Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

O těch mandatorních výdajích to píšete krásně (s pravdivým popisem řečí minulých politiků). Nemohl byste popsat, ktré mandatorní výdaje navrhujete snížit a o kolik?  Koalice začala s důchody - chcete pokračovat, Nebo přestaneme platit úroky?  V případě snižování mzdových výdajů státní sféry respektujte současné omezené možnosti zaměstnání propuštěných osob.

0 0
možnosti
VH

Ano, pane kolego. Ač nechci tvrdit, že úspory vládních výdajů jsou dostačující, musím trvat na tom, že srovnání je třeba provádět v jediné cenové úrovni (což se ovšem netýká jen rozpočtu). Tedy s respektováním inflace.

Celková inflace od konce roku 2007 do konce roku 2012 (meziročně letos je odhad 3,5 %) je 14,5 %.  Ať se vám to líbí, nebo ne, současné hodnota rozpočtu roku 2007 by byla 1,250 biliónu Kč. Od této hodnoty můžete odvinou svoji úvahu.

0 0
možnosti
LS

Dobrý den, co se týká absolutních čísel - nezpochybňuji inflační vývoj. Ale to ve skutečnosti naprosto nic nemění naprincipu, že musím výdaje držet v souladu s příjmy. Pokud mi ani inflační zvyšování příjmů nepokryje inflační zv\yšování nákladů, nezbývá mi, než reagovat snížením absolutních čísel. Klíčové totiž je, že tyto vlády ve skutečnosti nešetřily, pokud došlo za poslední roky k nějakému poklesu deficitu, pak se o něj postarala inflace.

Otázka mandatorních výdajů. Současná penzijní reforma tak, jak je prosazována, ve skutečnosti neznamená ani ve výhledu příliš velké osvobození veřejných financí od důchodových nákladů. Byla by to velká diskuse a je značně obtížná znalostně a také matematicky, protože se bavíme o věcech, které se stanou za dvacet nebo třicet let. Nicméně faktem je, že z toho, co je o časových důsledcích reformy známo nelze vyvodit, alespoň nikoliv jednoznačně, že by vedla ke snížení tlaku na rozpočet.

0 0
možnosti
JP

J88o38h40n 10P38e25t50r49e51s

5. 12. 2012 12:48

!....a tak se to stále opakovalo: Očekávání,zklamání,očekávání,zklamání....(Jára da Cimrman).[>-]

0 0
možnosti
LS
  • Počet článků 364
  • Celková karma 11,87
  • Průměrná čtenost 1382x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky