Válka: Kolik muslimských zemí otevřeně odsoudilo Hamas?

Motto: „ Roztlučeš je prutem železným, a jako nádobu hrnčířskou roztříštíš je.“ (Bible kralická, Žalm 2., verš 9.) Právě tato slova mi rezonují v mysli, čím víc se blíží okamžik komplexní izraelské odpovědi na agresi Hamasu.  

 

Píšu-li komplexní, mám na mysli na zemi, ze vzduchu i z moře. A vlastně i v podzemí – s ohledem na hustou síť tunelů v Pásmu. Modlím se za to, aby citovaný biblický verš došel svého naplnění.

 

Hamas svojí agresí a jejím provedením překonal všechny myslitelné meze – a nezaslouží sebemenšího slitování. Stejně jako zabijáci z Al Kajdy, Islámského státu a v dávnější minulosti zrůdy nacistické, na prvním místě vrazi z formací SS. Jistě bychom mohli přidat další.

 

(Než zase začne někdo připomínat Ukrajinu a takový či onaký příklon těch či oněch jejích osobností či jednotek k nacismu, upozorňuji, jakkoli plně podporuji Ukrajinu v jejím zápase proti ruské agresi, že ostře kritizuji všechny excesy, které by bylo možné jako něco takového – zmíněný příklon k nacismu – interpretovat. Pro mě je to nepřijatelné.)

 

Agrese proti Izraeli a legitimní izraelská odveta mají celou řadu aspektů. Na jeden z nich upozornil americký think tank „Washington Institute for Near East Policy. Jde o postoj světa k agresi. Mě nejvíce zajímá postoj muslimských zemí.

 

Proč? Protože v návalu hrůzostrašných zpráv o utrpení izraelských civilistů, ale také o bezpočtu hrdinských činů na straně napadeného, jsem si položil otázku: Zaznamenal jsi, že by některá muslimská země výslovně odsoudila Hamas za zvěrstva, která na izraelském území prováděl? A pokud ano, kolik takových zemí můžeš jmenovat?

 

Kromě izraelské politiky sleduji s větší pozorností politiku Egypta; jako soukromá osoba nemohu zvládnout z časových důvodů monitorovat politická vyjádření v celém muslimském světě. Ostatně není to ani potřeba. Proto existují nejrůznější instituce, jako zmíněný Washingtonský institut (TWI), jehož experti zvládnou tuto práci s přehledem za nás.

 

Když jsem tedy hledal odpovědi na výše položené dvě otázky, našel jsem je v materiálu TWI datovaném 11. října 2023 a nazvaném „International Rections to the Hamas Attack on Israel“ (Mezinárodní reakce na útok Hamasu na Izrael). Obsáhlý text je pojat globálně, já jsem se zaměřil na země muslimské.

 

Z vlastního sledování zpráv z Egypta jsem nabyl dojmu – ale mohl jsem se mýlit -, že Káhira, resp. tamní ministerstvo zahraničí, agresi Hamasu explicitně neodsoudilo. Článek v TWI toto mé zjištění potvrdil. Začněme tedy v Egyptě.

 

TWI cituje egyptské stanovisko, v němž jsou klíčové dvě věty: Egyptská arabská republika „varuje před velmi vážným nebezpečím pokračující eskalace mezi palestinskou a izraelskou stranou po sérii útoků proti palestinským městům“ a „naléhavě vyzývá Izrael, aby zastavil útoky a provokativní akce proti palestinskému lidu a dodržoval pravidla mezinárodní humanitárního práva s ohledem na povinnosti okupačního státu“. Ani slovo o barbarství Hamasu, ani náznak toho, že viníkem současné situace není Izrael, ale teroristé vládnoucí v Pásmu Gazy. Zde se člověk, ač nerad, neubrání použití spojení arabská faleš.

 

Je smutné, ale i příznačné zároveň (a netýká se to pouze Egypta, nýbrž třeba i Turecka), že když byla Káhira vystavena teroru odnože Islámského státu, zejména na severu Sinaje, přistoupila k velice tvrdé bezpečnostní protiakci známé jako „Comprehensive Operation – Sinai 2018“. Té předcházel v listopadu 2017 brutální útok na severosinajskou mešitu Al Rawda, při němž přišlo o život přes 300 věřících. Jsem si jist, že každý příčetný člověk plně chápal nekompromisní protiteroristickou kampaň egyptských bezpečnostních sil a její cíl, vymýcení islamistického teroru na Sinajském poloostrově. (Letos v lednu prezident Sisi oznámil, že teror byl na severu Sinaje poražen.)

 

Když tedy vraždili islamističtí teroristé obyvatele Egypta, uplatnilo tamní vedení tvrdou odvetu. A bezpochyby předpokládalo, že svět jejich akci porozumí a podpoří. Právem. V nynějším konfliktu vraždili islamističtí teroristé nikoli egyptské Araby, ale Izraelce (a také v Izraeli pobývající cizince) – a co vidíme? Nechutný dvojí metr. Káhira alibisticky vyzývá k „maximální zdrženlivosti“ (jak by asi reagovala, kdyby ji svět vyzýval k témuž při zahájení kampaně Comprehensive Operation – Sinai 2018?) a před „vážnými dopady v důsledku eskalace násilí“. Líbivé fráze. Přímé odsouzení Hamasu? Zapomeňte.

 

Podobně „jalová“ oficiální stanoviska, případně více či méně protiizraelská, zaujala drtivá většina muslimských zemí (otevřeně se na stranu agresora – Hamasu – postavil Írán, Sýrie a Alžírsko) a pouze dvě arabské země, Emiráty a Bahrajn, se o Hamasu vyjádřily kriticky.

 

Bahrajn varuje, že „útoky zahájené Hamásem představují nebezpečnou eskalaci, která ohrožuje životy civilistů, vyjadřuje hlubokou lítost nad velkými ztrátami na životech a majetku, soustrast rodinám obětí a přání brzkého uzdravení zraněných. Bahrajnské království odsuzuje únosy civilistů z jejich domovů jako rukojmí, a vyzývá k ukončení eskalace a zamezení násilí, které ohrožuje regionální bezpečnost a stabilitu a má pro region hrozné důsledky.“

 

Emiráty: Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že „útoky Hamasu na izraelská města a vesnice poblíž Pásma Gazy, včetně odpalování tisíců raket na populační centra, jsou vážnou a znepokojivou eskalací. Ministerstvo je zděšeno zprávami, že izraelští civilisté byli uneseni jako rukojmí ze svých domovů.“

 

Toto jsou ovšem dvě bílé vrány v muslimském moři. A to skutečná izraelská protiteroristická operace ještě ani nezačala (psáno 16. října). Až začnou z Pásma Gazy chodit, slovy bývalé izraelské ministryně Šakedové. „nepěkné obrázky", pak teprve dojde na „lámání chleba“. A hned se také vyjeví, kdo je opravdovým přítelem Izraele. Tak jako Spojenci nemohli zastavit operace proti Hitlerovi proto, že z Německa přicházely „nepěkné obrázky“ (byla válka), nemůže ani Izrael zastavit operaci proti Hamasu z téhož důvodu. Byla mu vnucena válka.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 16.10.2023 20:43 | karma článku: 0 | přečteno: 15x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Sport: Další protiizraelská provokace

Tentokrát k ní došlo v Glasgowě, kde se v Hampden Parku hrálo 31. května 2024 jedno z kvalifikačních mezistátní utkání žen o postup do play-off pro Euro 2025.

1.6.2024 v 18:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: K úmrtí arabských civilistů v oblasti Rafahu

Není to poprvé. V Pásmu Gazy zahyne větší počet civilistů – je to tragédie, ale zuří tam válka, kterou vyprovokovalo tamní vládnoucí hnutí – a Izraeli je okamžitě nasazena psí hlava.

29.5.2024 v 9:06 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K uznání „Státu Palestina“ třemi evropskými zeměmi

„Příhodnější“ datum si Norsko, Irsko a Španělsko vybrat nemohly, když se rozhodly uznat „Stát Palestina“ s platností od 28. května 2024.

28.5.2024 v 13:05 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Omyly hlavního žalobce Mezinárodního trestního soudu

Karim Khan, hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), požaduje vydání zatykačů nejen na pohlaváry teroristické organizace Hamas, ale i na dva představitele bránícího se Izraele.

27.5.2024 v 16:02 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Izrael: Nejvyšší fotbalová liga ve stínu agrese

V sobotu 25. května 2024 večer skončil v Izraeli aktuální ročník nejvyšší fotbalové ligy. V tomto článku nabízím stručné shrnutí.

26.5.2024 v 18:39 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

  • Počet článků 4846
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal