Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

11. 2. 2012 11:03
Nevím, kolik uspoří domácnosti

U "veřejných" budov (zejména školy a školky, úřady města) se zpětně prověřuje, zda výpočtové úspory bylo skutečně dosaženo. A ejhle - pokud nebyla ve výpočtu evidentní chyba, úspor dosahováno je.  Vykázané úspory v případě zateplení vnějších stěn včetně výměny oken a dveří jsou mezi 35 ÷ 45 %. V případě, že je zateplována i střecha objektu, případně strop pod nevytápěnou půdou, je úspora o cca 10 % vyšší. Ověřeno z faktur dodavatelů plynu či tepla. Přitom je zpravidla i vyšší komfort (při stejné teplotě vzduchu nižší vliv ochlazovaných stěn /ze kterých "čiší"/) a je příjemnější prostředí i na chodbách.  Poznámka: nižších hodnot úspor je dosahováno zpravidla u zděných objektů, vyšších u panelových konstrukcí.

Krátkodobé větrání nelze v žádném případě srovnat s trvalým průnikem vzduch spárami v dřevěných oknech.

Nemohu posoudit, jaká je úspora v bytech - předpokládám však, že obdobná.

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 2. 2012 1:44
Velkou část dne

v mnoha místnostech nikdo není, ale teplo být pořád musí. Takže už jenom proto jsou těsná okna nezbytná. V přítomnosti osob se pak větrá.

Plesniví spíš nezateplené stěny, protože na nich kondenzuje vlhkost.

V Německu, např. v Drážďanech, jsou paneláky opraveny daleko vkusněji, mají střízlivé barvy, vhodné kombinace... Tam to asi navrhují architekti, u nás majitelé.

0 0
možnosti
J

jack095

10. 2. 2012 21:17
Návratnost zateplení.

Návratnost zateplení, když počítáme bez dotací a bez různých fíglů ( jako že by se fasáda musela stejně opravit) je dobrých 35 let.  

Instalací plastových oken se sníží přírozené větrání, proto ta plíseň. Plísně je tím víc čím méně se topí.

 Na správné  větrání počítejte 3000 kč ročně provozních nákladů a 60 tis Kč na vzduchotechniku kterou budete to větrání provádět. 

Osobně nejsem proti zateplení, ale jsme proti dotacím na zateplení.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 2. 2012 11:11
Re: Návratnost zateplení.

Je opravdu početním fíglem fakt, že by se fasáda či okna steně musely zateplit? Přece posuzuji náklady, které na zateplení vydám navíc, ned běžné náklady.

Návratnost závisí na ceně nakupované energie. U centrálního vytápění (které je v současnosti po elektrickém nejdražší) je návratnost 16÷20 let.  U ZP se blíží k těm třiceti.  Pozor: V současných cenách energií.   Vždy bez onoho "fíglu" (který ovšem respektuje ekonomickou realitu).

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

10. 2. 2012 15:10
Ucpat si všechny póry k dýchání za nekřesťanské peníze

teď frčí, ale myslím, že je to naprastá pitomost, proti které jedinec bohužel nic nenadělá Rv

2 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 2. 2012 11:12
Re: Ucpat si všechny póry k dýchání za nekřesťanské peníze

Že vy musíte hloupě mluvit úplně do všeho!!!

0 0
možnosti
DJA

Druhý jezdec apokalypsy

10. 2. 2012 14:53
Já jen zareaguji na bod 2) v článku.

V bytech je prostě teplo.

:-P

1 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 2. 2012 11:13
Re: Já jen zareaguji na bod 2) v článku.

Samozřejmě: Zvýší se podstatně teplota na vnitřní straně ochlazované konstrukce. Tato teplota významně ovlivňuje pocit tepelné pohody.

0 0
možnosti

Bára33

10. 2. 2012 13:21
Opět chce někdo lidem kecat do toho, co se ji "má" líbit?

Máme v paneláku zatepleno asi 8 let a ušetří se opravdu hodně - nepamatuju si, kdy jsem naposledy pustila topení v ložnici nebo v kuchyni, v pracovně jen za momentálních mrazů a ani v obýváku nejde topení pořád ani přes den.

Co se týká barev, většina domů je soukromá (družstevní), takže se k barevnosti fasády mají možnost vyjádřit  i jejich vlastníci (i když poslední slovo má stavební úřad, který by úplnou šílenost asi nepovolil) Takže pokud se lidé shodnou na tom, co se jim líbí a a v čem chtějí žít, neměl by jim do toho nikdo jiný - z pozice jakési nadřazenosti - kecat, každému se prostě líbí něco jiného. Proč si myslíte, že zrovna ten váš názor na fasádu je ten jediný  "správný"?

1 0
možnosti
JD

pedr64

10. 2. 2012 13:23
Re: Opět chce někdo lidem kecat do toho, co se ji

navíc ve městech je ovzduší tak znečištěno, že během několika málo let ty fasády vyblednou a zajdou, takže to žádná divočina nebude

0 0
možnosti

jarinka

10. 2. 2012 13:12
To už raději

pěkná šeď (v kombinaci s červenou střechou), než tento nevkus. Určitě si na tom někdo pořádně mastí kapsy, jak jinak. Jestli se to lidem líbí nebo ne, to je vedlejší. Pár takových papoušků tady už taky máme. Nájemníkům dali vybrat - ale jen ze tří skoro stejných kombinací. Také si myslím, že lidé na topení nakonec neušetří -  tepelné firmy si ty peníze stejně vyberou, zkrátka teplo zdraží.

1 0
možnosti

Bára33

10. 2. 2012 13:26
Re: To už raději

Teplo nezdražuje kvůli zateplení, ale kvůli stoupající ceně vstupních surovin (uhlí, plyn,...). Protože platíme za teplo po zateplení  řadu let víceméně stejně (zpočátku o dost míň) a jeho cena přitom stoupá, tak jsme nejspíš ušetřili - jinak bychom při současných cenách platili asi o dost víc. A cena za zateplení rozložená do malého zvýšení plateb nájmu (družstvu), než jsme splatili úvěr, byla nižší než částky, o které už řadu let platíme míň

1 0
možnosti
F

freeride

10. 2. 2012 13:04
Zateplovani ano,

ale ty barevne hruzy jsou opravdu za trest. Nechapu ty kombinace zelena, cervena, zluta, tyrkysova.. Vse je naprosto bez konceptu. Mam byt v mensi panelakove zastavbe v Praze v klidne lokalite v slusne dostupnosti do centra. Kdyby se domy pekne omitly vypadalo by to vazne slusne, bohuzel jeden dum se sam za sebe rozhodl bez jakekoliv diskuze s ostatnimi pro velkou zmenu. No a za pul roku z toho vylezla stejna hnusna piskova hruza na kterou se bohuzel musim obcas take divat na druhe strane kopce pres udoli.. A pritom by to slo, urcite elegantneji vymyslet a vypadalo by to jako koncept, a ne jako blitka Rv

2 0
možnosti
B

BobikXX

10. 2. 2012 12:43
Odpověď bojovným diskutérům:

0 0
možnosti
LV

baloun

10. 2. 2012 12:17
Asi Vás to překvapí, ale ušetří

poměrně výrazně. Vy nemáte tepleně izolované bydlení?

A co se týče barevného prvedení, ať je jaké je, pořád je mnohem lepší než betonová šeď nebo kreativní plachta nabízející nějaký životně nezbytný výdobytek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 536
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Nadáváme na dobu a režim, kdo se ale ponoří do studia dějin, zjistí, že to je pořád stejné, snad jen ten panovník se nemusel "obávat" voleb :)

Více na www.studiostruska.cz nebo Facebooku: "Zprávy z 3. ligy"

Seznam rubrik

Oblíbené články