Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlas. Pokud bych měl ve zkratce vyjádřit svůj názor, pak jediný, kdo skutečně vyhrál, je Talibán. A jediný, kdo skutečně prohrál, je Afghánistán.....

1 1
možnosti
ZZ

No tak Afganistán za útoky na dvojčata nestál - teroristé byli Saudové, jeden Egypťan a jeden Libanonec. Afgánec tam nebyl ani jeden. Takže už základní autorův předpoklad o účasti Afganistánu na teroristickém činu, je zcela chybný.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti
GH

Je zajimave si precist o nekolika Anglo-Afghan valkach:

https://www.britannica.com/event/Anglo-Afghan-Wars

0 0
možnosti
VV

Mozna je to nepresne, ale od vanoc 1979 byl deset let okupovan.

0 0
možnosti
KO

Paštunové vytvořili v letech 1722-1772 říši od Íránu po Indii. Pak jim jejich území Britové s Rusy v roce 1893 násilně rozdělili a ve východní části zřídili umělý, nárazníkový stát Afghánistán. Paštunové se vzepřeli před 2300 lety Alexandru Velikému. Oni že si nezaslouží stát Jane???

0 0
možnosti
Foto

Nejvíce Paštunů je v Pakistánu, asi 31 milionů v Afghánistánu je jich asi 14 milionů, početná populace žije v Spojených arabských emirátech, v USA, v Íránu a ve Spojeném království .

0 0
možnosti
Foto

Nechápu proč se stále dokola mele USA. To přeci nebyla jenom akce USA, ale i Spojeného království a dalších 45 států.a zejména RB OSN, kde má právo veta Rusko, Čína, Francie, V. Británie a nikdo je nevyužil ani Ruko, které rádo takové operace blokuje.

5 1
možnosti
JM

J79a97n 60M87a57r70e15k

2. 9. 2021 4:20

Protože mlátit do USA je dnes "IN"

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. R^:-) Jsou státy, které si nezaslouží nezávislost a Afghánistán je jedním z nich.

2 2
možnosti

Také možný pohled. Ale takový koloniální..:-/

Nicméně asi docela blízký ortodoxním vyznavačům EU, kteří jsou také pro co nejširší a nejrychlejší předávání kompetencí do "Bruselu"...tj. kteří vidí v suverenitě množství evropských států jen zbytečný problém..

2 0
možnosti
JS

Na základě Vaší geniální logiky tedy obsazení ČSSR vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 také nebyla okupace. Je od Vás hezké, že předpokládáte u našich obyvatel jistou znalost angličtiny a nepřekládáte názvy těch operací v Afghánistánu, takže se nezasmějí pouze ti, co co neumí anglicky ani napočítat do deseti.

2 8
možnosti
TB

já bych neřekl, akce varšavského paktu nebyla schválena RB, protest proti obsazení podal na RB Hájek, Sověti to dlouho zdržovali

6 0
možnosti

R^R^R^

U nás rétoriku Talibánu předjímali komunisti a okamurovci!

:-)

1 3
možnosti
ZZ

Naopak já ty demagogické výklady vidím nejvíc u Lidovců, potom TOP, Pirátů, STAN a ODS !

;-D

0 1
možnosti
JL

Je zřejmé a patrné, že Američani zemi ovládli vojensky a vnutili jí svůj systém a podporovali korupčně vládu, která byla u moci. Ta by bez nich zřejmě brzy padla. To, že to OSN odsouhlasila, neznamená, že nešlo o okupaci. Podle mě to byla okupace, a to schválená OSN a s mírumilovnými záměry (potlačit tzv. teroristické hnutí. Otázka je, zda afghánští teroristé opravdu zaútočili na USA, když agenti muslimů byli vesměs Saudi a USA (FBI) dokonce ani nehledaly Usámu za útok z 11.9., byl hledán za předchozí útoky v Africe. Kdyby FBI měla jasné důkazy, že je za útoky z 911, tak by to oznámila oficiálně). Tedy invaze do Afghánistánu byla jakási "humanitární okupace", v jejíž souvislosti zahynulo násilnou smrtí údajně asi čtvrt milionu lidí.(...) Sami Američani zveřejňují informace, že CIA cpala vládě, čili zkorumpované proamerické elitě miliony dolarů. Taky je známo, že USA platily afghánské vojáky, kteří neexistovali - byl to podvod, o kterém musela CIA vědět - vědí přece všechno, ale Američani mlčeli. Co s tím? Nic. Američani nakonec odešli, protože Trumpovu, ale ani Bidenovu vládu už nebavilo cpát do této poměrně bezvýznamné země další miliardy dolarů. Afghánistán má v podstatě pro USA význam jen jako strategické místo, odkud se dají vést další války - třeba proti Iránu nebo Číně nebo Rusku, ale jinak žádný. Amerika prostě už světový četník nebude a lid český se s tím bude muset smířit.

5 5
možnosti
Foto

Pane Libeňský máte bujnou fantazii. Právě největší problém byl ten, že při poskytování pomoci afgáncům, jako je výstavba škol, mlékáren se spojenci snažili korupci vyhýbat a obcházet ty, co korupci požadovali. Tím si proti sobě poštvali hodně afgánců i členy vlády, kteří začali spojence pomlouvat, a štvát proti nim lidi. To situaci zhoršovalo. Mluvit, že někam cpala CA peníze je víc jak úsměvné. Je vidět, že nevíte jak v USA probíhá financování CIA .Afgánská armáda byla vyzbrojena a vycvičena spojenci měla 18O 000 vojáků, 7 000 vojáků sloužící ve vzdušných silách a 120 000 policistů. Několikrát se střetla s Talibanem a vždy úspěšně. S čím nikdo nepočítal, že po odchodu spojenců složí zbraně a půjdou domu. Nechají na letišti stát helikoptéry, zbraně, obrněná auta, vše si vezme Taliban a odejdou.

0 2
možnosti
Foto

J80a78n 84Š90i32k

1. 9. 2021 13:07

Mám stejný názor. Zajímavé taky je, že tolik lidí zapomnělo, co bylo na začátku. Nepadala jenom letadla a nehořely mrakodrapy, těch akcí drobných i větších bylo více, jen se o nich už nemluví. USA odchod z Afghánistánu jasně nezvládly, ale kopat do nich za každou cenu je hloupost. Stala se z toho ovšem módní záležitost. Teď najednou dokonce i víme, co si myslí a cítí obyvatelé Afghánistánu vůči USA. Hezký den pane Stejskale

4 0
možnosti
JL

Pane Siku, v zasade souhlasim. Jen bych rad poukazal na neschopnost velitele ozbrojenych sil USA a vudce tohoto statu se vyporadat z odchodem americkeho personalu a vojenskych sil za sedum mesicu sveho pusobeni v teto funkci. I domluva s Talibanem z unora 2020 predeslou administrativou a jeji nedodrzovani Bidenem, je trestu hodne. Smlouva hozena do kose jen proto, ze ji ucinila Trumpova administrativa, mela mnoho klausuli, ktere Taliban musel provest. Cela domluva a ta smlouva vyjde na svetlo pri vysetrovani Kongresem tento debakl. Posledni tri tydny mesice srpna 2021 bude dlouho cernym obdobim neschopnosti politika, ktery vyhral volby, poukazujici jeho praci ve verejnem zivote po dobu 47 let.

1 0
možnosti