Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

R^ za článek, který vyvolal smršť historických faktů, které by bylo nutno pracně vyhledat z více zdrojů, neb některé jsou mírně či více zaujaté. Je paradoxem, že bohatou diskusi vyvolala žena s evidentním minimálně lehce nepřejícím protižidovským tónem. Milosrdněji to napsat nešlo.

1 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že zde píší diskutéři třeba s evidentně minimálně lehce nepřejícím protiruským atd. tónem, tak by nemělo nikomu vadit případný lehce nepřející protižidovský tón diskuzních příspěvků. Ve vztahu k diskutérce si ale nemyslím, že se něčeho takového dopouští.

0 0
možnosti
JB

J53a25n 54B45u48r86d40a

13. 4. 2019 14:17

Vynucená operace ;-D

0 0
možnosti
JR

J36a79n 48R10á28ž

13. 4. 2019 12:12

Než vznikla polemika mezi panem Stejskalem a paní Palkovou, měl jsem o útoku na hotel King David matné povědomí. Tato polemika i diskuze pod ní u mne vzbudila zájem, dozvědět se o té době i jaký vliv měla politika Britů na vývoj situace v poválečné Palestině něco víc. S prostudování informací z různých zdrojů mi vyšly tyto závěry:

Brity neměli v lásce jak Arabové, tak Židé, protože oba národy měly zato, že je Britové zradili a nesplnili slib, který jim dali za pomoc při válce s Turky. Proto proti Britům Arabové i Židé používali i teroristické akce.

Protibritské Arabské povstání v letech 1938-1939 bylo sice tvrdě potlačeno, ale vyvolalo u Britů vydání t.zv. "Bílé knihy", která nejenom pohřbila návrhy Peelovy komise na vznik Židovského sátu, ale také zarazila hromadné stěhování evropských Židů do Palestiny, což v důsledku znamenalo rozsudek smrti pro statisíce Židů za druhé světové války.

To Židé Britům nezapomněli a dalo to podnět k pozdějšímu vzniku silně protibritsky zaměřenému sionistickému křídlu v Haganě, oslabení pozice umírněného probritského politika Weizmanna a posílení pozice sionistických "jestřábů" Ben Guriona a Menachem Begina. Druhý jmenovaný pak velel útoku na hotel King David.

Útok na Hotel King David provedený 22.července 1946 byl namířen na CID (Criminal Investigation Division) a britské vojenské velitelství. 25 minut před útokem byl podle Beginova líčení CID varován telefonicky, což vnitřní informace od britské policie později údajně potvrdily. Exploze zabila 91 lidí a 45 bylo zraněno

Židy je tento útok pořád vnímán jako odveta za operaci "Agáta" uskutečněné 6.června 1946 ,což byla policejní akce britské správy směřovaná na odzbrojení Židů a odvrácení jednostranného vyhlášení Židovského státu. Při ní bylo zatčeno a internováno celkem 2700 osob a byla uzavřena Židovská agentura, která, mimo jiné i organizovala přistěhovalectví Židů do Palestiny.

(Zdroje: Wikipedie; http://www.válka.cz ; archiv Ústavu mezinárodních vztahů; http://www.moderní-dejiny.cz)

2 0
možnosti
Foto

takže i vy jste vynechal skutečnost že Agatha byla odvetou za Noc mostů ?i vy si myslíte že vyhození deseti železničních mostů a zajetí pěti britských důstojníků so měla Británii jen tak nechat líbit?8-oMezi britské cíle operace patřilo odrazení Hagany, Palmachu, Lechi (Sternův gang) a Irgunu od páchání dalších útoků proti britským jednotkám CLARKE, Thurston. By Blood and Fire. [s.l.]: Putnam, 1981. ISBN 978-0091452902. Kapitola 6, s. 68-69

to je hrubá manipulace s fakty!!!

0 1
možnosti
JF

J68i28ř40í 74F14o83g66e58l

13. 4. 2019 9:36

Potvrzuji zkušeností z naší rodiny, že britská správa se chovala naprosto hanebně. Přeživší šoa, kteří se úpřiplavili po válce do Palestiny byli nejdříve odmítáni a později, když byla správa pod vnějším tlakem nucena přišedší nechat vylodit, byli šokujícím způsobem opět vězněni v táborech.

Nelze se divit, že Britové byli později nenáviděni a rychle vyprovozeni.

2 0
možnosti
Foto

A co měli ti Britové dělat? Porušili by vlastní vyhlášení, uvedené v jejich Bílé knize.

0 1
možnosti
Foto

opravdu nechápu proč na jednoduchou otázku autor nemohl odpovědět jednou větou a musel napsal celý článek-opakuji že má otázka či spíš výhrada se vztahovala pouze k jeho formulaci že si Britové Černou sobotou něco vykoledovaly -to bylo zavádějící a od seriózního novináře za kterého jsem ho pokládala bych takovou manipulativní věc nečekala:-/

0 4
možnosti
Foto

Mír mezi Palestinci i dalšími islámskými zeměmi a Izraelem nepřichází v úvahu, dokud nebude uznán a respektován Stát Izrael. Řeči, jak mají být Židé vyhlazeni a Izrael zničen, jsou zcela kontraproduktivní. Ničemu to neslouží, ničemu to nepomáhá, naopak Izrael to posílilo. Židovský stát se stal vojenskou a technologickou mocností, protože muslimský svět ho k tomu donutil. Předběhl okolní země ve vědě a výzkumu, inovacích či zemědělské výrobě o tisíce kilometrů. Navíc je to jediná demokratická země regionu.S nemožností domluvit se souvisí i nesmírný antisemitismus, kterým je infikováno mnoho muslimů na celém světě. Palestinské děti se od útlého věku učí ve školách, že Žid = nepřítel. Vymývání mozků pokročilo v tomto směru tak daleko, že celé generace Palestinců znají pouze nenávist vůči židovským sousedům.Izrael je suverénním státem se vším všudy, je i neoddiskutovatelnou realitou, že Jeruzalém je jeho hlavním městem. Jeruzalém nejenom nejposvátnějším místem judaismu, ale i třetím neposvátnějším místem pro sunnitské muslimy. Jeruzalém je otevřeným městem pro muslimy a další náboženství. Nemůže být ale současně hlavním městem Izraele i Palestiny.

7 1
možnosti
Foto

Tak Židům historicky patří toliko historická část Jeruzaléma. A Jeruzalém patří OSN dle Plánu, který ostatně Jewish Agency schválila a na který se odvolala v Dekleraci nezávislosti. Není tedy pravdou, že je neoddiskutovatelnou realitou, že Jeruzalém je hlavním městem Státu Izrael. Popřela to sama politická reprezentace Státu Izrael, když určila za hlavní město Tel Aviv.

A jak mají Palestinci uznat Stát Izrael do té doby, než on uzná je? Takové prohlášení nemá smysl. Pouze stát může uznat jiný stát. Prohlášení Hamasu či Al Fatahu není a nemůže být relevantní. Je to asi tak jako byste bral úplně vážně prohlášení pětiletého dítěte. Jenom na vás záleží, kdy ho uznáte za dospělého.

1 2
možnosti
Foto

stačilo uznat pane Stejskale že vaše tvrzení že si Britové Černou sobotou o něco koledovali bylo manipulativní a zavádějící-který stát by si nechal líbit terorismus v podobě ničení dopravní infrastruktury a zajmutí pěti důstojníků? Prostě jen reagovali na Noc mostů na kterou vy jste v předchozím blogu pozapomněl

1 8
možnosti
OF

Server IDnes pane Kavko podporuje hlavně antipolonismus. Stejně jako vy, nebo pán Kindl. Ten napíše, že koncentrační tábory v Polsku byly zřízeny v Polsku ,kvůli

polskému antisemitismu. Ten nepopírám , včetně 100-200 židovských obětí ve

východním Polsku, ale co je moc, to je moc. Pán Kindl neví, že hustota osídlení byla v Polsku poloviční ve srovnání s ČR a polovina evropských židů žila v Polsku ? Proč?

Protože je Polsko kdysi přijalo a ochránilo před pogromy:.Polákům se vyčítá, že nenapadali transporty do Osvětimi. Jen si přečtete o rodině Ulmů s vesnice Markowa/

? nějak tak/ . A co Pilecki a Karski ? I vy jste vymyslel polský četnický batalion ve službách SS/ skoro sami Ukrajinci /. Když jste s pánem Kindlem takoví hrdinové a polákobijci , vysvětlete mi třeba, proč český odboj nepodnikl útok na Terezín? Není to proto, že český odboj prakticky neexistoval, čeští četníci v Terezíně stříleli po utíkajících židech a 80% obyvatel kolaborovalo ? A co antisemitismus na Těšínsku ? Ten byl menší než v českých zemích ! K tomu antipolonismu na IDnes , denně negativní zprávy o Polsku , to je IDnes.Toho si všiml už i pán Braun, jehož srdečně zdravím. Paní Libuše Palková je vzdělaná dáma ,která má na Izrael třeba jiný názor než většina z nás, nicméně k antisemitismu má daleko. Pane kavko,polepšetese,

u pána Kindla ,obávám se, to není možné.;-D;-D;-D

3 0
možnosti
Foto

Popřít, že se v termínu, stanoveném Plánem OSN pro rozdělení Palestiny, ustavila arabská vláda, tak přece jenom mi připadá zcela zbytečné. Existuje její foto.

0 1
možnosti
PH

Já asi trochu mimo hru: Paní P. co to to zase vyvádíte? Je Jaro, běžte radši ven. Už si zase dopisujete s jinými blogery? A to jste byla tak dlouho hodná. Žaloba tam, žaloba sem, hlavně že má člověk pocit že žije - jdu si koupit do cukrárny kafe.

8 0
možnosti
Foto

No, Vy to od ní schytáte!

1 0
možnosti