Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

K doplnění:

Konference v Évianu (francouzsky: Conférence d’Évian) byla svolána v červenci 1938 z iniciativy amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta k prodiskutování otázky rostoucího počtu židovských uprchlíků prchajících před nacistickou perzekucí. Konference trvala celkem osm dní a během 6. a 13. července při ní jednali zástupci 31 států v Évian-les-Bains ve Francii. Zúčastnilo se jí rovněž dvacet čtyři dobrovolnických organizací jakožto pozorovatelé a mnoho z nich prezentovalo své plány ústně a písemně. Skutečnost, že se na konferenci nepodařilo prosadit rezoluci odsuzující německé chování vůči Židům byla využívána nacistickou propagandou.[1] Jedním ze zaznívajících názorů hodnotících závěry této konference je takový, že selhání nalezení dohody nad tím, kdo bude přijímat židovské migranty z Německa ještě více povzbudila Adolfa Hitlera v jeho útoku proti evropským Židům.[2]

Jednou ze zúčastněných byla i Golda Meyersonová, židovská pozorovatelka z Palestiny a pozdější izraelská premiérka, známá spíše jako Golda Meirová. Ve svých pamětech popisovala, jak delegáti ze 31 zemí opakovaně vyjadřovali zármutek nad osudem evropských Židů, zároveň však uváděli, proč jejich státy nemohou s přijetím uprchlíků pomoci. Konečným výsledkem konference byla Golda Meyersonová velmi zklamána, což dala najevo i ve svém vyjádření pro tisk, když uvedla: „Existuje jen jedna věc, které se doufám dožiji předtím, než zemřu, a to, že můj lid již nikdy nebude potřebovat jakékoliv vyjadřování soucitu.“[3]

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_v_%C3%89vianu

0 0
možnosti
Foto

Stejně tak by bylo od vás i od Zemana hezké, kdyby připomenuli, že o konferenci v Evianu u nás vyšla relativně věrná beletristická rekonstrukce někdy v 60. letech, tuším v edici Kapka. I sloni mají někdy děravou paměť.

0 0
možnosti
AR

Zemanova návštěva Izraele je zcela mimo pozornosti našich občanů!!

0 1
možnosti
TB

myslíte, já třeba sleduji každý výjezd našich představitelů do tohoto státu. jeden můj známý poslanec v minulé vládě tam jezdil dost často

0 0
možnosti
Foto

Z vás pochopitelně politik NIKDY nebude. PRAVDA se ve veřejných projevech zásadně neříká. ;-D Nedej Bože, aby pak politci museli splnit i to všechno, co v nich naslibujou.

2 0
možnosti
JH

Bylo by sympataičtější, kdybyste se za předhozí článek slušně omluvil:-)

1 0
možnosti

Pane Stejskale k té pravdě. A zcela obecně. Co je to pravda? Dnes a denně se nutně musíte setkávat s rozdílnou pravdou těch s nimiž se dostáváte do styku. Nezlobte se, ale v lidském rodě jde vždy a bezvýhradně o pravdu každého jedince. Ta se přece týkala i Vašeho posledního článku. Proto i ona reakce, jíž zmiňujete. V tom článku šlo o Vaši pravdu. Proto se pro mne nemělo smyslu k ní vyjadřovat.

2 0
možnosti
Foto

Záleží na tom, podle kterého způsobu počítání letopočtu se prezidentův zdroj řídil, ale na Carský Ruský ani Čínský to nevypadá. Bohužel, prezident je politik a jako takovému nelze věřit do posledního písmenka každé slovo, které vypustí do světa. Je to celé o hraní ze slovíčky a základní poselství projevu se potom zcela ztrácí. Izraelci, přestože můžou být dotčeni nepřesným datováním, vítají jeho projev přátelství a nějaké to slovíčko navíc, třeba o těch novinářích, nechávají bez povšimnutí s ohledem na stáří tohoto muže. Jak by se Vám líbilo, kdyby prezident řekl přesně všechny data, nezmínil se o novinářích a postavil se na opačnou stranu barikády??

P.S. Ačkoliv jej nemám rád, nemusím hned hledat mouchy na věcech, na kterých s ním víceméně souhlasím. Prezident je typ přerostlého dítěte, které, pokud mu není věnována náležitá pozornost, musí za každou cenu na sebe upozornit a když to nejde po dobrém (nějakou oslavu od novinářů za návštěvu Izraele neočekává) tak jde po zlém (oblíbení novináři).

1 1
možnosti
  • Počet článků 4814
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal