Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Na videu, kde ruská loď naráží do ukrajinské jde vidět pobřeží cca 5km daleko. Není to v rozporu s těmi vašimi mapkami?

0 0
možnosti
TH

Velmi zajímavé články zde: https://voelkerrechtsblog.org/ukraine-v-russia-passage-through-kerch-strait-and-the-sea-of-azov/ (má to tři díly, pod článkem je odkaz vždy na další). Včetně mapiček. Spíše to diskutuje celou problematiku místa, než daný incident. Víceméně z toho vyplývá, že daný problém je velmi problematický a i v rámci světa unikátní.

K incidentu samotnému... dle mne je jedno, zda krymské vody jsou brané jako ukrajinské nebo už ruské, jakmile vstupuji do moderovaného prostoru (ať už námořního či leteckého), tak se přece vždy budu řídit pokyny řídícího střediska pro danou oblast, která moderaci provozu zrovna provádí. Pokud provoz momentálně řídí rusové, tak jsou to jejich pokyny. To, zda to řídí oprávněně, je úplně jiná diskuze a přísluší ne na palubu lodí, ale k mezinárodním tribunálům. Chápu, že ukrajinci na to nechtějí přistoupit a potvrdit tím ruský výklad, ale pak je lepší předejít incidentům úplně.

Dle mne je tedy vina na obou stranách. Ukrajinci zcela zbytečně zavinili spor, a rusové jej zcela zbytečně eskalovali. kde skutečně lodě byly si netroufám tvrdit, a dle mne mapky v blogu nejsou nic ví jak obecná schémata, která tento problém plně neřeší. Třeba kdyby byl záznam z online map typu https://www.marinetraffic.com (obdoba flight radaru), tak to bychom se mohli bavit trochu lépe. To bohužel ani jedna strana nepředložila.

PS: Jak by takový incident dopadl u Bosporu? Vsadím se, že Turci by postupovali zcela stejně, a že to všichni setsakra dobře vědí a tudíž se tam plaví dle pokynů.

2 1
možnosti
TH

Karma a dik. Nejak me chybely podrobne mapy. Ale i tak jsem vedela, kde je pravda, samourejme....

2 0
možnosti
JZ

J63a51n 60Z77i22e54g44l70e15r

30. 11. 2018 10:00

Zoufalství rusofilů je opravdu směšné. ;-D

5 1
možnosti
Foto

USA dostává UK do stále horší situace. EU poskytuje Porošenkovi úvěry a on místo toho aby koupil chleby a plyn pro své občany ,nakupuje od USA předražené zbraně které v případě střetu s RF jen navýší počet obětí hlavně na straně UK. Doufejme,že po volbách bude Timošenková s Putinem jednat a ne válčit.

4 5
možnosti
JS

Kdo chce válčit je Putin, Ukrajina se jen snaží vybudovat obranu před agresorem. Okupuje snad Ukrajina Ruská území? Je to právě naopak a nezapoměňme také na Abcházii a Osetii.

9 3
možnosti
RK

R47a87d91e63k 26K46a90r64a22s

30. 11. 2018 6:58

Golany jsou také okupovaným syrským územím a Izraelci tam Syřany dokonce vesele vraždí za každý pokus o průnik.

4 8
možnosti
BV

Pane Stejskale:

váš článek je typický příklad jaké manipulace jsou používány k protiruské propagandě. Stačí se podívat na článek odkud pochází mapka na kterou poukazujete a srovnat jeho obsah s tím co píšete:

"Začněme na ruské straně. Web provládní televize RT v článku z 26/11/2008 („Tense standoff around Kerch Strait between Russia & Ukraine: How it developed“) publikoval mapu, kterou najdete na ODKAZU I......... Z této neříliš průkazné mapy můžeme nabýt dojmu, že k incidentu došlo až po proplutí tří ukrajinských plavidel pod Kerčských mostem (srovnej plnou a čárkovanou čáru),..."

Je zcela nepochybné, že obsah článku na RT znáte když z něho citujete. Je zcela zřejmé, že jste záměrně ignoroval zásadní informace, které obsahuje

1) název té mapy: "Schematické pohyby ukrajinských plavidel (žluté) u Kerčské úžiny"

2) Dále je tam uvedeno: "Mezitím kolem 11:30 hodin v Moskvě (8:30 GMT) další dva ukrajinské lodě opustily přístav Azovského moře Berdyansk a blížily se k Kerčské úžině z druhé strany, ale pak se obrátili zpátky a vrátili se do přístavu."

Každý objektivní člověk na základě těchto dojde k názoru, že došlo ke kordinovaným akcím dvou skupin ukrajinských válečných lodí, které se pokusily bez povolení proplout Kerčskou úžinou pod Kerčským mostem což je schématicky znázorněno na mapce.

https://www.rt.com/news/444857-russia-ukraine-kerch-strait-standoff/

Pane Stejskale, každý slušný člověk by se za takovou očividnou manipulaci styděl a nikdy by se jí nedopustil

10 8
možnosti
TH

Bez povoleni proplout? Vazne?

3 0
možnosti
Foto

Článek amatéra, nastudujte si námořní právo

6 9
možnosti
Foto

M87a43r62t39i28n 91K56l17í49r

29. 11. 2018 21:24

Mohl by jste to nějak upřesnit, nebo budete jen napadat autora?

Děkuji:-/

7 0
možnosti
MK

M27i86l86a41n 48K21e98s82l

29. 11. 2018 20:50

Jeden je z toho již tumpachový.Tady jsem se dozvěděl,že ukrajinská plavidla byla necelých 24 mil od pobřeží ,tak prý Rusáci neměli zasáhnout.Jiný expert zase píše,že kromě toho prvního 12 mílového pásma je ještě další 12 mílové pásmo,ve kterém je povinností lodi,která se v něm nachází na vyzvání zastavit a nechat se zkontrolovat.

3 1
možnosti
Foto

M30a47r39t51i12n 32K11l97í63r

29. 11. 2018 21:26

Problém celého je, že plavba byla nahlášena, navíc dle mezinárodního práva pluly okolo svého území, i když si to Rusko vykládá jinak. To pásmo je jen jedno

5 0
možnosti
AL

Samé špatné zprávy pro Porošenka. Nikdo si nechce pálit prsty. Formálně jsme s Porošenkem, ale kdo by mu po těch zkušenostech ještě věřil.

--------

Ukrajině vojensky nepomůžeme, odmítla žádost Porošenka Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová sice odsoudila ruskou agresi proti třem ukrajinským lodím a jejím námořníkům v Azovském moři, odmítla ale, že by Ukrajině nabídla vojenskou pomoc či uložila proti Rusku další sankce. O to ji nepřímo požádal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Žádnou konkrétní akci proti Moskvě nenavrhla.

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/ukrajine-vojensky-nepomuzeme-odmitla-zadost-porosenka-merkelova-20181129.html

Zdroj: Deníik.cz

3 2
možnosti