Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jupp

14. 10. 2012 21:31
Frantiskani a blba nalada, ktera je zabila ?

Njn, pozoruhodny nazor.

V tu dobu totiz katolicka soldateska pasovskeho biskupa plenila, palila, znasilnovala a vrazdila na Malem Meste Prazskem. Ze nejen obyvatelstvo sousedniho Noveho Mesta z toho melo hodne blbou naladu si dovedu bez namahy predstavit. Spravne misto pro beatifikacni msi za zamordovane frantiskany, by byl kostel sv Trojice na byvalem Malostranskem hrbitove, kde je zmineny biskup, puvodce te cele mizerie pohrben.

3 0
možnosti
PH

petrph

14. 10. 2012 21:00
bylo by krátkozraké tvrdit

Že (právě) habsburské katolictví nebylo ve skutečnosti katolické. (leda tak právě s ohledem  na extrémní a nikoliv totální) reformy Josefa II).

Ale skutečnost je taková, že  prakticky po celou dobu existence Vatikánu existovaly mocenské konflikty mezi Vatikánem  (papežem) a evropskými panovníky. Jak o území ve vlastní Itálii,tak i o moc  v celé křesťanské Evropě. APapežové  často uzavírali spojenectví s evropskými panovníky, aby si získal jejich vojenskou podporu i mocenský vliv   , a zase často jindy na jiné (neposlušné´) panovníky posílal klatbu-jakož i křížové výpravy svých právě věrných.

Ale i tak se všichni dohromady cítili "dobrými katolíky"....

Mimochodem, jak známo, byli to právě Habsburkové kdo po několik staletí nosili korunu císařů svaté říše římské . Ti že by tedy nebyli "praví katolíci" ? Něvazmožno...

2 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1056x
Všímám si chudých a odstrkávaných, neprůbojných a nesmělých, bázlivých a ustrašených, unavených a znechucených. Možná, že jsem sám takový. Na druhou stranu si myslím, že špetka humoru by neměla chybět.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články