Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

OK313

15. 2. 2012 23:51
Popsal jste to přesně,

ale jednu chybku bych tam viděl. Německý, český atd. střadatel už nechce přicházet o další peníze. A čím déle bude agónie Řecka trvat, o to víc německý, český ... atd poplatník zchudne. Dluh Řecka je nesplatitelný a jeho navyšováním se pravěpodobnost jeho splacení nezvýší, právě naopak. Takže odepsat 100% a zapomenout na nějaké další půjčky.

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

15. 2. 2012 10:16
Ten dluh v Česku udělali takoví, jako Vy

, Smrčko. Za vlády KSČ byly státní finance v těžkém přebytku a majetek státu obří. Tak nechápu, kde berete tu drzost zde Řecku radit - až bude tento režim tak starý, jako ten řecký, bude mít dluhy ještě vyšší !

0 0
možnosti
LS

Smrčka

15. 2. 2012 17:12
Re: Ten dluh v Česku udělali takoví, jako Vy

Velmi vtipná poznámka, která mne v tomto nevlídném dni opravdu pobavila. Mohl bych napsat obšírný text o problematice tak zvaného vnitřního dluhu, ale ono by to bylo asi marné. Doporučuji návštěvu KLDR. LS

0 0
možnosti
B

Bezkyd

15. 2. 2012 9:18
Opravdový znalec

I jako amatérský ekonom byste mohl vědět, že banky už hoodně, hoodně dávno nefungují tak, že by poskytovaly úvěry z peněz, které do nich vložili vkladatelé. Jediná starost, kterou by měla mít vláda Řecka i naše je, aby ochránila POCTIVÉ úspory svých občanů. mezinárodní kapitál ať si trhne nohou.

0 0
možnosti
J

jupp

15. 2. 2012 13:55
Re: Opravdový znalec

Bezva humor k poledni, dekuji Bezkyde.

Ve vlade a ve spickach statni spravy jsou u nas i v Recku vesmes lide, kteri se predevsim staraji o sve, neprilis 'POCTIVE' uspory. Ti nejvykonnejsi maji sve 'uspory' stejne jiz davno ve Svycarsku a na Baahamach.

Odhaduje se, ze z danovych 'uniku' prevedla recka elita 200 miliard euro jen do Svycarska sameho.

0 0
možnosti
JH

bell

15. 2. 2012 8:41
Řecko by mělo

snížit důchody, min.mzdu a platy státních zaměstnanců na úroveň nejchudšího státu EU,který na jeho záchranu přispívá;-(EU

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

15. 2. 2012 8:59
Re: Řecko by mělo

Bohužiaľ už ani to by nebolo riešenie. Pre illustráciu. Grécko má podobný počet obyvateľov ako ČR. V Čechách je počet úradníkov na hrane. Predstavme si ideálny prípad, že by v Česku prestala existovať korupcia. Aj tak by mal štát obrovský problém zostaviť vyrovnaný rozpočet aby utiahol nabobtnalú štátnu správu.

V Grécku je počet úradníkov viac než dvojnásobný ( 750 tisíc ), výkon ekonomiky žalostný. Bolo by potrebné vyhodiť na dlažbu minimálne pol milióna úradníkov a zbytku radikálne znížiť platy. Už teraz je tam vysoká nezamestnanosť. Predstavte si ako by jej raketový nárast dopadol na skomírajúci súkromný sektor. To už nie je o hroziacich sociálnych nepokojoch, ale o hroziacej občianskej vojne.:-/

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

15. 2. 2012 8:04
Napísal ste to dobre

ale celé to má jeden háčik:

Čím dlhšie sa bude Grécku "pomáhať", tým budú všetky vymenované dopady horšie. To ste si nevypočítal?8-o

Alebo snáď poznáte recept ako Grécko postaviť na nohy bez bankrotu? Nepoznáte, pretože neexistuje.

Áno, Grécko je v čudu. Stal sa z neho štát neschopný samostatnej existencie, neschopný fungovania bez prísunu vysokých půjček. Ani znovuzavedenie drachmy, ani úplné vynulovanie všetkých dlhov už nebude nič platné, pretože jeho ekonomika nie je schopná pokryť ani základné výdaje štátnej správy, ktorá nabobtnala do neuveriteľných rozmerov. Exemplárny prípad ako dopadne socialistický štát, kde politici vytvárajú umelú zamestnanosť na dlh.

Ale zase k základnej otázke. Bankrot Grécko položí, máte pravdu. Jeho ďaľšie umelé odsúvanie ale položí niekoľko krajín súčasne. Takto sa Vám to bude páčiť viacej ?

1 0
možnosti
P9

pavel 99

15. 2. 2012 11:59
Re: Napísal ste to dobre

ale právě drachma (a následná hyperinflace) to srovná. Bude sice umělá zaměstnanost, ale ne na dluh (on jim nikdo nepůčí) ale za tu "mzdu" si nikdo nic nekoupí. Neoficielní měnou bude stále EURO případně směnný obchod. Bude to tvrdé, ale nastartuje to produktívní činnost.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

15. 2. 2012 7:43
Jen tak mimochodem,

ty banky již několik let proti řeckým dluhopisům vytvářejí opravné položky.

A navíc - pokud nejsou Řekové schopni ani snížit zadlužování k nule, tak to dokazuje nezbytnost toho bankrotu (a skutečnost, že ty veškeré "pomoci" byly pouze vyhozené peníze, které se mohly poskytnout těm bankám na krytí ztrát).

A navíc by šlo Váš poměrně realistický popis doplnit - jelikož Řecko poměrně málo exportuje (turistiku si umím představit spíše "adrenalinového typu), tak se téměř zastaví i dovoz - surovin, zboží, ale i léků, přístrojů - a toto bude  tragédie.

Na druhou stranu to možná probere i různé "snílky", kteří znají akorát "práva na kdecovšechno" (třeba zdravotní péči "zadarmo", nárok na "dovolenou"......) - pokud totiž stát své "sliby" v různých listinách práv nemá podložené výkonem ekonomiky, tak jsou to jenom plané výkřiky. Státní zaměstnanci v Řecku také mohou klidně dostávat dál své patnácté platy a příplatky za včasný příchod do práce - ovšem v "papírkách", za které si nic nekoupí.

2 0
možnosti
FS

aroneček

15. 2. 2012 7:52
Re: Jen tak mimochodem,

Pavle,jenom pár věcí.Unás totiž není zdravotnictví zadarmo a nikdy nebylo.Dále bych Vám poradil,abyste si vyhledal zprávy o Islandu a pak můžete něco mluvit o bankritu.Myslím,že kdyby šli Řekové stejnou cestou a vykopli vládu a zlodějské bankéře,byl by to krok správný,který jednou stejně příjde.

1 0
možnosti
PH

petrph

15. 2. 2012 7:41
nějak tak

Ovšem doplňme ještě maličkost - tady se figuruje pojmy jako"vláda bude nucena přistoupit k opatřením, která se nám zdají nepředstavitelná".Obávám se že současná řecká vláda nemá sdostatek síly a pravomoci aby takové kroky učinila.A že vláda bude první co se při bankrotu položí. O tom jak se ve zbankrotované zemi plné občanských nepokojů budou dělat nějaké předčasné volby a kdo se v nich dobere k moci, radši ani nepřemýšlet. Spíš z toho bude další válečná zóna jako před pár lety Jugoslávie..

"Naštěstí" řešení tu existuje,i když ho nikdo předem nevysloví.Sice se říká, že"Řecko nebude moci dojít ani k mezinárodním institucím pro další peníz"..ovšem reálně vzato by Řecku neměla půjčit žádná  instituce ani floka už řadu měsíců-nikdo přece nevěří (a nevěřil), že by ty peníze mohlo kdy Řecko splatit,ty spalované peníze šly jen na prodloužení stability. Takže, v tom  může EU klidně pokračovat a v zájmu udržení stability a eura i zbankrotovanému Řecku peníze půjčovat (či vlastně dávat) dál

0 0
možnosti
LS

Smrčka

15. 2. 2012 17:40
Re: nějak tak

Nemyslím, že takový vývoj je možný nekonečně a spíše bych řekl, že již pokračovat nebude. Řecko je nyní v situaci,kdy je absolutně a naprosto odkázané na mezinárodní pomoc, to donutí v podstatě jakoukoliv reprezentaci k tomu, aby podstoupila hněv vlastního obyvatelstva. Bude záležet na tom, jak dopadnou volby. Tím nemyslím, zda vyhraje pravice nebo levice, to je asi jedno - v této situaci má Řecko takmálo možností volby, že může vyhrát kdokoliv. Bude mít dvě možnosti - splnit zadání z ciziny a zadání trhů, nebo být tou vládou, za které Řecko zbankrotuje se vším, co k tomu patří. navíc je zde ještě jedna pikantnost. Zahraničí má mnoho možností osladit to vládě, která nebude ochotná spolupracovat tak natvrdo, že budou Řekové chtít hodně rychle další volby. Někdo to zmiňuje v diskusi a díky za tu poznámku, mě se to do textu už nevešlo- je zda zadržení aktiv v cizině a tak dále. Navíc default - ani dlouhodobý - neznamená, že jste se zbavili dluhu. Nemusíte platit roky, ale dluh nezmizí. LS

0 0
možnosti
TP

assco

15. 2. 2012 7:25
nemate to popsano spatne

jen myslim, ze casova posloupnost trochu kulha. Co bude znamenat Recky krach predevsi? Bude to oznameni, ze Recko neni schopno plnit sve zavazky a tedy vratit pujcky ve splatnosti, ergo nikdo jim dalsi penize nepujci. Proto jim ze zacatku budou chybet jen ty penize ktere si maji pujcit navic (schodek). Budou nasledovat ruzne zpusoby ja z Recka penize vymoci, tedy zmrazeni uctu v zahranici atd.. Nebude to sice trvat dlouho ale bude to ponekud pozvolnejsi, nez jste popsal. Oni se ale domluvi. Jednou z hlavnich vlastnosti politiku je zbabelost. Boji se rict doma pravdu a boji se zbankrotovat. Vysledkem je nekonecne lavirovani..

1 0
možnosti
LS

Smrčka

15. 2. 2012 17:41
Re: nemate to popsano spatne

Ano, díky za připomínku, souhlasím. Už tak to bylo strašně dlouhé a máte pravdu - jsou ta zjednodušení. pěkný den přeji. LS

0 0
možnosti
  • Počet článků 363
  • Celková karma 17,81
  • Průměrná čtenost 1385x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky