Když slavná státní moc dokáže selhávat i v boji s... medvědem

Chlupatý migrant týdny ohrožuje obyvatele Moravy. Ničí soukromý majetek, dobývá se do něj, masakruje hospodářská zvířata. Mnozí politici poskytují mnohá stanoviska. Žádají, prohlašují, monitorují, apelují. A medvěd šéfuje dál...

Hned na začátku chci jednoznačně napsat. Mám rád přírodu. A hlavně Beskydy. Mám rád (mnohá) zvířata. A to leckdy i víc než některé lidi. Jsem pro ochranu přírody při respektu k vlastnictví a dobrovolnosti.

Zase na druhou stranu. To co opět předvádí státní aparát, kdy svou legendární neakceschopností umožňuje útočnému chlupáči z lesa, který (aspoň podle toho co jsme si doposud mysleli, a co bychom asi měli přehodnotit) patří inteligencí mnoho řádů pod nás... ohrožovat lidi, ničit jejich majetek, dobývat se do něj, masakrovat hospodářská zvířata - tak to je naprostý bizar. Bylo by to snad i směšné kdyby si člověk zároveň neuvědomil řadu věcí:

1, "Dopracovali" jsme se do situace kdy sice lidé disponují samopaly, granátomety, tanky, drony, bojovými letadly i vrtulníky; tisíci a tisíci příslušníky ozbrojených sborů; taktikami, strategiemi a nouzovými plány; státem, který nás - prý - chrání... ale v praxi tady pravidla určuje funící, volně bloudící a útočící dobrodruh se svými zuby a drápy. A všichni čekají. Maximálně někdo položí "past".

2, Žijí mezi námi - a mají opravdu neuvěřitelný vliv - lidé, kteří už pod vlivem svých naprosto infantilních, dokonale sluníčko-květinových představ o přírodě zdegenerovali tak, že už všude vidí jen aury, duhy, harmonii, láskyplnou jednotu všeho živého i neživého, magické jednorožce,...

3, Problém ovšem je, že se v přírodě toho tolik něžného, magického a láskyplného zase tolik neděje. Naopak, masakruje se dost - z hladu, pro trénink, a jak asi vidíme na medvědovi, i jen tak pro odreagování. Konzumace za živa je běžná. Známe jsou i případy "genocid" (viz šimpanzi). Šelmy o legislativě ani o libertariánských principech nefilozofují, ani v sobě, mezi sebou, ani v souvislosti s námi. Naše "jejich práva" jsou jim ukradená.

4, Blbost a nezodpovědnost politiků je nekonečná. Stejně jako vydávání - jakýchkoliv - úřednických povolení - k čemukoliv. Zdá se, a zdaleka nejen v tomto případě, že se stát nerozhýbe dokud není někdo minimálně vážně poraněný nebo usmrcený. Ale i to je celkem v pohodě. Pro stát je to totiž opravdu zajímavý problém až při silné medializaci takového útoku. Když reálně hrozí, že někdo "odpovědný" přijde o židli, o voliče.

Ale abych text uzavřel tím klíčovým. Kdo chce chránit divokou šelmu, která navíc jasně ukázala, že se člověka nebojí, že je nebezpečná, která (za cca měsíc) zabila už desítky koz a ovcí, tak ať zvedne svůj neziskový zadek, vezme uspávačku, vše potřebné, a jde ji odchytit. Ihned. Žádné pasivní návnady a dlouhé čekání se založenýma rukama. Žádné komfortní apelování z tepla dotované kanceláře. A ať si toho medvěda k sobě nastěhuje. Protože jinak má každý (státem zdá se nepříliš uznávané) právo se této (i jiné) šelmě bránit, tedy svůj život, zdraví, svůj majetek, a to i odstřelem, a na pro sebe bezpečnou vzdálenost. Nebo to už se kvůli téhle nemotorné byrokracii a absolutním ekomagorům musíme nechat i poslušně roztrhat na kusy?

A pak tento aparát zkuste brát vážně...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubor Adámek | úterý 23.10.2018 8:09 | karma článku: 38,56 | přečteno: 1559x