Bude léčba Sparty tentokrát úspěšná?

   Tak je to tu zase. V domácí lize se daří, sebevědomí tryská jako horké gejzíry na Islandu, soupeřem není žádný velkoklub, prostě postup nám nemůže uniknout. Že jsou to zase Švédi? Ale prosím vás, Švédsko je nepříjemné v ledním hokeji nebo v házené, ale ve fotbale? Někdejší slávu Malmö FF a IFK Göteborg už přece dávno odnesl čas.         

   Viděli jste, jak se Malmö v druhém poločase na Letné rozsypalo? David /Lafata/ jim tam brzy hvízdne gól a jaký budou, tříkorunkáři? Hlavně, aby pak byla Sparta nasazená, to je důležité. Tenhle zápas tutově zmákne. 

   Ano, po utkání v Praze to opravdu vypadalo, že Sparta je dobře připravena. Ukázala psychickou odolnost a dokázala otočit nepříznivý stav po 1. poločase na slibný výsledek 4:2. Výsledek, který těší diváky /hodně gólů/, vypadá pěkně v novinách, ale je velmi ošidný pro pohárovou matematiku. Lafatova obdivuhodná střelecká forma  trochu zastřela možnost, že by Sparta venku nedala gól, ale naopak dvakrát inkasovala. A tak se před zápasem machrovalo, do tradičního soupeře z Edenu zarylo /před derby pochopitelné hecování, nyní zbytečné/ a případné vyřazení nepřipouštělo.

   Porážka 2:0 znamená pro Spartu konec snu o Lize mistrů a další šrám na prestiži nejvyšší české fotbalové soutěže. Hlavním viníkem určitě není trenér Vítězslav Lavička. Jeho případné odvolání by bylo velkou chybou. Sparta teď předvádí fotbal rozhodně pohlednější, než za Lavičkových nedávných předchůdců a také výrazné vítězství v lize před kvalitní Viktorií Plzeň má svoji hodnotu. Cesta k mezinárodním úspěchům je ale mnohem těžší, vyžaduje celozápasové soustředění a nasazení a jakékoliv podcenění soupeře je zpravidla tvrdě potrestáno. 

   V 90. letech minulého století bývaly v Česku velmi populární švédské kapky. Užívaly se na všechno možné. Teď Sparta dostala pořádné kapky. Obdržela je nedobrovolně, opakovaně, byly také švédské, velmi hořké a moc špatně se polykaly. Uvidíme, zda budou mít tentokrát léčivý efekt. Jestli se jim podaří vyléčit Spartu z nepřiměřeného sebevědomí. Klub z Letné má ještě příležitost uspět v Evropské lize. Už tam se může projevit, zda švédská kúra alespoň trochu pomohla.

   P.S. Výsledek 1:1 venku vypadá také pěkně, Viktorko Plzeň, tak pozor na to! Porážky Liberce a Mladé Boleslavi dávají šance na postup už spíše teoretické, rád bych se ale mýlil. Tak do toho!!!  

    

   

 

    

   

Autor: Luboš Čejka | čtvrtek 7.8.2014 12:02 | karma článku: 14,74 | přečteno: 675x
  • Další články autora

Luboš Čejka

Koště jako nadávka?

21.5.2020 v 11:30 | Karma: 18,80

Luboš Čejka

Děkuji, pane Weinlichu!

8.5.2020 v 19:57 | Karma: 13,48

Luboš Čejka

Když se potkají MDŽ a derby

8.3.2020 v 8:43 | Karma: 6,77

Luboš Čejka

Zapamatovatelný rok 2020

1.1.2020 v 11:48 | Karma: 6,33