Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

pavel-m

3. 4. 2012 19:49
To jsou mi teda argumenty..

Takže podle autora se má zavést další církevní svátek ve snad nejvíce atistickém státě světa. Jakoby už těch ryze křesťanských svátků nebylo dost: Velikonoční pondělí, sv.Václav, Vánoce (hned tři dny),..

Argument aby se lidi osvobodili z jha otrokářské práce taky neberu. Co je to za otročinu pracovat po 8 hodinách pět dní v týdnu, mít 4 a často i 5 týdnů dovolené, spoustu svátků k tomu..

Celý blog se nese ve stylu "ano argument proti volnu je relevantní, ale co kdyby přece jen uspěl můj pidi-protiargument".. :(

0 0
možnosti
AA

Saša

4. 4. 2012 9:15
Velikonoční pondělí není křesťanský svátek.

Svátek sv. Václava je sice křesťanský, ale také je státní, protože státnost je u nás spojována právě s knížetem Václavem, a to už tisíc roků.

Velikonoční pondělí pak není žádným křesťanským svátkem. Ostatně se ten den provádějí samé pohanské rituály jako omlazování žen čerstvými spletenými větvičkami nebo studenou vodou a opíjení dospělých mužů a překrmování dětí vejci...

Pracovní volno na velikonoční pondělí bylo zavedeno poprvé v roce 1939. Hned po válce to bylo zrušeno, ale komunisti to po svém vítězství hned v dubnu 1948 zase zavedli a od té doby je velikonoční pondělí volným dnem nepřetržitě.

Z hlediska církevního (katolického) je to svátek sv. Marie Kleofášovy, liturgie se slaví jako ve všední den (nikoli nedělní-sváteční), t.j. např. pouze dvě čtení.

Byl-li by Velký pátek vyhlášen dnem pracovního klidu, uvítal bych to. Jistě - jsem katolík. Ale podle mne by to uvítala i většina ostaních lidí, snad vyjma podnikatelů v dopravě a větších obchodníků.

0 0
možnosti
RL

Raymond Loewy

3. 4. 2012 19:42
Pro Katolíky je Velký pátek dnem smutku

pro protestanty dnem radosti. Už tady je vidět odkud vítr u protestantů vane. Stejně jako pro protestanty je vyzdvihnutí křesťanství Konstantinem dnem úpadku , tak pro katolíky je to den zbavení se okovů. Je zcela jasné proč se židům líbí protestantský pohled. Christus vincit! Christus regnat! Christus imperat!XXX

2 0
možnosti
E

Escoto

3. 4. 2012 19:36
Tím nemyslím Vás jako autora...

... ale problém je jeden a sice že zdejší společnost by volno kvůli katolické církvi, ale jenom to.

Církev by brali, ale jenom v tom co by se jim hodilo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1056x
Všímám si chudých a odstrkávaných, neprůbojných a nesmělých, bázlivých a ustrašených, unavených a znechucených. Možná, že jsem sám takový. Na druhou stranu si myslím, že špetka humoru by neměla chybět.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články