Hysterik v parlamentu

Nejsou všichni takoví, to je zapotřebí říci hned na úvod. O kom je řeč? O lidech, kteří mají zvláštní představy o arabsko-izraelském narovnání. Jako třeba poslanec dolní komory tuniského parlamentu Ammar Amroussia.

 

Po posledních parlamentních volbách v Tunisku – konaly se v říjnu 2014 – získala 15 křesel ve 217členném zákonodárném sboru (Shromáždění zástupců lidu) levicová Lidová fronta. Ta se snaží prosadit zákon, který by kriminalizoval jakoukoli formu normalizace vztahů s Izraelem (rozuměj: jakékoli kontakty s Izraelem). Ten se ovšem na program sněmovny zatím nedostal, protože vládnoucí koalice nepovažuje tuto normu za prioritu.

 

Pozoruhodná je informace izraelského serveru Times of Israel, který 13/2 napsal, že umírněná islamistická strana Ennahda, součást vládnoucí koalice (v Šáhidově kabinetu má tři ministry), varovala před přijetím takového zákona, protože by mohl poškodit vztahy Tuniska se západními zeměmi a mezinárodními organizacemi. Rozumný postoj.

 

Ovšem Amroussia si stojí na svém a v plamenném projevu předneseném ve sněmovně v úterý 13/2 sáhl k provokativnímu a urážlivému gestu: z textových podkladů položených na řečnickém pultu vytáhl izraelskou vlajku a před zákonodárci ji demonstrativně roztrhal (obr. níže). Tím se zařadil mezi politické barbary,  hysterik. Jak by se jemu líbilo, kdyby v izraelském Knesetu někdo při vystoupení v plénu trhal vlajku Tuniské republiky? Proč by to ale měl dělat, že ano?

 

Tunisko bylo dlouho považováno za vzor tolerance mezi arabskými zeměmi. A to už před revolucí 2010/2011, což mohou potvrdit statisíce českých turistů. Tuto vlastnost ale zjevně postrádají, vedle islamistů všeho druhu, také levicoví politici. Amroussia je poslancem aliance Lidová fronta, která je definovaná jako sekulární a socialistická, dodejme.

... poslanec Ambroussia trhá v tuniském parlamentu izraelskou vlajku. Tak vypadá protiizraelská hysterie a nenávist. (Zdroj: Screenshot videa zveřejněného na palestinskoarabském twitteru Quds News Network.)

 

... autor článku v Tunisku - u tuniské vlajky, k níž přistoupil s úctou. Proto by ocenil, kdyby také Tunisané chovali elementární úctu k vlajce Státu Izrael. (Foto: Archiv autora.)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 13.2.2018 20:29 | karma článku: 19,31 | přečteno: 628x