Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

Oprávněná, logická pochybnost.

V digitálním archivu Přítomnosti chybí minimálně 3 čísla. Zkuste si třeba najít číslo 12 z roku 1937, (24.3.1937). Toto číslo v archivu chybí: po čísle 11 následuje číslo 13. Nebo čísla 38 a 39 z září 1934. Po 37 je v v archivu až číslo 40.

Vzhledem k tomu, že prezident Zeman uvádí, že daný článek viděl v knihovně před desítkami let, pak není vyloučeno, že v té době daná čísla mohla existovat a nebyla k díspozici až při digitalizaci.

Pokud tedy někdo nemá k dispozici tyto v archivu chybějící čísla, tak nikdy nemůže tvrdit, že se daný článek v těch chybějících číslech nemohl vyskytovat.

Samozřejmě je možné, že se prezident Zeman mohl zmýlit.

Ale dokud někdo naprosto jasně neprohlásí: "Měl jsem k dispozici a důkladně jsem prostudoval naprosto všechno co Peroutka napsal. Na tomto základě mohu konstatovat že Peroutka nikdy nenapsal "Hitler je gentleman" nebo něco obdobného a mohu s naprostou jistotou vyloučit, že by se to našlo i v budoucnosti.

1 0
možnosti
LC

Není pravda, že kdyby hloupost nadnášela, létala byste jako holubička. Já se za to omlouvám. Prostě to není pravda. (Možná trochu parafrázuji, ale vzpomenete si na doktora Strossmaiera?)

Není pravda, že pan Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. Já se za to tvrzení omlouvám. Pan Peroutka byl pouze, jak konstatoval soud, Hitlerem faccinován. ... Stačí to takhle?

Jen mám tokový pocit, že z toho sporu nakonec vyleze jedna ikona docela umazaná a Zemanovi to neuškodí ani maličko.

2 0
možnosti
MK

Nehodlám hodnotit výrok soudu, ale v případě nenalezení inkriminovaného článku (byť existuje výrok již zemřelého svědka, že jej četl), je omluva na místě.

Z jiných článků, doložitelných, je však zřejmé, že ve snaze si udržet novinářský post, psal Peroutka poplatně době.

2 0
možnosti
Foto

Peroutkovi nešlo o udržení novinářského postu.

0 0
možnosti

Dotyčný soudce je vůl.

0 2
možnosti
AK

Ne soud rozhodl správně uznal v první části, že prezident se spletl či lhal a ve druhé prostě Peroutka byl veřejnou osobou a jeho dílo je otevřené pro kritiku a na tu má samozřejmě právo i prezident a z těch článků se dá vyčíst fascinace nacismem a antisemitismem, ale je to pouze jak si prezident ty články vykládá není to slovo boží. A také to neznamená, že Peroutka byl antisemita viz vyjádření soudu "„aby předešel všemožným dezinterpretacím, že neříká (a nikdy neřekl!), že Ferdinand Peroutka byl antisemita a/nebo rasista, neboť takto položené rovnítko by bylo v řízení nepodloženou a tím nezodpovědnou zkratkou“.

0 0
možnosti
Foto

Abstruhujeme-li od toho, že tuto kauzu nikdy neměl řešit soud, tak článek Hitler je gentleman byl pod trochu jiným názvem a s použitím trochu jiných výrazů uveřejněn "vlevo dole" a podepsán někým, kdo byl zřejmě pseudonym: Následující věty v mysli čitatele mohly vyvolat myšlenku "No jasně, Hitler je gentleman" a takto zkratkovitě si obsah článku zapamatovat.

"Věříme přece, že řišskoněmecký národ chce, aby v českých zemích byl klid a aby se zde vytvořila nová důvěra a nová naděje do života, aby zmizely jakékoliv možnosti trpkosti a svárů mezi velkým národem německým a malým národem českým. Německý národ je desetkrát početnější národa českého. Proto můžeme my, Češi, od německého národa očekávat klidné posuzování situace a rytířské zacházení s českým národem, který se ničím na německém národě neprovinil. " (Dr. Václav Sedlák. Úpřímné slovo k politikům německého národa. Přítomnost 14. června 1939, č.24, s. 361).

Neměla by se naopak paní Kaslová omluvit národu, že její dědeček něco takového dovolil publikovat?:

1 2
možnosti
DR

Myslíte, že mohl nedovolit? V červnu 1939?

0 0
možnosti
RH

Všichni vědí, že Zeman lže, lhal a bude lhát. To je doložitelné a konstatovaly to opakovaně i jiné soudy. Výroky konkrétního obsahu tedy soudce označil jako nepravdu, ale v případě výroku o fascinaci Peroutky nacismem ponechal Zemanovi právo subjektivního názoru. Není to sice pravda, a soudce to také podpořil kontroverzními důkazy, ale lze tento názor mít.

3 3
možnosti
Foto

Pane Horáčku, když pomineme pár diskutabilních nesmyslů ve volební kampani, tak zkuste prosím vyjmenovat alespoň tři Zemanovy lži.

1 6
možnosti
MB

Dovoluji si to vidět jinak. Nejvíce fascinovaným Hitlerem - by byl dnes - Adolf samotný ! Viz. denní vysílání, opětovné dotisky, kluby příznivců. Zlo přitahuje, moc fascinuje, německá preciznost a vytrvalost dnes vítězí v jiných souvislostech ...

Připouštím i možnost, že v obrovské kadenci slov - článků F.Peroutky se logicky, (tak, jako u kohokoliv), se pak mohou objevit ostrůvky, na kterých M.Zeman pak vybudoval svůj účelový , mrakodrapovitý výrok ...

Jak známo, úctyhodný pan Peroutka nepodlehl pokušení nacistů, nepoddal se, skončil v koncentračním táboře, pak se plně věnoval obhajobě svobody - Toť jeho celoživotní profil ...

Nejsme vyrovnáni s minulostí, pokud zde existují ještě lidé hodni obdivu, je třeba je vyzdvihovat a na tyto navazovat. Proces se nechutně zvrhl - "O sázku sloní paměti ješity" ... Naprosto podivné bytosti - Ovčáček pak hledá jeho články, Mynář člověk bez prověrek, pak hlásá vítězství ... !

Nejviditelnější persona národa, pak tedy národu vlastně sděluje co !? Toto vidím, jako ústřední problém - V morálních a etických zásadách a orientaci Hradu, je už těžko se vyznat ! Za mne - Prohra 20 : 0 ...

4 0
možnosti
Foto

Zda se, ze Zemanovi verni stale odmitaji prijmout fakt ze cely spor je o jeho prohlaseni a proto soudcovo zduvodneni je naprosto spekulativni. Soud nemel za ukol projednavat Peroutkovy nazory ale zda rekl to co podle Zemana rekl.

5 0
možnosti