Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Relativita dnešních nářků "na dobu"

Podtitul: Krize už tu párkrát byla, a horší...Rád bych se s vámi rád podělil o několik myšlenek k naší dnešní "komplikované" ekonomické a společenské situaci.

Snad mi bude odpuštěno, že částečně vykrádám "zdroj", tedy pány Petra Horu-Hořejše, Bohumila Koláře a Josefa Veselého, kteří každý týden už po mnoho let vytváří dechberoucí koktejl příběhů v napínavém thrilleru s názvem "Toulky českou minulostí" v Českém rozhlase. Napadá mne, že by si všichni, kdo si nadšeně berou do huby české a moravské národovectví a "národní zájmy" měli povinně tento seriál poslechnout nebo přečíst, asi by se divili, co všechno bylo v našich dějinách jinak a dokonce by se dozvěděli i proč. Na světle božím je už přes 860 dílů a doufám, že to tvůrci úspěšně dotáhnou až do dějin moderních.
Takže, k věci...
Pokud budeme chtít nalézt "nejkrizovější" léta našich dějin, jedním z "favoritů" bude období Třicetileté války, tedy 1621 až po léta šedesátá, kdy se po našich zemích ještě pohybovaly loupeživé tlupy válečných vysloužilců. Ztráty v počtu populace se nedají odhadnout přesně, odhady jdou od 25 až po 80%. Kombinace vojenského drancování s morovými epidemiemi byla nepředstavitelně silná.
Nejhůře postiženými zeměmi kromě Čech bylo i území dnešního středního a jižního Německa, např. počet obyvatel Falce se snížil ze 100 000 na pouhé 2000, město Mannheim přestalo být na několik let obýváno úplně.
V Kaiserslauternu zbylo z původních 3200 obyvatel 200 osob.
Na územích východně od Labe bylo obýváno jen méně než 15% domů, zbytek byl prázdný.
Teprve po 200 letech dosáhl počet obyvatel panství Eisfeld a Heldburghausen předválečného stavu.
Německo potřebovalo dvě stě let, aby dosáhlo té hospodářské úrovně, jakou mělo na počátku třicetileté války.
V Čechách a na Moravě se ztráty dají s těmi německými srovnávat, zjišťujeme v knize historika Arnošta Klímy "Dlouhá válka". Čechy měly před válkou asi 1 700 000 obyvatel, po válce zde zbylo už jenom něco přes 900 000 lidí. Pro celou zemi se dá hovořit o ztrátách ve výši čtyřiceti procent. Morava měla před válkou 800 000 obyvatel a po válce jen půl milionu, takže ztráty zde nebyly o mnoho nižší. Podle odhadu průměrný počet obyvatel na 1 km2 klesl z původních dvaceti devíti na dvacet jednu osobu. V českých zemích bylo na 6000 obcí zcela zničeno. Jeden ze švédských velitelů, plukovník Adam Pfühl se chlubil, že dal sám vypálit na 800 vesnic. V Čechách byly oblasti, kde (podobně jako v Německu) převyšovaly ztráty daleko celkový průměr.
Zdejší obyvatelé opouštěli své vesnice i městečka a táhli jinam, aby unikli řádění žoldnéřů. Odcházeli do méně úrodných oblastí, které neležely při cestách, kudy táhlo vojsko, často do Posázaví. Tam žili do konce války a pak se zase vrátili do úrodného Polabí. Čekala je ladem ležící půda. Mohli si dokonce vybrat lepší domy i s poli, kterých bylo všude dost.
Úbytek lidí i hmotná bída však nebyly jedinými důsledky války. Mnohem horší byla degradace lidství. Obyčejní lidé vyrostli za dlouhé války beze škol, bez náboženství, uprostřed ekonomického i správního chaosu. Za celý svůj život nepoznali nic jiného než krev a loupežení. Nebylo divu, že duchovně zpustili, zesurověli, stali se tupými ke všemu lepšímu.
Z kronik té doby se dočteme "o lidech, zvěři podobných, po vše těle a obličeji zarostlých, kteří těkají po lesích živíce se bylinami a kořínky, nemajíce ponětí o lidské mluvě a lidském způsobu života." Mnozí zchudlí venkované utíkali ze svých zničených nebo předlužených majetků do hor a lesů, aby se společně živili loupežemi. K témuž řešení sahala i obhroublá městská chudina.
Lidé byli zesláblí a nedokázali vzdorovat epidemiím. Pole ležela ladem, protože hodně sedláků zemřelo a nezůstal, kdo by je obdělával - následkem toho ceny potravin stoupaly.  Bylo jen málo těch, kteří si mohli chléb, obilí nebo dokonce maso koupit.  
Augsburský kronikář uvádí dokonce i ceny, které se platily na maso koček a psů. Hlad vedl k tomu, že někteří lidé dokonce prodali své domy za pouhý bochník chleba.
Ojedinělou, pouze zdánlivě bezvýznamnou zprávičku čteme v Dějinách královského města Kolína nad Labem. Vztahuje se ke konci dlouhé války a říká se v ní: "Rodičky rodily tehdy plod slabý a neduživý, takže ani přebytkem porodů nad úmrtími nevzrůstal počet obyvatel. Důkazem toho jest, že mládeže ve věku od 9 do 14 let bylo v Kolíně v tu dobu jen 59 hlav." Strasti války, hlad a přímo neskutečná bída ovlivňovaly tehdejší porodnost. Byl to začarovaný kruh. O hospodaření se nikdo nestaral, protože bylo málo lidí. Lidí bylo málo, protože byla zoufalá nouze. Nouze byla, protože se nikdo nestaral o hospodaření. Nebylo z toho úniku. " O úpadku průmyslu ve městech," píše francouzský historik Ernest Denis, "svědčí zánik četných cechů. Ve zbylých zůstává jen nepatrný počet mistrů. Všecko pravidelné učení se řemeslu bylo přerušeno a chatrnost výrobků svědčí jak o špatném vkusu kupců, tak o nedovednosti řemeslníků." A tentýž autor o venkovu: "Venkovské obyvatelstvo, jež si až do roku 1618. zachovalo jistou zámožnost, není než houfem žebráků. Skoro všude hospodářské nářadí bylo pobráno a dobytek odveden. Nejšťastnější si zachovali několik koňů tak vychrtlých, že byli zapřahování i po čtyřech a po šesti. Na mnohých panstvích sami sedláci a ženy jejich tahají pluh. A jestliže přece obilí uzraje na této tučné a úrodné půdě, sklizeň se neprodá." A do třetice nám ještě jednou profesor Ernest Denis potvrzuje hrůzný příznak doby - všeobecné zpustnutí: "Je velmi málo dětí. Divokosti a surovosti přibývá, divoši, navrátivše se ku prvotnímu stavu, žijí v lesích a jejich řeč přestává na několika zvucích, nejasně vyrážených. Opilství je módou a sportem. Velmi časté souboje jsou pravými vraždami. Nakažlivé nemoci se šíří. Nevědomost a pověra přesahují všechny meze obrazotvornosti."
Ještě však nebylo řečeno zcela vše. Ještě se lze ponořit hlouběji. Několik válečných zim z těch třiceti bylo výjimečně krutých, zvláště ta v roce 1634. Máme o to další svědectví od Petra Lehnsteina: "Jak uboze vypadají nová velká města! Tam, kde byly dříve stovky ulic, není jich dnes ani desítka. Jak ubohá jsou malá města a otevřená místa - jsou vypálená, pobořená, rozbitá. Není tam vidět střechy, dveře ani okna. A jak se zacházelo s kostely - byly vypáleny, zvony odvezeny, kostely byly proměněny v záchody, maštale pro koně, příbytky pro markytánky, kouty pro kurvy, a na oltáře byly dávány výkaly. Ó bože, jak uboze vypadají naše vesnice! Člověk jde až deset mil a nepotká člověka, kus dobytka, neuvidí ani špačka. V některých místech najde starého muže, dítě nebo dvě staré ženy. Ve všech vesnicích je v domech plno mrtvol. Muži, ženy, děti i čeleď, vepři, krávy a voli leží vedle sebe. Byli zardoušeni hladem a morem. Jsou plni larv a červů. Požírají je vlci, lišky, psi, krkavci, vrány a jiní ptáci, poněvadž nebylo nikoho, kdo by je pochoval, politoval a  oplakal." Stávalo se, že lidé nejedli jen psy a kočky. Stávalo se, že lidé, kteří zemřeli, nebyli pochováni. Stávalo se, že živí se živili mrtvými, že jedli jejich maso a vnitřnosti.
Do exilu během třiceti let po Bílé hoře bylo vyhnáno asi 36 000 rodin.  Tedy 120 000... možná 150 000 lidí. Některé odhady bývají i vyšší. Jednalo se o desetinu obyvatel Čech a Moravy (do tohoto počtu však nejsou zahrnuti poddaní: jejich pohyb není možné v pramenech nijak zjistit).
Po válce trvající déle než tehdejší statisticky průměrný život zmlkly konečně zbraně, i když - ještě ne tak docela.  Boj končila generace znající víceméně jenom krev a pustošení, generace otrlá i zubožená, vyrostlá takřka bez škol, bez víry a ideálů.  Její oběť bude celoživotní.  Dokud tato generace neopustí svět, bude atmosféra v naší zemi poznamenána zostřenou surovostí a bezcitností. Prostředky duchovní obnovy budou dlouho dosahovat jen hubených výsledků, protože se budou obracet k vyprahlým srdcím a otupělým mozkům. Co ještě čekalo tu obětovanou generaci? Jaký život? V jakém světě? Silnice budou krajně nebezpečné. Práce na polích se na léta stane riskantní. V kdejakém temném zákoutí bude číhat smrt. V loupežích, v organizovaných přepadech povozů či samot, ve vraždách kvůli košili nebo ovci a ještě v dalších projevech devastovaného lidství, v tom všem bude doznívat drsná třicetiletá zkušenost války jako všedního dne.
Budete-li mi chtít tvrdit, že se to nedá srovnávat, protože dnes je "jiná doba", říkám že můžeme děkovat, že žijeme dnes a tady...
Petr Hora-Hořejš, Bohumil Kolář a Josef Veselý, zkráceno.

Autor: Lubor Jošt | čtvrtek 2.2.2012 22:14 | karma článku: 16,65 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Lubor Jošt

Bůh ochraňuj konzum!

Taky jste si během předvánočního času přečetli desítky lamentací nad bezduchým konzumem, pohltivším srdce a rozum moderního obyvatele české kotliny a nejspíš i moderní Evropy?

4.1.2016 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Ostatní

Lubor Jošt

Nový článek

Co všechno by měl umět mladý muslim? A proč se to koneckonců týká i našich dětí? Je lepší všestrannost, nebo specializace?

9.1.2015 v 9:55 | Karma: 8,94 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Lubor Jošt

Co jsme to za stát?

7.1.2015 v 13:25 | Karma: 14,17 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Lubor Jošt

Propadáte taky falešným nadějím?

No nic, český volič už si zvykl...

16.3.2014 v 9:38 | Karma: 10,85 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Lubor Jošt

Byznys se prostě s politikou nemá míchat!

Zaměstnanost by nám měla být svatá!

13.3.2014 v 23:49 | Karma: 12,50 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Pavel i se dvěma členy vlády zamíří na summitu NATO ve Washingtonu

4. července 2024  10:27

Prezident Petr Pavel povede příští týden delegaci České republiky na summitu NATO, který se koná 9....

Policie hledá muže, který se vezl na spřáhle vlaku. Zveřejnila fotografie

4. července 2024  10:26

Policisté zveřejnili fotografie muže, který v červnu na Plzeňsku vylezl na spřáhlo vlaku a nějakou...

Atentát na Fica nově vyšetřujeme jako teroristický útok, oznámil prokurátor

4. července 2024  9:41,  aktualizováno  10:24

Úřady nově vyšetřují květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica jako teroristický útok,...

Muž nechal psa v bytě plném výkalů téměř vyhladovět, hrozí mu šest let

4. července 2024  10:24

Případ, který před třemi měsíci otřásl Uherským Hradištěm, bude mít patrně soudní dohru....

  • Počet článků 536
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Nadáváme na dobu a režim, kdo se ale ponoří do studia dějin, zjistí, že to je pořád stejné, snad jen ten panovník se nemusel "obávat" voleb :)

Více na www.studiostruska.cz nebo Facebooku: "Zprávy z 3. ligy"

Seznam rubrik

Oblíbené články