Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Karma. Je smutné, kolik voličů nezná Ústavu vlastní země.

0 0
možnosti
JR

J70a94n 56R78á30ž

1. 2. 2022 18:53

V žádném případě nechci zpochybňovat právo každého občana ČR volit a být volen, a to bez ohledu na to, kde se v den voleb nachází. Ale zkušenosti z "neosobních" voleb v Rakousku, tak i už prokázané důvodné pochybnosti o regulérnosti voleb v USA, jsou velkým varováním před zaváděním jakékoliv formy voleb bez osobní přítomnosti voliče u volební urny, to jest bez úředního ověření totožnosti voliče těsně před jeho provedením volby..

5 1
možnosti
RK

Víte vůbec, proč se volby v Rakousku opakovaly? Proč soudy v USA neuznaly stížnosti?

0 0
možnosti
Foto

Jde také o to, jaké informace má voic v zahraničí o dění v republice.

2 1
možnosti

Já jsem se ke korespondenční volbě před časem v reakci na váš první příspěvek vyjádřil taky. Spousta názorů v diskusi. Podotýkám - a moc si toho vážím - že tentokrát většinově nešlo o vzájemné osobní útoky, ale mluvilo se k věci.

https://duran.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=782554

Budu mít korespondenčně volit možnost i já, který to má do volební místnosti 500 metrů? Já beru, že jsou nějak schválené legislativní mantinely, které míní současná koalice posouvat.

Proč ale zůstává na půl cesty? Marek Valiček, který se mnou velmi často nesouhlasí (a naopak já s ním), navrhuje internetové hlasování. Proč vláda, jejímž zaklínadlem je právě digitalizace, nejde rovnou do toho?

Že je to zneužitelné? To je ale i korespondenční volba, to je i volba současná, "očůrat" se šikovným lidem daří kdejakou zákonnou normu, kterou tahle země má.

Každá banka dnes umí ochránit většinu svých klientů před zneužitím jejích účtů. Jistě se najdou případy, kdy se k cizím penězům dostane i ten, komu nepatří. Jde o 1 % případů? Ne, jde o pár promilí! Když to umí banka, nepochybně by to dokázal i stát. A těch pár promilí by výsledky voleb nijak dramaticky zkreslit nedokázalo.

Nová vládní koalice má digitalizace plná ústa. Máme místopředsedu vlády pro digitalizaci. Proč tedy přichází s polovičatým řešením?

Mimochodem, jsou na světě státy, v nichž to bez větších problémů funguje...

3 0
možnosti
Foto

To, co píše pan Adler má svoji logiku. Krajanům nikdo volební právo neupírá, jenom, když chtějí volit, musí proto něco udělat(dostavit se na volební místo). Myslím, že to docela fungovalo a nemělo by se do toho vrtat.

10 1
možnosti
RK

Volební právo je mimo jiné rovné. A rovnost spočívá i v dostupnosti.

1 0
možnosti
JV

Kdo chce volit v cizině a je Čech musí tu možnost mít . Tak je to pokud vím u všech občanů civilizovaných zemích. Kdo nechce volit, pro toho je stejně Česko bílé místo na mapě.

3 1
možnosti
VV

Take nechci volit v cizine, ale rozhodne nechci aby mne lide posuzovali podle prezidenta Ceske republiky. Jeden krade pera, druhy se vyjadruje jako hulvat a na otevirani klenotnice prijde se silnou virozou.

0 7
možnosti
JT

Náš současný volební systém je téměř neprůstřelný pro podvody. Každý musí volit osobně, tajně za plentou a je pod kontrolou.

Výsledky voleb jsou průkazné a riskovat kvůli desetinám procenta lidí ze zahraničí zneprůhlednění systému je špatně.

9 2
možnosti
VV

Paklize je pravda ze dostanete volebni listek postou, tak o te neprustrelnosti silne pochybuju. Obzvlast kdyz mi bylo vysvetleno ze si ho muzete take jeste vyzvednout ve volebni mistnosti.

1 4
možnosti
JL

Pane Lubomíre Stejskale. Dokazal jste zase poukazat na malou, ale dulezitou cast ceskeho cloveka. Co to je?

Snaha rozdelit narod do malych skupin podle jakehokoliv moznosti. Tou je i volba v zahranici.

Ti co ziji svuj zivot v CR je ten clanek v Ustave jasny a organizaci voleb dokaze jim stat vyhovet. Je to prakticky jeho povinnost. Jako obcan CR jsem ustavne zajisten ve sve demokraticke povinosti.

Stejny pristup by mel byt dan i obcanovy v cizine. V dnesni moderni dobe je tento ukon statu snadnejsi. Staci se domluvit v politickych kruzich na zpusobech statu, jak vytvorit podminky pro vyplneni prikazu Ustavy pro tyto obcany. Zde je take potreba statu mit na zreteli snadnost volby techto obcanu. Stejne jako v CR same. Bude-li to v podobe korespondencni volbe, ci postou nebo take necim novym, to je nutno zvazit. Ceske zastupitelstvi je zde jen pomocnou rukou CR Obcan zde muze volit jako na uzemi CR ma-li snadny pristup.

Vracim se k Ustave. I ta nemuze mi odebrat (odebirat) zakladni prava obcana. To jsou zasady demokratickeho statu.

2 0
možnosti
JT

Nesouhlasím s tím, že stát musí lidem v zahraničí volbu zpříjemňovat a usnadňovat. Tu možnost mají na ambasádě a je jen na nich, jestli ji využijí.

Chápu, že třeba pro uprchlé zločince je možnost volit na ambasádě a riskovat zatčení nepřijatelná.

7 4
možnosti
Foto

Ale tady přece nejde o to zbavit práva volit české občany žijící v zahraničí. Jde jen o možnost korespondenční volby ze zahraničí. Já jsem proti této možnosti, protože se obávám jejího zneužití a komplikovanosti. Mimo jiné by se muselo kontrolovat i to, zda někdo nevolil na zastupitelském úřadu a současně i korespondenčně.

10 1
možnosti
Foto

A ještě mohl jít volit na nádraží do lampárny. Strašné! A to ještě mohl rychle odjet do vlast a volit tady!

To se nedivím, když jednou v NDR bylo platných 105% hlasů.

Pane kolego, zkuste myslet! ;-(

1 1
možnosti
MS

V cizině jsou v termínu voleb nejen občané ČR trvale přesídlení, ale také řada lidí tam dočasně (dny až roky) pracujících či studujících. Ti mají o situaci v ČR znalost dostatečnou a korespondenční volby v zahraničí by jim pomohly. Pravděpodobnost omezení svobody jejich volby jinými lidmi je menší, než u průměrného vzorku populace.

5 6
možnosti
JH

Na tu poslední větu jste přišel jak?

Princip korespondenčního hlasování ruší tajnost a svobodnost volby. Za plentou jste sám, můžete se rozhodnout bez jakéhokoliv nucení.

Kdo má zájem volit, ten si cestu na ambasádu daného státu udělá bez problémů, volby trvají dva dny, z toho jeden volný, jejich termín je znám dlouho dopředu.

10 0
možnosti
  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal