Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma :-)R^ Jeruzalém je nedělitelným hlavním městem Izraele. Australské rozhodnutí nechápu.

4 0
možnosti
Foto

Uznání Jeruzaléma jako hlavního města není, pane Stejskale, tou " nejpřirozenější věcí na světě", ale pouze gestem odrážejícím veřejné emoce a tím projev politických šachů, protože takový krok prostě nemá oporu v mezinárodním právu. Viz rada rezoluce Rady bezpečnosti OSN (č. 478) rušící příslušný izraelský zákon a stále platné zákonné principy související se vznikem státu Izrael.

Z mého pohledu (a jistě nejen z mého) je boj status Jeruzaléma výraznou překážkou snah o jakoukoli podobu urovnán palestinsko- izraelského konfliktu.

Oboustranné urputné lpění na nacionální i náboženské symbolice tohoto města mi přijde v jednadvacátém století jako absurdní.

Jenom v této souvislosti podotýkám, že výše nastíněný princip by měl platit "padni komu padni". Přeci nemůžeme na jedné straně odsuzovat deklarovaná "odvěká historická práva" Ruska na území Ukrajiny a zároveň mít jako argument pro status Jeruzaléma Tanach.

1 4
možnosti
Foto

AD: Turner Po první světové válce Jeruzalém bylo město, které nepatřilo žádném státu. Žila zde většina Židů, křesťanů a menšina Arabů. Od vzniku státu Izrael do roku 1967 východní Jeruzalém proti rozhodnutí OSN byl okupován Jordánskem. Jordánsko nově vzniklý stát na území Paletiny si za hlavní město zvolii v roce 1948 Osmanské město Ammán, palestinci Ramallah. Nikdo si nezvolil za hlavní město východní Jeruzalém a ani celý Jeruzalém. Pokud by to udělali Židé by nezmohli nic. Pouze Židé si zvolili za hlavní město Jeruzalém ke kterému je váže 3 000 letá historie. V roce 1967 Židé spojili Jeruzalém v jeden celek. Od roku 1 000 před našim letopočtem si národ Židů si jej zvolil za hlavní město a od té doby to neudělal. Palestinci, kteří si nárokují Jeruzalém jsou přistěhovalci, kteří do Palestiny přišli po první světové válce. Dát východní Jeruzalém Palestincům znamená jedno odevzdat je teroristům. Stačí se podívat jak dopadl Betlém, který je pod správou Palestinců. Žila zde většina křesťanů a dnes už o ně nezakopnete. Jeho křesťanskou minulost už tu nenajdete. Ráno vás zde budí řev z minaretu půl hodiny.

4 0
možnosti
LF

L74u65k10a41s 49F54i60k86r

18. 10. 2022 23:45

A vy jste cekal něco jiného od ultralevicaku a wokistu?

4 0
možnosti
  • Počet článků 4848
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal