Dánsko - země sportovních překvapení

   Sázkové kanceláře před letošním mistrovstvím světa v ledním hokeji určitě netušily, kolik radosti z peněz jim tento šampionát přinese. Opakovaně je potěšil dánský tým.  

   Sázkař, který by dokázal všechny jejich výsledky správně odhadnout, by musel mít prognostické dovednosti kněžny Libuše a Nostradama zároveň. Jako kdyby nějaké kouzelné křesadlo roznítilo v dánských hokejistech schopnost senzačně porážet další a další favorizované soupeře. Jsem zvědav, jak dlouho jim tato znamenitá forma vydrží. Každopádně už je nikdo nepodcení a všichni rivalové to proti nim rozbalí od začátku naplno.

   Pamětníci si možná vybaví, jak před 18 lety překvapili sportovní příznivce dánští fotbalisté. Tehdy odcestovali na fotbalové mistrovství Evropy do Švédska jako náhradníci místo Jugoslávie a svoji vítěznou jízdu korunovali titulem evropských šampionů finálovým vítězstvím 2:0 nad Německem.  

   Zde v Česku ale máme tuto skandinávskou zemi pořád spojenou především s nadměrným pitím. Léta zde přežívá příměr - nalitej jako Dán. Přitom na konzumaci tekutin s alkoholovým obsahem /zejména piva/ jsme podle různých statistik na předních místech, a nemusíme si určitě vypomáhat tímto přirovnáním.

   Jestli ale Dánsku vydrží schopnost překvapovat i nadále, a pronikne i do jiných odvětví, možná si časem získá oblibu úsloví - překvapuje jako Dán. To by mě ale překvapilo ještě víc než ty hokejové výsledky, protože zvyk je železná košile.   

P.S. V článku o Dánsku by asi neměla chybět zmínka o slavném pohádkáři Hansi Christianu Andersenovi. Název jeho pohádky se vloudil do předchozího textu. Dokážete ho objevit?   

          

Autor: Luboš Čejka | sobota 15.5.2010 9:33 | karma článku: 8,15 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Luboš Čejka

Koště jako nadávka?

21.5.2020 v 11:30 | Karma: 18,80

Luboš Čejka

Děkuji, pane Weinlichu!

8.5.2020 v 19:57 | Karma: 13,48

Luboš Čejka

Když se potkají MDŽ a derby

8.3.2020 v 8:43 | Karma: 6,77

Luboš Čejka

Zapamatovatelný rok 2020

1.1.2020 v 11:48 | Karma: 6,33