Stát a hospodářský rozvoj, hleďme, ono to tu už bylo ...

... možná vás překvapí platnost myšlenek dvou Brňanů, kteří se, a je to už nějaký ten rok zpět, zamýšleli nad možnostmi státu ovlivňovat ekonomický rozvoj ...

... řadu návrhů na to, jak podporovat průmyslový rozvoj, vyslovili jako první dva brněnští měšťané - konšel a císařský rychtář Pavel Hynek Morgenthaller, a advokát a podnikatel Fabián Šebestián Malivský. Jejich doporučení zemským úřadům a císařskému dvoru se na světě ocitla už kolem roku 1650. Vyslyšena však nebyla.

Kapitola: "Růst národního pokladu."

"Peníze jsou do té míry nezbytné, že tak jako lékaři popírají, že by mohl chodit člověk bez nervů, stejně tak nelze spravovati stát bez peněz. Práce je bohatstvím, bez něhož se nic neděje, čeho je třeba; peníze poslouchá vše a nic není tak obrněného, aby toho nedobyly peníze. A tak v dobře spravovaném státě je třeba co nejvíce pečovati o obohacení státní pokladny."

"Falešné je to zlato, jež je smíšeno se slzami poplatníků."

"Daňový útisk má za následek, že postižení raději opouštějí svou vlast a hledají novou existenci třebas i u nepřátel."

"nikdo nemá býti osvobozen od daňové povinnosti, bohatým nemá v tomto ohledu býti polehčováno na úkor chudých."

"Zdrojem blahobytu státu je řádné vzdělávání vší půdy. Vladař má pečovati o to, aby se cizími druhy zlepšovala rostlinná i živočišná výroba a při obdělávání dosud ladem ležících ploch se má užíti i práce vězňů, silných žebráků, vojáků a jiných povalečů." (doslovná citace :o)

"Rozkvět státu podporuje i účelné hospodaření s příjmy."

"To, co se vybere od poddaných, se má vynaložiti k veřejnému prospěchu, a ne na pochybené výdaje anebo pro vladařovy oblíbence. Je v zájmu vlády, aby její úřednický aparát byl poctivý a neúplatný. Je nutno připomenout panovníkovi, aby zkoumal, odkud bere tak mnohý veřejný činitel peníze na svůj honosný dům, nádherný šat, drahá jídla, zahrady, dvory, mlýny, zámky a podobně. Lehce pak přijde na to, že je to většinou z odcizených veřejných prostředků...

Dle Ivana Veselého, Toulky českou minulostí, díl 499

Plné znění tohoto dílu:

http://www.rozhlas.cz/toulky/vysila_praha/_zprava/499-schuzka-nase-trzni-hospodarstvi-leta-pane-plus-minus-1700--150608

Autor: Lubor Jošt | pátek 17.2.2012 11:46 | karma článku: 11,87 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Lubor Jošt

Bůh ochraňuj konzum!

4.1.2016 v 0:00 | Karma: 0

Lubor Jošt

Nový článek

9.1.2015 v 9:55 | Karma: 8,94

Lubor Jošt

Co jsme to za stát?

7.1.2015 v 13:25 | Karma: 14,17