důvěřivý.

Aktivista z Generace 21, Dan Drápal přiznává, že důvody jsou u každé rodiny různé. Jednak stesk starších po domově, kde se jim museli podrobit mladší členové, jednak ekonomická migrace (jako rodina, zadržená v Německu na cestě do Essenu a připravená na přesun do detenčního centra v ČR) a prosté hrození pěstičkou na vládu ČR, ve snaze si vylicitovat větší pohodlí. Tedy tlačit smlouváním, jako je to běžné v zemích Blízkého Východu.

Kdo mne čte častěji, bude si zřejmě myslet, že jsem proti arabskému etniku nějak vysazený, když bude čísti dále. Není tomu tak, arabská povaha je prostě taková. Arogantní, nafoukaná, sebestředná. Protože arabové jsou, dle vlastního přesvědčení, ta nejlepší etnicita světa (pardon, oni se považují za rasu, proto je vlastně islámský brak - korán založen na pan-arabské myšlence) a všichni musí být jako oni a pokud ne, tak jim alespoň o pár skoků poustoupit. 

Nebo chce někdo říkat, že oni křesťané (?) vlastně nepočítali s tím, že si vláda nenechá hned poroučet a při vyžádání pasů se jich nikdo nebude doprošovat, aby zde setrvali, aby si to ještě rozmysleli? Když přišel logický krok, tedy vydání pasů a zbavení azylového práva a týden na návrat. 

Či si snad před odletem jaksi neuvědomili, že nejedou na výlet k tetě v Jordánsku, ale mezi úplně cizí lidi, vychované v absolutně odlišné kultuře, rozvité na diametrálně odlišných základech? 

Pak tedy plačtivost části těchto ,,vyprojektovaných" migrantů, že to takto nikdo z nich nechtěl, zní jako fňukání duševně nemocného člověka, který vlastně ani neví co dělá a proč. 

Samozřejmě se pak celé věci statečně chytila FTV Prima, která již 2. dubna odvysílala ve zpravodajské relaci mistrně sarkastickou reportáž, vybavenou plivanci a kopanci nejen do samotných běženců, ale do vševh, kterým se nelíbila jejich ,,kauza přemalovaný kravín". Ironie, kousavost za každým krokem, v horlivé potřebě znovu si naleštit štít. Pardon, ale tak mizerným televizním kanálům, jako je již zmíněná FTV Prima nebo třeba její ,,těžká" konkurence, TV Barrandov by nepomohlo, ani kdyby se sami její zaměstnanci rozhodli stavět ploty proti ilegálům vlastníma rukama. FTV Prima musí tedy téct hodně do bot, když jako hodně mizerný politik neví, jak si získat pozornost. O hodně mizernější televize, když teď do utečenců tepe, přestože je ještě před půl rokem výhradně litovala. 

O něco výše zmíněné bláboly Blistů (Čulíkových zvratků) pro teď snad ani nebudu komentovat, na rýpání se ve s*ačkách nemám rukavice.

Autor: Luboš Vlasák | středa 6.4.2016 17:19 | karma článku: 21,95 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

28.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,52

Luboš Vlasák

Čechoslováci

4.11.2023 v 12:00 | Karma: 16,89

Luboš Vlasák

Hrátky s čertem

12.12.2022 v 17:11 | Karma: 20,42

Luboš Vlasák

Přestupoval jsem v Brně...

20.11.2022 v 16:08 | Karma: 28,86