Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechutnost

Ať už si myslíme o jaderné dohodě s Íránem (JCPOA 2015) cokoli, jisté je jedno. Po odstoupení USA (květen 2018) je s touto smlouvou problém. A problém kvůli americkým sankcím má i Írán.

 

Západoevropští signatáři dohody, Francie, Spojené království a Spolková republika, se snaží i bez Američanů JCPOA zachovat při životě – a také obejít americké sankce (které byly na Írán uloženy poté, co Trump od smlouvy odstoupil). K tomu má sloužit mechanismus Instex ( Instrument in Support of Trade Exchanges; možno i INSTEX ), jehož princip byl takto popsán 10. června 2019 na webu Týden.cz:

 

  • (…) má pomoci evropským a íránským firmám pokračovat ve vzájemném obchodování za pomoci směnného, tzv. barterové obchodu, a to navzdory americkým sankcím, které se týkají rovněž finančních transakcí. Komplikovaný mechanismus ve zjednodušené formě znamená, že firmy budou moci pokračovat v obchodování bez převodu peněz mezi oběma zeměmi. Když například bude chtít evropský zákazník koupit íránský plyn a íránský klient bude chtít z Evropy vybavení pro letadla, pošle evropský zákazník peníze mechanismu INSTEX a z těchto peněz budou zaplaceny dodávky vybavení pro letadla. Zatím však má INSTEX sloužit pouze pro humanitární účely, tedy hlavně pro dodávky léků a potravin; na další zboží by se mohl rozšířit později.

 

Že ovšem není v praxi zcela funkční, přiznal i spolkový ministr zahraničí Heiko Maas, který v neděli 9. června do Teheránu přiletěl: jednak proto, aby za zachování smlouvy i bez Američanů orodoval, a pak také s úmyslem diskutovat o Instexu. Maas řekl, že Instex je „nový nástroj a není jednoduché ho uvést do praxe“ a dodal, že „veškeré formální požadavky ale již byly naplněny, takže, předpokládám, budeme připraveni Instex použít v dohledné době“.

 

Bez ohledu na to, jak to s Instexem nakonec dopadne (Američané hrozí postihy každému, kdo se bude snažit jejich protiíránské sankce obejít), lze konstatovat, že Maas přiletěl do Teheránu s „vlídnou tváří“. Rozhodně ne jako nacista, sluha Wall Streetu a „otrok“ sionistického nepřítele.

 

Proč tak silná slova?

 

Protože „odměnou“ za jeho úsilí byla urážka v podobě nechutné karikatury v íránských novinách Javan, na níž byl Maas přesně takto vykreslen. Jistě: německý host se zmínil o právu Izraele na existenci a sebeobranu a nenechal Íránce na pochybách, že hospodářské výhody, které si od dohody JCPOA slibovali, se bez Američanů dají jen stěží realizovat. Taková je realita, přesto se evropské mocnosti snaží alespoň o něco (v oblasti obejití US sankcí). Maas také hostitelům vyjádřil nelibost nad jejich květnovým rozhodnutím přestat plnit některé části dohody.

 

A tak přišla ke slovu ona karikatura. Ministr Maas je na ní vyobrazen u řečnického pultu v modrém saku a bílé košili (národní barvy Izraele) s kravatou v podobě americké vlajky; na levém rukávu má pásku s hákovým křížem a pravá ruka je vztyčena k nacistickému pozdravu. A konečně: na očích má brýle, jejichž očnice s čočkami mají podobu dvou Davidových hvězd.

 

Poznámka na závěr: kdyby byl Írán svobodným demokratickým státem s nezávislým tiskem, nestála by taková karikatura za řeč. Šlo by o nevkusné vyjádření kohosi, o kom si můžeme myslet své – a nic dalšího by nebylo třeba v tom hledat. Jenomže Írán je šíitská diktatura, kde noviny jako Javan vyjadřují oficiální politiku režimu. Asi jako protižidovské karikatury v nacistických novinách před válkou a v jejím průběhu v Německu; to také nebyly jenom nevinné stupidní malůvky. Stejně tak politické „vtipy“ v novinách totalitního Československa.

 

Tím chci říci, co onen obrázek (fotoodkaz níže) vyjadřuje: pohrdání režimu ajatolláhů vůči těm, kdo se jim snaží v rámci možností pomoci. Je dobré to vědět.

 

Heiko Haas jako nacista ve službách amerického imperialismu a sionismu.  ODKAZ ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 12.6.2019 11:59 | karma článku: 17,75 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

Tuto otázku jsem si kladl v sobotu 13. dubna na začátku večera, kdy to tak skutečně vypadalo. Soudě podle obsahu zpráv a řady opatření, z nichž zásadní byla vydána v Izraeli.

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka va Gaze: K novému videu unesené Noy Argamaniové

Šestadvacetiletá Noa Argamaniová je jednou z těch mladých žen, které na izraelském hudebním festivalu Supernova loni 7. října nebyly zavražděny, ale gangstersky uneseny do Pásma Gazy.

13.4.2024 v 14:03 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Česká korupční republika?

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý nějakých dvacet let.

12.4.2024 v 7:56 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Matka píše náčelníkovi generálního štábu

Iris Haimová zažila jednu z nejhorších a zároveň nejabsurdnějších věcí, která může izraelskou matku potkat. Její syn Jotam unesený 7. října 2023 gangstery Hamasu byl v Pásmu Gazy zabit.

11.4.2024 v 12:59 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Mají muslimské svátky větší hodnotu než židovské?

Proč se ptám? Ta otázka mě napadla, když jsem se ve středu 10. dubna 2024 večer letmo seznamoval s obsahem denního vydání egyptského serveru Ahramonline.

10.4.2024 v 23:33 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal