Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pax Europa. A kam nás může dostat multikulturalismus!

Pro dnešní zamyšlení jsem si upravil staré dobré Římské "Pax Romana", tedy Římský mír na Pax Europa. Tehdy to bylo období dlouhé stability, kdy v centrální části Impéria nevěděli, co je to válečný konflikt. Lidé si prý na ten pocit tak navykli, že nevěřili, že nějaké války existují. Ty války byly někde daleko na periférii, na hranicích říše, lidí se nedotkly a celkově opadla ostražitost proti vnějšímu nebezpečí a ochota  "vzít klacek" a to nebezpečí odehnat. Když dorazil nepřítel, lidé nekladli takový odpor, protože muži neměli vojenské zkušenosti a návyky.

To se projevilo také v politice. Klasický Římský politik by zároveň voják. I vedoucí úřednické funkce byly volené. Počet úředníků byl minimální. Cicero měl alespoň minimální vojenskou minulost. Úpadek nastal za principátu (císařství), kdy rostl počet nevolených úředníků a politiků nevojáků. Pax Romana vytvořil první císař(imperátor) Augustus (Octavian) a jeho následovníci se ho snažili udržet.

Paradoxně měl tento stav, ten klid na tvořivou práci a budování, následně negativní a přímo katastrofální dopad.  O vojenské strategii státu nerozhodovali vojáci se strategickou znalostí vojevůdců, ale lidé bez alespoň minimální vojenské dovednosti. Nakonec ani císař sám neměl vojenskou praxi. To se projevilo také v prostředcích vynakládaných na armádu, její vybavení a výcvik, v celkové důležitosti armády. Trvalo to sice dlouho,  ale nakonec byly Římské Legie jen mlhavým odleskem síly a schopností republikánských Legií a Legií prvních císařů.

Nepřipomíná to něco? Zdá se, že období studené války nutilo evropské státy starat se o armády, jejich stavy a kvalitu. S koncem studené války najednou z politiky mizí lidé jako byl Reagan nebo baronka Thatcherová. Klesají výdaje na zbrojení. Ještě za 2.s.v. bylo nemyslitelné , aby ve Velké Británii byl politik nevoják, tedy bylo pár výjimek. Dnes dokonce mistr války nebo námořnictva nesmí být voják! Ano člověk s vojenskou minulostí není žádoucí! A to se děje i v ostatních zemích. Díky Evropské Unii roste celkově moc státních úředníků a byrokracie.

Pod dojmem existence Pax Europa převládá názor, že armády nejsou potřebné. V Evropě už nikdy nebude válka! A tak klesají rozpočty na zbrojení, nároky na výcvik. Význam armády a vojáků rapidně klesá! Klesá počet lidí s vojenským výcvikem, tedy aktivních záloh. Většina zemí NATO neplní požadavek na minimálně 2% z HDP jako vojenské výdaje.

Je zajímavé, že následující země provedli redukci ve vybavení ozbrojených sil.

  • Holandsko prodej VŠECH tanků Leopard 2 (koupil je Bundeswehr a modernizoval) a velké části obrněných bojových vozidel pěchoty - CV9035NL (nakoupila je Litva). Klesají výdaje na armádu.
  • Dánsko prodalo několik tanků Leopard A2 a moderních bojových vozidel pěchoty (koupilo Estonsko). Bez náhrady! Klesají výdaje na armádu.
  • Belgie prodala "přebytky" bojových vozidel pěchoty a uvažuje o prodeji tanků. Klesají výdaje na armádu.
  • Švédsko provádí "restrukturalizaci" armády a prodává postupně špičkovou vojenskou techniku označenou jako "nadbytečnou". Klesají výdaje na armádu, před 25 lety 2,5 % HDP, nyní 1,2 % HDP.

Porovnejte si tento údaj a fakt, jak mají tyto země velké a rychle rostoucí populace muslimů  a zamrazí vás v zádech. Je to náhoda?

Vojáci proti tomu bojují, například návrhem vzniku skandinávské armády, která by měla koordinovat nákup techniky, servis a společný výcvik. Týká se to Švédska, Norska, Dánska a Finska. Tedy snížením nákladů na nákup techniky a náhradních dílu, ušetřit provozní peníze a ty potom využít pro kvalitnější výcvik armády.

Dnes jsou dokonce ve funkci ministra obrany Itálie, Albánie, Německa, Norska a Nizozemí ženy. Tedy nic proti, ale ministryně obrany, s vojenskou kariérou v hodnosti alespoň plukovníka. Prosím! Nakonec historie zná několik odhodlaných žen, které stanuli v čele armád, žen které plánovaly a řídli války. Ale tohle ...

Zdá se, že Evropa se uchlácholila, politici si myslí, že mír bude věčný a armáda není potřeba. ŽE ZAVLÁDL "PAX EUROPA". Nebo mají jiný PLÁN? Udělat z Evropy snadnou kořist? Raději doufám, že to tak není, že je to důsledek neschopnosti, špatné strategie! Tedy možná ani žádnou strategii nemají.

A zde je další kámen úrazu! Je to prezentace toho jak jsme odhodlaní. A to prezentují naši politici. Vytvářejí PR našeho odhodlání, rozhodnosti a důslednosti. A právě tento vnější pohled na evropské armády a jejich schopnost řešit konflikt, začínají získávat šrámy. Máme moderní technologie, vycvičené vojáky, ale situace se začíná zhoršovat. Ani rok staré události na Ukrajině nevedly ke změně této strategie. Rozpočty se nezvyšují, armády zůstávají na chvostu zájmů. Jako by obrana starého kontinentu nebyla důležitá.

Navíc se mění druh nebezpečí. Příští konflikt v Evropě nebude veden konvenční vojenskou technikou na bitevních polích. Bude to občanská, gerilová válka, vedená v ulicích měst. Partyzánská válka, tak jak ji známe ze Sýrie, Afganistanu, Izraele nebo jiných zemí. Povedou ji ti stejní lidé, stejnou technologii a budou to umět! A na tuto eventualitu nejsou armády připraveny ani vycvičeny.

Římané měli známé přísloví "Si vis pacem, para bellum!", tedy doslova "když chceš mír, skrze válku". Známější je překlad "Chceš-li mír, připravuj válku“. Na dobře připravenou, dobře vybavenou, vycvičenou a hlavně odhodlanou zemi si nikdo netroufne.

A klasik by dodal: " Kdo nezná dějiny, je odsouzen opakovat stále stejné chyby!". Pokusme se to změnit, nedejme se uchlácholit současným Pax Europa , který trvá neskutečných 70 let. Příkladem je pro všechny Švýcarsko! Bude potřeba se ozvat! Bude potřeba naše politiky přesvědčit o nutnosti změny! Potom máme šanci, že se tomu nějak vyhneme nebo to budeme alespoň minimalizovat. Mysleme na další generace! Na jejich prosperitu ! Na jejich Pax Europa!

Autor: Luboš Král | pátek 2.1.2015 18:19 | karma článku: 19,17 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Luboš Král

Němci už neumí plánovat a organizovat! Může za to multikulturalismus a islamizace?

Když se "Tři veteráni" ve známé pohádce rozhodují, jak se má jmenovat jejich kočí, zazní památná věta "..bude to Hans, Němci jsou na pořádek! ...". Jak se zdá příslovečný německý "Ordnung" nahradil "šlamperai".

22.10.2015 v 20:49 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1950x | Diskuse| Společnost

Luboš Král

HateFree Culture opět provádí propagandu islámu, tentokrát práva sharia

Tentokrát opěvují islámské právo sharía, které je ovšem podle rozhodnutí Evropského Soudu pro Lidská Práva(ESLOP/HUDOC) neslučitelné s demokratickým zřízením.

20.10.2015 v 10:50 | Karma: 43,17 | Přečteno: 6136x | Diskuse| Společnost

Luboš Král

Jak by to vypadalo, kdyby se čeští imigranti na západ chovali stejně jako ti současní

Neustále se srovnává a porovnává naše imigrace na západ v době totality. Následující úvaha se bude možná zdát nadnesená a ironizující, ale to se jen zdá.

5.10.2015 v 17:47 | Karma: 45,53 | Přečteno: 9199x | Diskuse| Politika

Luboš Král

Proč se Angela Merkelová a ostatní politici chovají v rozporu s realitou?

V současnosti jsme svědky absolutního odtržení evropských elit od reality. Je to zřejmé při řešení současné imigrační krize.

27.9.2015 v 11:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Luboš Král

Poblouznění Multikulturalismu - Prý imigranti zachrání naše důchody

Následuje popis co událostí, které v současnosti probíhají pod taktovkou multikulturalistů aktivistů a politiků.

30.8.2015 v 13:10 | Karma: 27,24 | Přečteno: 935x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2323x
Člověk a občan.