Piráti - pseudoradikální politický střed?

Radikální "vymetání" parlamentu se nekoná. Pár kvalitních, dílčích návrhů ani "revoluční" vzezření na tom nic nezmění.

Pár postřehů z programu
I přes řadu světlých liberálních návrhů (omezíme EET, snížíme daně z příjmu, zrušíme nadvládu OSA, odmítneme vynucování hranic na internetu, zlegalizujeme konopí apod.), nabízí také spoustu levicového. Viz "Chceme, aby Česko bylo na špičce v elektromobilech a samořídících autech" (další státní "podpory" a centrální plánování budoucnosti), "Omezíme daňové ráje" (tedy, omezíme možnosti utéct před všežravým státem), "Zřídíme ministerstvo informatiky" (Další ministerstvo?!), "Podpoříme průběžné zvyšování státních platů a minimální mzdy" (zvýšíme náklady na státní správu a poškodíme nejméně zkušené pracovníky), "Podpoříme alternativní tresty s přínosem pro společnost, programy pro nápravu, návrat do společnosti a prevenci recidivy" (spravedlnost spočívá v plném odškodnění oběti, adekvátním ztrestání agresora, nikoliv ve psycho-sociálním servisu pro agresory placeném z kapes cizích i těch kterým ublížili), "Aktivní členství a reforma Evropské unie" (Aktivní členství?! Evropská unie reformovatelná?!), "Podporujeme mezinárodní spolupráci v rámci společné evropské obranné a bezpečnostní politiky a rozvíjení společných bojových skupin zemí EU". (tzn. podporujeme etablování evropského superstátu a to i ve vojenské oblasti). 

Odhodlaně do propasti Brusel
I přes řadu přínosných návrhů tato strana směřuje v mnohém doleva, a i přes jisté výhrady k EU, se hlásí k aktivnímu členství a upevňování jejího militarismu. Při pomyšlení na všechny ty krize, do kterých nás Bruselští šílenci táhnou, a ve kterých jejich chatrná pseudo-unie monstroźně selhává, je představa, že by měli navíc i výrazné vojenské kapacity, naprosto děsivá a potenciálně velmi nebezpečná.

Závěrem
Je potřeba říci, že i přes řadu pozitivních návrhů je program Pirátů "vyvážen" slušnou dávkou socialismu a v mnohém také až téměř eurofanatismu. I přes specifický marketing se nejedná o stranu nijak radikální ani revoluční. Jejich originalita je spíš dílčí, ale jinak to není nijak světoborná strana a není třeba si dělat velké iluze, že by v parlamentu způsobila zásadní otřesy nebo pozitivní změny. Naopak, výrazné levicové prvky v kombinaci se "stále těsnější unií" jsou potenciálem pro další, a velmi vážné, problémy.

Zdroj

https://www.pirati.cz/program/psp2017.html

Autor: Lubor Adámek | pátek 20.10.2017 8:08 | karma článku: 15,16 | přečteno: 460x