Diskuse

Lekce

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J94a43n 30R24á63ž

10. 6. 2020 19:26

Některé diskuzní příspěvky vypadají, jako by neskončila třicetiletá válka. V 21. století, v tak nábožensky liberální zemi, jako je ČR, aby se na základě jakékoliv záminky ještě hádali protestanti s katolíky, je mimo mé chápání.

1 0
možnosti
LJ

Obnova Mariánského sloupu není akcí akcí biskupů, ale obyčejných věřících. Katoličtí biskupové v určitém okamžiku však jednali s protestantskými biskupy a dohodli se, že na Týnský chrám bude umístěn kalich...atd a oni neměli námítky proti obnově Mariánského sloupu bez 4 dolních andělů. Dnešní protesty a jejich odmítání je mezi obyčejnými věřícími, nikoliv mezi vedením církví.

1 0
možnosti
LJ

K předposlednímu odstavci bych dodal, že část protestantů skutečně byla proti Hitlerovi. Větší význam však zřejmě mělo to, že představitelé hlavních protestantských církví před volbami v roce 1932 mluvili o Hitlerovi jako o spasiteli Německého národa a podobně. V protestantské části Německa Hitler zvítězil, v katolické části (Bavorsku) nikoliv.

0 0
možnosti
MB

M75i10l24a26n 41B41í83l77e37k

10. 6. 2020 12:28

A nelze si vzít příklad ze sousoší Kalvárie na Karlově mostě? Tam byla k vysvětlení dobových potupně vnímaných protižidovských nápisů použita vysvětlující tabulka. A že židovské obyvatelstvo si za ta staletí v Praze také užilo svoje...

0 0
možnosti
IK

Sloup na Staroměstském náměstí byl vztyčen jako projev díků Panně Marii za pomoc při obraně Prahy před švédským útokem v roce 1648 (rok útoku, sloup byl, pochopitelně budován o něco později). Jeho umístění nemá co dělat s popravištěm českých pánů (stejně jako umístění prasečína v Letech nemělo nic společného s koncentračním táborem, který tam byl před tím) , ale sloup byl umístěn na poledník, který tím místem probíhá.

A zničení původního sloupu nebylo nic než bohapusté vandalství, žádný akt občanského protestu (stejně jako řádění Rudých gard po válce nemělo nic společného s nastolováním pořádku a trestáním skutečných válečných zločinců).

Člověk, kterého tak hluboce uráží a silně irituje existence něčeho, co je dnes už většinou stejně chápáno jen jako umělecké dílo a symbolický význam, ať takový nebo makový, se vytrácí, má nejméně co mluvit o toleranci a ohleduplnosti.

4 1
možnosti
Foto

Švédi dobyli Pražský hrad, Hradčany, Malou Stranu, kde vesele rabovali. Čili psát o obraně Prahy jaksi není přesné, zvláště když při tom žádná Maria nepomáhala. Jednalo se jen o dvě pražská města - Staré a Nové.

0 1
možnosti
MR

My už ale jdeme jinou stopou a to od roku 1918, kde byla založena naše republika a nikoliv obnoveny historické země Koruny České. Zde by bylo navíc Slovensko a Podkarpatská Rus. Navíc na minulost se díváme pohledem vlastně dvou diktatur a genocid, kdy naše mladá republika přišla o část populace a navíc vlastně své nejlepší občany a duši společnosti. Mnichovská dohoda a okupace a ještě horší byla diktatura a genocida společnosti pod taktikou Stalina a komunistů po roce 1948, kde celé třídní skupiny byly likvidovány, fabrikanti, živnostníci, inteligence, duchovenstvo, vojenský, policejní sbor ... a kolik zde bylo vln emigrací, rok 1968. Nebylo možné pokračovat podobně jako třeba Rakousko a příjmout Marshalův plán, obnovit vysídlené pohraničí, hospodářství a vytvořit vysoce rozvinutý technologický moderní stát, jež by dnes byl na úrovni Švýcarska a technologicky Japonska. Navíc bychom měli světové osobnosti, i několik Nobelových cen,naše republika by měla světové renomé, mnoho konferencí, festivalů. S tím to bychom jinak vnímali minulost a už by to vše bylo uzavřené ... Tohle je daleko větší rána a stigma pro naši republiku, kterou si neseme dodnes a chybí právě ona inteligence - duše společnosti ve všech vrstvách, prot jsme jen dnes ... Je potřeba navnímat tu realitu že jsme republika a né nástupce a co následovalo ...

0 0
možnosti
VF

Žádné, naprosto žádné, spřádání historických souvislostí a jakýchkoliv jiných důvodů, nemůže vztyčení sloupu ani odůvodnit, ani omluvit. Sloup stojí jako akt momentálního ideologického a mocenského vlivu militantního katolicismu, který na odpovědném radničním zastupitelstvu ve výsledném hlasování svými zákulisními intrikami převážil původně zamítavá stanoviska a jiné negativní názory. Nic víc a nic míň. Všechny další žvanivé tirády o paládiích, švédských útocích a jiných zásluhách pobělohorské rekatolizace a barokních krásách, jsou pak už jenom triumfální farizejské tanečky vítězů.

2 6
možnosti
Foto

Já doufám, že na prahu třetího tisíciletí by už podobné malicherné spory mohly přestat. Normální, racionálně myslící člověk pohlíží na umělecká díla z minulých dob z hlediska estetického, výtvarného a pod. Pokud v nich někdo vidí náboženskou symboliku ať takovou nebo makovou, je to jeho soukromá věc. Ale jsme sekulární stát a tudíž by jeho občané měli být v tomto ohledu tolerantní.

Krleš.

12 0
možnosti
PK

vy a racionalita? To jste trochu přehnal...

2 1
možnosti
Foto

Místo bylo vybráno na Staroměstském náměstí, na místě, kde původně stál pranýř. Na ten přibili saští vojáci ke zneuctění uloupené Staroboleslavské palladium v roce 1631, kdy obsadili Prahu. Postavením sloupu mělo být toto pohanění odčiněno. Sloup byl postaven i v blízkosti domu na rohu Staroměstského náměstí a Železné ulice, kde v době bojů visel gotický deskový obraz Panny Marie, u kterého se Pražané modlili a který byl nošen do nejtěžších bojů. Tento obraz je důkazem, že sloup byl postaven na paměť obléhání Prahy Švédy a ne na paměť bitvy na Bílé hoře, k níž se váže jiný obraz, „Adorace Krista“. Jeho kopie je umístěna v kostele panny Marie Vítězné na Bílé hoře. Na paměť bitvy na Bílé hoře nechal postavit mariánský sloup v Mnichově její vítěz, vévoda Maxmilián Bavorský. Architektura pražského mariánského sloupu byla v dolní části komponována tak, aby v ní bylo možné tento obraz umístit. Autorem sochařské výzdoby sloupu byl mladý sochař Jan Jiří Bendl. Autor architektury není znám. Sloup byl postaven v roce 1650 jako čtvrtý v Evropě.

5 0
možnosti
Foto

V Drážďanech v roce 1994 obnovili díky bombardování zřícení kostel kostel Panny Marie, který je evangelicko-luterský kostel. Proběhla na něj sbírka, nebyl kolem toho takový cirkus jak u nás. Dnes obnovují do původní podoby náměstí kolem kostela, což stojí nemalé peníze, ale žádné protesty.. Proč je tomu u nás - to nechápu. Ten sloup je význačná barokní památka a byla vždy neodmyslitelnou součástí Prahy, stejně jako. sv. Václav. Já v tom žádné symboly nehledám a nejsem sám. O žádnou rekatolizaci se nejednalo, kdo chtěl vyznávat jiné náboženství, tak odešel a podle dochovaných dokumentů to byli většinou němečtí měšťané. Jenom pětinas obyvatel vyznávala jinou vírou a ostatní byli křesťané. Emigrantům byla často v cizích zemích vnucována protestantskými vládci jiná forma protestantismu, než ta, na kterou byli zvyklí, proto museli často měnit své působiště. Mnozí z nich se po čase vrátili do Čech. Tato doba znamenala pro naši zemi nebývalý rozkvět.

9 0
možnosti
LH

obnovili původní kostel, nepostavili skládanku z Lega....

1 1
možnosti
  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal