Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J12a27n 51R51á80ž

18. 8. 2021 14:53

Že je Taliban nepřítelem Afgánců je mýtus. Kdyby tomu tak bylo, nebyli by Talibanci teď v Kábulu.

Britové byli nepřáteli Afgánců a tak už tam nejsou, Rusové byli také jejich nepřáteli, a tak tam už taky nejsou, Američany považovala většina Afgánců za okupanty a tak je vyhnali taky.

Afgánci prostě takoví jsou. Koho považují za nepřítele, toho vyženou.

1 0
možnosti
ZZ

Ano - i tak se to dá říct.

Teď už to ví i USA, EU i NATO.

Rusáci to zjistili před 30 lety - takže mají náskok.

;-D

0 0
možnosti
ZZ

Jisté je to, že ačkoliv se opakuje „Saigon 1975“, tak ministr zahraničí USA tvrdí, že to není vůbec žádná pravda.

Severovietnamší komunisté tenkrát dobyli jih země – a vládnou tam dosud - ale jak všichni vidíme - Vietnam a jeho komunisté pro okolní státy nepředstavuje žádné nebezpečí a můžeme proto tvrdit, že Vietnam je pro cizince mnohem bezpečnější zemí, než všechny okolní státy.

To se ale nedá tak úplně říct o státech, kam byla naše představa demokracie již vyvezena - např. Irák, či Libye.

:-/

1 0
možnosti
Foto

Docela mne zaujalo jak ty projevy úpadku jsou stejný ve všech kulturách, po celým světě. Ten obrázek toho, jak řadoví chlapi z Talibánu blomcají po Dóstumově paláci a nevěřícně na to koukají.... takhle nějak museli koukat Vizigóti nebo kdo to opakovaně vyplenil Řím.... podobně se procházeli letos v lednu demonstranti v Americe v Kongresu. Fascinující síla korupce a nepotismu, divadlo hraje na 100%, dokud to někdo platí, a až přijde chlapík v dlouhé košili sandály na nohou kalacha v ruce, vše se vysype a všichni utečou. Tak tohle je výsledek exportu demokracie. To je teda musí být hodně špatný zboží.....

2 0
možnosti
LT

L20e20o61n 40T82o56m26e72v

15. 8. 2021 19:22

Srovnávat Kábul se Saigonem? Tak to tedy ne.Rv

0 1
možnosti
ZZ

A kdy bude vyhlášen chalifát ?

:-/

0 0
možnosti
Foto

Počkají, až si Amíci popálí ty archívy a odvezou, co je jim nejmilejší. Takže v pondělí, v úterý. A začne krvavá řež. Půjdou barák od baráku a koho zabijou, ten jistě bude nejlíp vědět, proč mu řežou hrdlo. Zase se bude křičet na Američany, že to dopustili...... Přitom konečně nechali afghánský lid, ať si své záležitosti spravuje sám.

1 0
možnosti

Proti Afganistánu byla situace ve Vietnamu po odchodu US vojáků křišťálově průzračná.

Rozdělený Vietnam: dva státy s různými režimy a ideologiemi, jeden národ.

Afghánistán: Asi tak tři hlavní a dvacet dalších národností, rozdělené do desítek kmenů a zájmových frakcí.

Jižního Vietnamu je věčná škoda, Vietnamci spolupracovat dokáží a mohlo to dopadnout podobně jako v Koreji. Dát dohromady Afganistán, to byl předem ztracený projekt. Není problém to vojensky vyhrát, ale moderní stát tam vybudovat nelze, bez ohledu na to kolik peněz se tam nalije.

5 0
možnosti
ZZ

Zato názorně ukázalo NATO celému světu svoji sílu.

;-D

0 0
možnosti
Foto

Dne 27. ledna 1973 byla podepsána v Paříži " Dohoda o ukončení války a obnovení míru ve Vietnamu". Na základě této dohody zůstal Vietnam rozdělen na dva státy a zbytek armády USA z Vietnamu se zcela stáhl. Takže zde nebyl ani jeden americký voják. V roce 1975 vypukla v USA vládní krize kolem prezidenta Nixona a to využil komunistický Vietnam a opět vojensky napadal druhou část Vietnamu. Kongres USA odmítl poskytnout vojenskou pomoc. Pouze dal souhlas ke stažení civilistů z Vietnamu a to i Vietnamců samotných.. Tak došlo ke spojení obou Vietnamů a vítězství komunistů v Indočíně. Kolik to stálo mrtvých, stačí si připomenout Kambodžu, kde Vietnam nastolil komunistický režim.

3 3
možnosti
ZZ

Otázkou je, zda ten islámský režim nebude tisíckrát horší.

Dnes islamisté oficiálně převezmou moc nad celým Afganistánem.

;-(;-(;-(

1 0
možnosti
TP

Ještě čekám na zaběry shazovani vrtulníků do moře.

1 0
možnosti
MM

Ano, tenkrát o tom rozhodl kapitán Chambers.

0 0
možnosti
JS

Co my na Afghánistánu nejvíc chybí je neschopnost uznat, že jsme udělali chybu, a že jsme prohráli. Je nutné vyvodit z toho závěry a poučit se z toho a ne plkat , že jsme tam vlastně zvítězili.

5 0
možnosti
Foto

Dne 15 srpna 2001 Rada bezpečnosti OSN v New Yorku schválila rezoluci o vyslání mnohonárodního mírového kontingentu do Afghánistánu. S touto rezolucí vyslovilo souhlas Rusko a Čína a nevyužily svého práva veta. Rezoluce byla opětovně prodlužována. Takže kdo prohrál???

1 0
možnosti
JR

J86a14n 38R32á90ž

15. 8. 2021 9:22

Včera byl v TV záběr nějakého z vůdců Talibanu jak říká : "Naším prvním úkolem je zvítězit v Afghánistánu a zavést zde pravou viru. Pak budeme postupně vítězit a zavádět pravou víru na celém světě. My máme čas, jsme trpěliví a jednou se nám to povede."

To je jádro problému! Místo toho, abychom se připravili na zásadní civilizační střet, řešíme gender, LGBT, uctíváme zločince když nejsou bílí a staráme se jak jsou kdesi daleko dodržována práva o která tam nikdo nějak moc nestojí.

A zatím ti, kdo chtějí dobít svět, se na ten střet trpělivě a plánovitě připravují.

20 0
možnosti
Foto

No chválabohu, oni jsou taky jenom lidi, jak se někde dostanou k lizu a s tím spojeným potěšením, tak už pak zůstane jen u rétorických cvičení..... I když, pokud se někdo podvolí dobrovolně, proč si ho nezotročit, že?

0 0
možnosti
  • Počet článků 4848
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal