Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když lídři teroristů vyzývají - k teroru

Všichni aktivisté, kteří vedou po celém světě nenávistnou protiizraelskou kampaň, by se měli čas od času seznámit s tím, jak uvažují lídři na opačné straně – vysocí představitelé teroristů.

Jedním z nich je Hussam Badran. Žije v katarském exilu a je mluvčím teroristického hnutí Hamas. V minulosti působil jako velitel vojenského křídla Hamasu pro severní oblast Západního břehu (historický region Samaří). Krátká zmínka o jeho minulosti je uvedena v závěru článku.

Badran poskytl nedávno rozhovor palestinské satelitní televizi Qudsuna TV. V něm vyzval palestinské Araby na Západním břehu, včetně příslušníků bezpečnostních sil Palestinskoarabské autonomie, aby prováděli teroristické útoky proti Izraeli. Doslova řekl: „Pracujeme na rozšíření odporu (čti na zintenzivnění teroru) na Západním břehu. Žádám každého člověka na Západním břehu, který nosí zbraň, ať už oficiálně nebo neoficiálně, aby dostál své odpovědnosti, protože každý člověk se zbraní na Západním břehu může něco změnit a udělat něco, co může být kvalitativním přínosem.“ Dodal, že Palestinci dnes nepotřebují žádné příkazy ani předběžná rozhodnutí žádné strany, aby jednali, ale sami musí převzít iniciativu.

Už z těchto slov je zřejmé, že podstata Hamasu byla, je a do budoucna zůstane teroristická. Současná válka na tom nic nezměnila – a změnit ani nemohla. Hamas hodlá pokračovat v teroru v Pásmu Gazy a stejně jako jeho spojenec, íránský teokratický režim, hodlá „vyvážet“ teror na další území, v tomto případě na Západní břeh. Už tato skutečnost sama o sobě plně legitimizuje izraelský cíl nynější války: úplnou likvidaci vojenských struktur Hamasu. Že musí být Hamas odstaven v Pásmu Gazy od moci, rozumí se samo sebou.

Badran v rozhovoru také řekl, že politickým cílem teroristické skupiny je vytvoření vlády národní shody v rámci příprav voleb na celém území autonomie. (Myšleno do zákonodárného sboru autonomie, přičemž ty poslední se konaly v roce 2006 a skončily vnitropalestinskou občanskou válkou a v dodnes existující dvojvládí – Fatah na Západním břehu, Hamas v Pásmu Gazy). Autor článku v The Times of Israel, z něhož čerpám podklady pro tento text (odkaz níže), uvádí, že v polovině června 2024 se měly v ČLR konat rozhovory mezi Fatahem a Hamasem, ale byly odloženy, aniž by bylo určeno nové datum. Z neuskutečnění jednání se navzájem obviňují obě strany. Jako obvykle.

Za zmínku stojí Badranovo tvrzení, že vláda předsedy autonomie Mahmúda Abbáse není s to plnit své povinnosti na Západním břehu, natož aby mohla hrát nějakou roli v Pásmu Gazy. K tomu nelze než uvést, že Hamas by si měl nejprve důkladně zamést před vlastním prahem. Své povinnosti jako vládnoucí hnutí si plnil tak, že dovedl Pásmo ke stejné katastrofě, k jaké kdysi dovedl Německo Hitler a jeho banda nacistických zločinců. Přesto má Badran tolik opovážlivosti, že tvrdí: islamistickou skupinu nelze odsunout na vedlejší kolej ani ji nutit k ústupkům. Nejspíš netuší, že situace je pro Hamas ještě horší: musí se smířit s tím, že bude vojensky zlikvidován a že jako vládnoucí síla v Pásmu Gazy, potažmo v celé autonomii, skončil. Jakékoli jiné řešení je pro svoji nemorálnost zcela nepřijatelné.

Ovšem Badran je myšlenkově zcela jinde. Palestinskoarabskou samosprávu Mahmúda Abbáse obvinil z toho, že „přispěla k oslabení odporu“ (čti: k omezení teroristických útoků), a to kvůli bezpečnostní koordinaci s Izraelem. Ačkoli je tato koordinace v souladu s dohodami z Oslo, ze strany Fatahu je polovičatá a nedostatečná. Ale i to málo Hamasu vadí. Pak je otázka, na čem se obě strany mohou dohodnout, když v klíčové záležitosti, na níž je mír mezi Izraelem a palestinskými Araby postaven, totiž v naprostém zřeknutí se teroru, shoda nepanuje. Bohužel mezi klíčovými hráči na arabské straně nepanuje ani neshoda – a proto je celý mírový proces tak komplikovaný a stále více se jeví jako „mission impossible“.

BADRANOVA MINULOST

Server Jewish Telegraphic Agency informoval 18. října 2011, že Hussam Badran se jako šéf vojenského křídla Hamasu v samařské části Západního břehu podílel na plánování nejhorších sebevražedných útoků během Druhé intifády. Jde o čtyři krvavé akce z let 2001 a 2002: bombový útok na pizzerii Sbarro v Jeruzalémě (15 mrtvých), atentát na diskotéku Dolphinario v Tel Avivu (21 mrtvých), útok v Park Hotelu v Netanyji (30 mrtvých) a útok na restauraci Matza v Haifě (15 mrtvých). Izraelským soudem byl potrestán 17 lety odnětí svobody, byl ale předčasně propuštěn v roce 2011 během známé výměny 1027 arabských teroristů a bezpečnostních vězňů za izraelského vojáka Gilada Šalita uneseného Hamasem do Pásma Gazy, kde byl jako rukojmí držen pět let. Mezi propuštěnými teroristy byl i dnešní šéf Hamasu v Pásmu Gazy Jahjá Sinwár, který je hlavním organizátorem masakru Izraelců a cizinců pobývajících v Izraeli, k němuž došlo 7. října minulého roku.

Tuto záležitost je velice nesnadné komentovat. V každém případě by se s ní protiizraelští aktivisté měli dobře seznámit, aby věděli, koho ve své kampani podporují. A platí to také o aktivistech v České republice.

ODKAZY

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/hamas-official-calls-on-west-bank-palestinians-to-attack-israelis-slams-pa-for-cooperating-with-israel/

https://www.jta.org/2011/10/18/israel/murderers-row-who-are-the-terrorists-being-freed-in-the-shalit-deal

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 30.6.2024 21:33 | karma článku: 0 | přečteno: 16x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Egypt: Nová vláda

Ve středu 3. července 2024 složí v prezidentském paláci v Káhiře slib vláda staronového premiéra Mustafy Madboulyho.

3.7.2024 v 8:55 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Církevní sňatky homosexuálů. Jako první starokatolíci

Pro Českou republiku je rok 2024 rokem přelomovým. To, že si to mnozí neuvědomují nebo té věci nepřikládají zásadní význam na „přelomovosti“ nic nemění. Jde o „manželství“ pro homosexuály.

1.7.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Karlovarský festival očima běžného návštěvníka

Nejde o nic víc než o několik fotopostřehů člověka, který spolu s manželkou a fotoaparátem prošel Karlovy Vary od Domu České televize k hotelu Thermal.

29.6.2024 v 20:11 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Stejskal

Festivalové ráno - s labutí rodinkou

„Honem, honem, běž k oknu!“ volala na mě žena a podávala mi fotoaparát. Byl jsem ještě v pyžamu a mířil do koupelny. Před námi je první den na karlovarském filmovém festivalu.

29.6.2024 v 8:43 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Stejskal

Svět jinde: Z egyptské nejvyšší fotbalové ligy

Někdo se zabývá Babišem, někdo Fialou, někdo „dezoláty“ a „chcimíry“, někdo „pětidemolicí“ a „chciválky“, někdo píše na blogu o mezilidských vztazích, já se věnuji dění na Blízkém východě.

28.6.2024 v 23:19 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, na Jamajce zakázali vycházení

3. července 2024  20:02

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Návrat Rudé zdi a Farageův efekt. Co se vyplatí sledovat v britských volbách?

3. července 2024

Premium Britské parlamentní volby se zdají předem rozhodnuté. Budou však dějištěm mnoha příběhů, které tato...

Krémová, celistvá pěna a pod ní zlaté pivo. Vyzkoušeli jsme školu čepu

3. července 2024  19:13

I pivaři si na karlovarském filmovém festivalu najdou své, a nemusí přitom ani odejít z centra...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  18:12

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

  • Počet článků 4874
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal