Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J46a48n 55V26l61k

18. 8. 2021 7:44

Účast zahraničních vojáků v Afganistánu byla domluvena zřejmě na 20 let. Musel přijít logický odchod, kterému předcházela dohoda s Talibanem o neútočení a přípravy jeho lidí. Podobně jako u nás po roce 89, bylo klidné předání moci za slib komunistům o nevyvolávání represí a pronásledování. Heslo : "Nejsme jako Oni" se používá dnes a stále. Nelze to hodnotit jako prohranou bitvu - viz náš příklad.

0 0
možnosti
Foto

Z pohledu Afghánců byl pobyt především amerických vojsk stejně ponižující jako pro nás přítomnost sovětské armády. Nakonec i délka pobytu byla podobná. To vidím jako důvod, proč Talibán převzal Afghánistán téměř bez boje a za pár dní. USA v Afghánistánu měli přes 3000 zaměstnanců ambasády. Snažím se představit si, co tam asi tak mohli den po dni, měsíc po měsíci a rok po roce mohli asi tak dělat. Stejně marně si to představuji i u té stovky Čechů. Mnohým z nás "leží v žaludku" dávky co dostávají asociální Romové. Mnohem vyšší sumy nás ale stojí podobně neužitečná velmi početná skupina zbytečných úředníků, ať už "slouží" státu kdekoliv.

0 1
možnosti
LU

"...nebylo dosaženo toho, čeho dosaženo být mělo - asi jako kdyby Spojenci (a tím myslím jak západní, tak Sověty) ukončili za druhé světové války bojové aktivity dejme tomu na hranicích Německa."

Bohužiaľ 1. svetová vojna skončila, tak že spojenci bojové aktivity ukončili na hranici Nemecka, logicky z toho vznikla 2. svetová vojna.

Preto je pravdepodobné, že sa uskutoční 2. misia a dosiahne sa po čase v Afganistane, čoho dosiahnutého malo byť 1. misiou.

0 0
možnosti
DR

"Kdo může poslat gratulaci Tálibánu, kdo se může radovat z jeho úspěchu?"

Kdo? Možná ti, kteří na rozdíl od všech těch prozápadních zaslepenců už od začátku věděli, že celé toto americké vojenské dobrodružství je jeden velký omyl bez absolutní šance na nějaký úspěch. A věřte, že odhadnout tento výsledek nebylo opravdu vůbec těžké.

Jinak máte pravdu, nebyla to vojenská porážka, ale absolutní blamáž.

1 0
možnosti
LU

Taliban bude mať navždy na pamäti, že si nebude môcť robiť čo chce. Západ dal Talibanu príučku, ak by naďalej pripravoval teroristické útoky, tak jeho predstavitelia skončia ako Bin Ládin a jeho nasledovníci, že sa neskryjú nikde na svete a západ každého kto by v Talibane sa len pokúsil pomyslieť na prípravu teroristických útokov ihneď zneškodní.

Rétorika Talibanu sa zmenila, počkáme si na skutky.

0 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Nevím co Vás překvapuje. Vyznavači Islámu vždy drží spolu.

1 5
možnosti
Foto

Pro p. Sychru. --- Cituji sám sebe (z perexu článku): "Kdo může poslat gratulaci Tálibánu, kdo se může radovat z jeho úspěchu? Bez překvapení: teroristé. Hnutí Hamas vládnoucí v Pásmu Gazy. ..." Takže mě nic nepřekvapuje, jen o tom informuji. Děkuji.

7 0
možnosti
  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal