Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A Mariánský sloup z pohledu astronomů:

https://www.astro.cz/clanky/ostatni/astronomicky-vyznam-marianskeho-sloupu.html?utm_source=EMM&utm_medium=email&utm_content=clanek

Jak je vidět, jeho astronomický význam hází všechny námitky proti němu do odpadkového koše dějin.

Pane autore, nechcete si už dát od sloupu oddech? ;-(

0 1
možnosti
Foto

Dobrý den, jediné co si z této kauzy od Vás vezmu je fakt, že doposud jsem Vás bral jako střízlivého a objektivního komentátora blízkovýchodního dění. Když ale vidím fanatismus s jakým rubete do katolíků dávno po nejstrašnější tragédii jaká tuto krajinu potkala ( a tím myslím celou třicetiletou válku) budu od příště Vaše infomramce mnohem pečlivěji filtrovat. Bez ironie, přeji pokojný den a trochu optimistější vidění lidí. Protože věřte tomu, i katolíci jsou lidé.

2 0
možnosti
ZH

Jsem si jist, že onen sloup bude opakovaně stržen, je to nevyhnutelné a logické. R^

1 0
možnosti
Foto

Kvůli Vám a podobných jej měli udělat zasunovací do země. Podle toho, kolik se na Staromáku sejde jeho odpůrců či příznivců, by se zase zasunul nebo vysunul. ;-D:-P

0 0
možnosti
Foto

Po shození sloupu a sochy Panny Marie žižkovský pěvecký sbor pod vedením sbormistra Kučery zazpíval „Dobrú noc, má milá, dobře spi, nech se ti zdávajú sladké sny“ a potom většina přítomných zpívala píseň: „Na břehu Rejna, hranice vzplála“, „Kde domov můj“, „Pryč s tyrany“ a další písně. Organizátoři vztyčili rudý prapor. . Slova se ujal socialista A. Chmelík a Jan Skála (později se stal náměstkem primátora) a pronesli oslavné proslovy na shození symbolu "temna". Potom vystoupilo několik mladíků, kteří drželi rudé prapory. Jeden z nich přednesl báseň o mrtvých legionářích. Večer odešli Žižkováci za zpěvu husitského chorálu a husitských písní na Žižkov, někteří chtěli jít na Karlův most. U trosek sloupu se začali shromažďovat lidé, kteří se modlili. Po telefonické zprávě, že ničení bude pokračovat na Karlově mostě, byli povoláni vojáci, kteří uzavřeli most. Pražané bránili dalšímu ničení na Karlově mostě, kdy měly být shozeny sochy světců do Vltavy a hlídali sochy přímo na mostě. První měla být shozena socha sv. Jana Nepomuckého. Karlův most byl hlídán do 6. listopadu. Zničení sloupu odsoudil také sochař Josef Václav Myslbek.

4 0
možnosti
MB

"Nemusíme hovořit o Bílé hoře, k níž se sloup vztahuje spíše zprostředkovaně. Stačí když hovoříme o tom, co se dělo na konci oné evropské války a v našich zemích i po ní."

Právě...Já bych daleko víc chápal dejme tomu brojení proti kostelu Panny Marie Vítězné, který byl původně luteránský (a ještě je v něm umístěna kopie obrazu Panny Marie, který měl zaručit vítězství na Bílé hoře). Ale když si pohovoříme o tom, "co se dělo na konci evropské války", tak tam najdeme samozřejmě mocenské úvahy, ale zcela přirozeně nalezneme i odpor obyčejných lidí proti Švédům, kteří byli zkrátka braní jako vrazi a lupiči. Symbolika sloupu (a mnoha jiných uměleckých děl) není jediná, těch výkladů může být víc; socha Jana Žižky na Vítkově nebo znovupostavená Betlémská kaple byly ve své době mohutně propagandisticky zneužity - ale to snad neznamená, že dobovou symboliku (a její čtení) musíme přijmout, resp. brát jako potupu, i my.

4 0
možnosti
Foto

Na paměť bitvy na Bílé hoře, se váže jiný obraz, „Adorace Krista“. Jeho kopie je umístěna v kostele panny Marie Vítězné na Bílé hoře. Na paměť bitvy na Bílé hoře nechal postavit mariánský sloup v Mnichově její vítěz, vévoda Maxmilián Bavorský.

1 0
možnosti

Pane Stejskale, Vám toto téma asi opravdu nedá spát.Navrhuji, abyste na svém blogu vytvořil následující anketu :

1) Jsem pro sloup

2) Jsem proti sloupu

3) Je mi to naprosto fuk

Řekl bych, že v této sekulární, ateistické zemi to skutečně pro mnoho lidí nebude zásadní problém.

P.S. Vážně si myslíte, že kdyby zvítězila druhá strana, tak by vývoj směřoval k něčemu výrazně lepšímu ? Osobně mezi fanatickým katolíkem a fanatickým luteránem nevidím žádný rozdíl.Jen tak na okraj, třeba čarodějnické procesy organizovaly obě strany - viz.: https://www.idnes.cz/xman/sex/procesy-proti-carodejnictvim-nabozenska-konkurence.A180808_151823_xman-sex_fro

6 0
možnosti
Foto

Vida, dobové svědectví z r.1661 tedy hovoří jasně "Ferdinand .......vztyčil znamení vítězství neposkvrněné Panny v samotném centru křesťanstva, to jest na pražském náměstí, již dávno zrudlém krví mučedníků. Mohl zvolit lepší místo?"

Díky a karma R^

2 4
možnosti
Foto

. Byl to památník tříměsíční obrany Pražanů v r. 1648 proti obléhání Švédy, kteří chtěli na konci třicetileté války Prahu ještě dobýt a vyloupit. Praha se ale ubránila a bylo rozhodnuto postavit na paměť hrdinné obrany a ukončení třicetileté války památník, protože tímto obléháním třicetiletá válka skončila. Jezuité chtěli, aby sloup stál na Mariánském náměstí v blízkosti svého sídla Klementina. Místo ale bylo vybráno na Staroměstském náměstí, na místě, kde původně stál pranýř. Na ten přibili saští vojáci ke zneuctění uloupené Staroboleslavské palladium v roce 1631, kdy obsadili Prahu. Postavením sloupu mělo být toto pohanění odčiněno. Sloup byl postaven i v blízkosti domu na rohu Staroměstského náměstí a Železné ulice, kde v době bojů visel gotický deskový obraz Panny Marie, u kterého se Pražané modlili a který byl nošen do nejtěžších bojů. Tento obraz je důkazem, že sloup byl postaven na paměť obléhání Prahy Švédy a ne na paměť bitvy na Bílé hoře.

1 0
možnosti
LK

Zásadu "Cuius regio eius religio" si prosadila protestantská knížata do Augsbuského míru a sekularizovala církevní majetky na svých územích a vyhnala katolíky. A to je v pořádku. No a v Českých zemích udělali Habsburkové to samé a je to problém...

4 0
možnosti
PK

Díky za blog,vždy se u vás poučímR^R^R^

3 3
možnosti
  • Počet článků 4820
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal