TOP09 - tradičně, neodpovědně, eurofanatická

Tato strana stále nepatří na pravou stranu obecně pojímaného politického spektra. Nebo Vám snad připadá multikulturní experimentování a eurosocialismus jako projev konzervatismu? Minarchismu nebo klasického liberalismu?

Pravice?
I přes několik dobře myšlených, liberálně orientovaných návrhů (snížení odvodového zatížení práce, zrušení EET, nějaké škrtání v zákoníku práce...) lze s politováním konstatovat, že je program TOP09 v mnohém levicový, a samozřejmě, výrazného eurofanatického rázu. Ta "lepší" část programu ještě spočívá v defenzivních opatřeních typu "nepřipustíme - povinný rok v mateřské škole pro všechny děti" nebo "nepřipustíme - posilování práv dlužníků na úkor věřitelů". V pořádku, ale defenziva, negace posledních levicových výmyslů a výdobytků je stále příliš málo. 

 

Nebo levice?
Co je horší je to, že TOP09 sama celý arzenál levicových, a již zmiňovaných eurofanatických postojů a programových návrhů, hájí. Citace z programu: "Prosadíme, aby během následujícího volebního období ČR rozhodla o pevném a závazném termínu vstupu do eurozóny" (vzhůru na Titanik), "Budeme efektivně využívat evropské fondy..." (Jsme pravicoví, ale monstrózní, parazitický a přerozdělovací eurosocialismus, který deformuje trhy, vítáme a efektivně využijeme), "Odmítáme všechny formy diskriminace" (V rámci soukromé sféry je možnost diskriminovat typickým znakem soukromého vlastnictví), "Jsme přesvědčeni, že je v zájmu občanů ČR, aby EU měla v globálním světě dostatečně silný a jednotný hlas. Podporujeme proto procesy a dohody, které k tomu vedou" (Zdá se ale, že procesy především vedou opačným směrem - od silného a jednotného hlasu EU - a tak není jasné, které reálné procesy TOP09 podporuje). Dále se pak objevují i tradiční, sociálně-inženýrské návrhy jak lépe plánovat státně-socialistické školství namísto úvah a snah o jeho úplnou privatizaci a liberalizaci, nebo neustálé, zcela absurdní používání pojmu solidarita v souvislosti s nedobrovolným, ryzím státním přerozdělováním. 

 

Neúnavný eurofanatismus
Hlavním, nejvíce do očí bijícím, problémem TOP09 je již výše naznačená, všeobecně známá, silně nekritická fixace na Evropskou unii. Politickou megalománii, která krize tvoří a v jejichž řešení pak impozantně selhává, byrokraticky bobtná, multikulturně hazarduje, a kterou lze dnes zcela bez nadsázky označit za bezpečností hrozbu. Je potřeba znovu podtrhnout, že my součástí aktuální migrační krize nejsme. A že se stále můžeme na ten bezprecedentní chaos a násilí dívat z povzdálí. Zatím. Ale čím více bude v místním parlamentu politických loutek Bruselu, tím nám budou hrozby s migrační krizí spojené, i mnohé další, blíž. A etnické násilí, křivdy, konflikty... mohou být velmi krvavé a trvat staletí.

 

Závěrem
Program TOP09 lze celkově, i přes několik kvalitních návrhů, označit za potenciálně nebezpečný. V neposlední řadě, a toto riziko je už možná liché, to nevíme, ale je známo, že současný předseda už jednou předvedl veletoč kdy vyjednával možnosti vlády jeho tehdejší KDU-ČSL s ČSSD tolerovanou KSČM. Toto na "pravicovém", ani liberálním, ani konzervativním, dojmu také zrovna moc nepřidá. 

 

Poznámky

- Dělení na pravici a levici je velmi sporné. Používám ho s vědomím významného zobecnění. Nicméně, myslím si, že stále platí, že socialismus (ano, ani ten eurounijní) k pravici nepatří.

- https://www.top09.cz/proc-nas-volit/volebni-program/volebni-program-2017/

Autor: Lubor Adámek | pátek 20.10.2017 9:48 | karma článku: 34,20 | přečteno: 1194x