Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Rv Doplním Vás ve smyslu článku: Dalajláma již před časem poděkoval čínským orgánům, že zlepšili sociální a hmotné postavení prostého lidu (tedy bývalých otroků z 50. let). Mluví-li někdy o Tibetu (a je to čím dál méně), je jeho zájem o udržení tradičních, ne jen náboženských zvyků, které upadají a to nejen zásluhou Číňanů, ale samotných Tibeťanů.

Ale vzato přísně pragmaticky, Čína nemá averzi proti jeho názorům; Dalajláma se nemusí vyhraňovat proti Číně jako takové; ví, že to za něj udělají jiní. Není hluchý nebo dementní, aby neslyšel, co se na náměstích včetně ČR volá; tedy jistě dobře ví, co jeho návštěva způsobí : protičínská hesla, svobodu pro Tibet (tedy odchod Číňanů z Tibetu) atd. Proč se proti těmto výrokům neohradí, proč neřekne lidem dole pod tribunou, že mu jde o dialog, o sblížení a ne o konfrontaci??!

Vyhraňovat se takto proti Číně je kontraproduktivní a nikterak se tím nepřiblížíme k čínskému pokání, třeba za nejhorší období t.z. kulturní revoluce, která nejvíce poškodila samotnou Čínu a kdy rudé gardy provedli největší prasárny i v Tibetu; a to jak především masovým zabíjením, ale i poničením velkého množství klášterů, jako míst odporu.

Není od věci se ptát, z čeho Dalajláma žije, kdo ho sponzoruje, kdo jistí jeho četné cestování. Ač jsou mně jeho myšlenky blízké, nemohu hodnotit jeho praktické kroky vždy kladně.

0 1
možnosti
Foto

Je to jasné, tady naráží svobodomyslná osobnost na postavy šířící poněkud totalitní myšlenky a obdobné praktiky. Když se to spojí s devótností a arogancí, tak máme před očima divadlo, které je bájným dividlem.

1 0
možnosti
AR

Ano, Peking vede nyní válku s duchovnem, protože se za posledních dvacet pět let po rozkladu tzv. východního komunistického bloku, citelně zvýšil podíl věřících občanů různých vyznání. Nejvíce bázně teď nový prezident má z křesťanů, protože počtem už převýšili počet členů kompartaje. Ale ani ta jejich partaj tam nebude vládnout věčně.

1 0
možnosti
MD

Havel, Dalajlama, jen dva malinke nastroje ve velke brasne naradi. Nic vic.

2 1
možnosti
Foto

Dalajláma už není politickým vůdcem. Proč tedy tolik hysterie?;-)

Před pár dny se objevil tento článek, který je dnes zařazen před Vaším:

Dalajláma mezi náma vytváří rezonanci dobrosrdečnosti a výjimečnosti - Blog iDNES.cz

Tehdy jsem do diskuze pod ním napsal, m.j., zhruba toto: ,,ON" je jistě osobnost, ovšem také i výborný manipulant, jako mnohé osobnosti. A dodnes to mnozí baští, jiní se pak na tom i přiživují". Článek poté zmizel a objevil se až dnes, ovšem tentokrát již bez otevřené diskuze. Proč asi?:-(

;-)

1 2
možnosti
Foto

Otázka pro pamětníky. Jak reálné nebezpečí představoval pro komunistický režim v roce 1977 Václav Havel? Sám o sobě nulové. Proč tedy ta děsivá hysterie v oné době? Odpověď je zřejmá.

Zdroj: http://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=562167

Odpovědˇ je více než zřejmá! I KAŽDÝ totalitní systém VŽDY POTŘEBUJE OPOZICI. Ve svém vlastním zájmu! Potřebuje svého vnitřního i vnějšího nepřítele, aby měl s kým bojovat!Tzv. chartistům udělali nejlepší PíÁr sami kom! A nikoli nevědomě. Naopak. Tak dokonale, že je dokázali prošpikovat estébáky i si je připravit pro případ jakékoli pozdější změny. A to se jim, bohužel, podařilo:-/ A toto sklízíme dodnes:-(

4 2
možnosti

To chce nečíst před spaním Protiproud.

1 0
možnosti
LV

L24i41b66o86r 25V38a78n38ě15k

24. 10. 2016 13:47

Pokud vím, tak daljláma se vzdal vedení "exilové vlády", Nicméně tato vláda nadále existuje a pokud vím, tak ji dalajláma nijak neodmítá.

Jak to vidíte s požadavkem autonomie ruskojazyčných oblastí Ukrajiny?

2 3
možnosti
LV

L53i56b63o81r 74V31a80n46ě65k

24. 10. 2016 13:51

Co je na tom špatně kolego?

2 2
možnosti