Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

Některé věci se asi těžko vysvětlují. Je třeba odlišovat náboženství, stát, národ (nebo řeč?) - vše u Židů splývá. A vše se týká Jeruzaléma a jeho tisícileté historie. Pravda, byl ovládán různými národy, a každý z nich už své hlaví město měl. I státy (království) muslimské svoje hlavní město měly. A nábožensky jsou centra v Mekce a Medíně. To, že zde současně s obnovením Izraele vzniklo i území bez hlavního města nedává Arabům (muslimům) nikterak právo si nárokovat Jeruzalém. Navíc část tohoto nestabilního území se různě štěpila (jsou dva "státy" s jinou mocenskou garniturou) a měnila (něco splynulo s Jordánskem). To co zbylo není stát. Stát má své znaky a ty zbytek území, (které je zdrojem terorismu pro ostatní státy na světě) nesplňuje. Takže nemůže mít hlavní město Jeruzalém, navíc na území které neovládá a které je na území cizího státu...

0 0
možnosti

Pane Stejskale, bravo, jsem poražen. Vaši polemiku jste napsal s ještě kamennější tváří než já tu svoji volovinu včera.

0 0
možnosti
Foto

Po zániku Jeruzalémského království roku 1291 přešel titul krále Jeruzalémského na krále Kypru. Po zániku Kyperského království roku 1489 přešel titul krále Jeruzalémského dalším historickým vývojem na Habsburky a následně na Habsbursko-Lotrinskou dynastii, takže poslední titulární král Jeruzaléma byl zároveň i náš poslední český král císař Karel I.

1 0
možnosti
Foto

R^R^ To, že Židé vydali Krista Pilátovi tvrdí evangelia a ale ve své podstatě je to hloupost. Římským prokurátor Pilát Ponský správce Judee vraždil hrdé Židy jak jen mohl, aby se podvolili ( podle historických pramenů) se bude ptát, zda má ukřížovat nějakého blázna J, Krista, který o osobě tvrdí že je synem Boha. Nechá jej ukřížovat než se jeho učení rozšíří a vzbudí vzpouru v zemi. Pokud se týká Palestinců, tak ti nemají sebemenší nárok na Jeruzalém. Jedná se o osoby, které přišly do Palestiny z Egypta, Sýrie, po ukončení první světové války. Vyplývá to ze zprávy V. Británie, která měla pod správou Palestinu a prováděla zde sčítání lidí. Arafat se narodil v Káhiře a vytvořila je KGB.

1 0
možnosti
Foto

Nechci vám do toho moc kecat, ale které historické prameny máte na mysli?

Josefus Flavius ve Válce židovské věnuje Pontiovi Pilatovi jednu větu - Pak byl prefektem Pontius Pilatus. Vůbec nijak ho nehodnotí, na rozdíl následovníků (dobře z toho vychází jen Festus).

Kromě toho, mimo Nový zákon, jiné prameny nebyly, byl považován za fiktivní postavu i proto, že není nikde uveden mezi římskými šlechtici a že o titulu prefekta v Judeji v 1. století nebyly žádné jiné zmínky, mělo se za to, že je to až pozdější věc.

Tohle se změnilo teprve v roce 1961 objevem Pilátova kamene v Cesareji Přímořské, který to velmi hmatatelně postavil do poněkud jiného světla: Pontius Pilatus nebyl šlechtic, ale svou funkci prefekta dostal jako císařův oblíbenec. To vysvětluje i Pilátovu zbabělou reakci na výtku Židů, že snad není přítel císařův - toto obvinění pro Piláta za těchto okolností znamenalo existenční ohrožení.

Kdyby Pontius Pilatus byl mizera, Flavius by mu to otloukl o hlavu už proto, že mizerné judské prefekty viní z vyprovokování celé vzpoury.

0 0
možnosti
Foto

Pilát bol prefekt, čo je vojenská hodnosť. Rimania do problémovej provincie vyslali človeka, ktorý sa osvedčil inde. Nebol to žiaden nerozhodný dobráčik, ako je popisované v Biblii, ale krutý miestodržiteľ, kvôli čomu mal byť odvolaný. Bol to predovšetkým on, kto mal záujem na odstránení Krista, ktorého považoval za buriča. Ukrižovanie bol rímsky trest a Pilát bol jediný, kto mohol dať príkaz na jeho vykonanie. Rímsky prefekt takisto menoval veľkňazov (Kaifáša menoval Pilátov predchodca), čiže tí by proti nemu nešli, obzvlášť nie práve proti Pilátovi. :-)

0 0
možnosti
Foto

Vyhlásenie 1. krížovej výpravy bolo reakciou na žiadosť byzantského cisára o podporu v boji proti seldžuckým Turkom. Väčšina križiackych veliteľov prisahala vernosť byzantskému cisárovi a stali sa jeho poddanými, niektorí zložili len sľub. Cisár bol teda ich lénnym pánom. Križiakmi dobyté územia sa mali stať územím Byzancie. Byzantský cisár mal záujem predovšetkým o Anatóliu, Jeruzalém ho príliš nezaujímal. Čiže z toho vyplýva, že formálnym nadriadeným kráľa Jeruzalemského kráľovstva bol byzantský cisár a nie pápež. Praktickým nadriadeným nebol nikto, pretože križiaci mali dosť problém s rešpektovaním týchto dohôd. :-)

0 1
možnosti
Foto

Pane Grešliku, máte velmi bujnou fantazii. Jenže nemá co dělat s historickými fakty.

1 1
možnosti
Foto

V souladu se zde přijatou zásadou čím starší tím lepší a čím novější tím ještě lepší je nutné připustit, že na Českou kotlinu mají právo toliko Germáni.

1 0
možnosti
Foto

Nikoliv Germáni, ale Keltové.;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

V Bibli je psáno, že Jeruzalém je, byl a bude město ŽIdů, tak o čem je řeč? Pokud Bibli věřím v jedněch věcech, tak proč bych ji přestal věřit ve výpovědích o Jeruzalému?

2 0
možnosti
Foto

A Obama dá v tichosti peníze Palestincům..., za co, ptám se.

0 0
možnosti
Foto

Dal jsem Vám karmu za článek a za trpělivost, s níž házíte hrách na zeď.

5 0
možnosti

Nejde tu spíš o obdobnou manipulaci s perlami? ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 4820
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal