Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OD

Četl jsem oba Vaše blogy, četl jsem i diskuse pod nimi a musím napsat následující.

Váš náhled prostřednictvím vyššího principu mravního je samozřejmě správný, ale obávám se, že se nesetkává s realitou. Realita je taková, že pokud dnes přemítáme nad "překvapivým vývojem". dokazujeme sami sobě naprostý nedostatek pochopení situace, která dlouhodobě k tomuto "překvapivému zlomu" spěla. Pokud se soustředíme na způsob boje s Talibánem v posledních osmi letech, zjistíme, že doktrína "Seek and Destroy" nejen nevedla k anihilaci Tálibánských velitelů, kteří byli rychle nahrazeni, ale kvůli řadě zpravodajských chyb a zabití nevinných civilistů, měla opačný efekt a i ti, kdo v roce 2001 invazi vítali, jsou dnes na straně domácích bojovníků. Způsoby vojáků při "noční válce", ponižování místních náčelníků, dronové útoky na špatné cíle, to vše vytvořilo atmosféru, ve které venkované měli na konci na výběr - buď zůstat cílem nekontrolované síly invazních jednotek nebo se přidat k domácímu odboji. Veškerý politický kapitál, který US Army měla na počátku operace se pomalu promrhal stupdním vedením operací v poslední dekádě invaze.

US Army nebyla schopna zajistit územní ochranu před terorem Talibánu vůči spolupracujícím místním vůdcům, ale sama se dopouštěla nezákonných a pohledem domácích teroristických náletů na chybné cíle.

V diskusi zazněly názory na "středověk", ale jakkoliv středověká jsou pravidla Talibánců v našich očích, jsou to pravidla předvídatelná, a platí. Ta nejistota, kdy jedinec neví, kdy bude tečem nájezdu invazních vojsk, ponižování lidí, porušování domovního práva, to vše se sečetlo. Národní armáda bojovala tak tak, když měla v zádech invazní jednotky, poté, co odešly, ztratila merit své existence, protože celý systém kábulské vlády byl opřen o přítomnost invazních jednotek a fungoval mizerně i s jejich podporou.

4 0
možnosti
OD

Zde nejde o politické, religiozní či civilizační rozdíly, jde o prostý strach o život, o naprostý nedostatek jistoty prostého přežití, pokud vyrazíte na trh do místního okresního centra a jste zabit dronem, protože někomu připomínáte přesunující se Talbánce, pokud skončíte ve vazbě proto, že máte doma zbraně, které najde invazní hlídka v poledne, sebere Vás i zbraně a po setmění Vaší rodinu nechá bezbrannou Talibáncům, kteří si přijdou pro "daně a poplatky", nemáte prostě na vybranou.

Další problém je Afghánistán sám. Místo plné autonomie severským kmenům a připojení jejich území k sousedním státům, které by doplnily populaci téměř vyhubenou sovětskou invazí trvala okupační správa na udržení územní celistvosti státu, který de facto neexistuje. Talibán je paštůnský vynález, Kyrgyzové, Tádžikové, Turkmeni, Balúčové jim byli vydáni napospas.

Posledním faktorem je ambivalentní vztah USA a Pákistánu. Ano, je to "spojenec", který ovšem svým "divokým kmenům na severu ponechává takovou míru autonomie, že je nabíledni otázka, do jaké míry centrální vláda vůbec kontroluje část svého území. To, že Islámábád nikdy nedokázal obsadit a plně kontrolovat afghánskou hranici, která prochází středem paštůnských kmenových území, umožnilo Talibáncům nerušeně cvičit nové jednotky a přesouvat je do azylu mimo dosah kábulské vlády. Pozdější dronové útoky na tato území neměly žádné kýžené výsledky a jen vedly k tomu, že Islámábád podporu ještě oslabil.

Závěr je chmurný - jakkoliv vznešené byly cíle a myšlenky, které nás tam přivedly, způsob jejich realizace tuto operaci zabil. A nadávat mohou velitelé a političtí vůdcové Západu jen sami sobě. Výsledkem je pocit zrady u obyvatel měst, které jsme tenkrát osvobodili, výsledkem je nenávist venkovského obyvatelstva, které jsme dvacet let dobývali.

1 0
možnosti
EK

S barbary se nevyjednává. Buď je z OSN a jiných takových organizací vyloučit nebo tyhle organizace, které nemohou plnit svůj účel, rovnou zrušit. Jenže tohle se nikdo navrhnout neodváží.

0 0
možnosti
Foto

Ostrakizace by v tomto případě byla na místě.

0 0
možnosti
Foto

Ale ani zde nejsou dodržovaná ta celoplanetární etická pravidla. Jenže na to jste zvyklý a nepřijde vám to. Na tamto jsou zase zvyklí oni a také jim to tolik nepřijde. Až na pár jedinců, kteří je kritizují. Jak u nich tak u nás a producenti násilí, jak u nich tak u nás, se svými kolaboranty, je nechápou a snaží se je eliminovat takovými prostředky, které jsou u nich, nebo u nás používané.

0 0
možnosti

K pravidlům, běžným v našem civilizačním okruhu, se musejí dopracovat oni sami, postupným vývojem.Základem je sekularismus, který ale musí být požadován širokými masami společnosti.Tlak shora, prosazovaný cizinci, vede jen k většímu odporu.Myslíte, že by Tálibán postupoval tak snadno, kdyby neměl alespoň tichou většinovou podporu obyvatelstva ?

Rozebírá se, proč se armáda, vycvičená a vybavená spojenci, nepostavila na odpor.Kromě neschopnosti, vzájemné nevraživosti,protekci, korupci a nepotismu v nejvyšším velení, je zřejmý základní důvod - řadový voják postrádá motivaci.Pro mnohé je Tálibán menším zlem, než radikální změny ve společenském uspořádání.Prostě, islámský svět je teď na úrovni křesťanství 12.století, a my jsme mu ještě dodali moderní zbraně.

1 0
možnosti
JP

Možná hloupé přirovnání, ale připadají vám košer porážky zvířat humánní? Zvíře dlouhé minuty trpí a v podstatě se utopí ve vlastní krví. Zdá se mi to nelidské a odporuje to všem evropským zásadám a normám. Jsme tedy oprávnění nutit násilím země, kde jsou tyto rituální porážky normou, aby přešly na náš způsob porážky?

1 0
možnosti
Foto

Celkem souhlas, kamenování bych odsoudil, naproti tomu baštonádu bych převzal. Pokutami nelze trestat nemajetné lidi a těch je stále více.

1 0
možnosti
LU

Pokus o demokratizáciu celého Afganistanu nám nevyšiel. Teraz je čas, aby spojenci podporili provincie v ktorých nemá Taliban podporu, neponechať to na Rusko.

Provincia Pandžšír je vzdialená iba 100 km od Kábulu, dnes bojuje so zbytkom afgánskej armády proti Talibanu, včera sa im podarilo naspäť dobiť 3 okresy v susednej provincii Baghlán,

Pandžíšír nedobili sovietske vojská, podnes je údolie pred vstupom do posiate vrakmi sovietskych tankov. Nedobil ich ako jedinú provinciu ani Taliban 1996 – 2001, boli to spojenci USA pri boji proti Talibanu a Al-Kaide.

"Do Pandžšíru sa uchýlili viacerí afganskí predstavitelia vrátane viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny."

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/598296-taliban-ponuka-dohodu-nedobytemu-pandzsiru/

0 0
možnosti
Foto

Zkuste tam zajet a přesvědčovat je o dodržování lidských práv.

6 0
možnosti
Foto

Oni by taky ale mohli říct, že šaría je univerzální, že to stanovil bůh pro všechny lidi planety a "lidská práva" jsou výmysl lidí, který nemůže mít vyšší prioritu než vůle boží. Bůh chce kamenování, bičování a sekání hlav a on ví nejlíp co je dobré.

7 0
možnosti
Foto

Jinými slovy, žádné náboženství se neosvědčilo.

0 0
možnosti
Foto

Jak už jsem napsala: ignoranství a sebestřednost. Dodávám, že bezbřehá.

Vy podstatné rozdíly sice nepopíráte (shlížeje na ně ze svých výšin), ale ve skutečnosti nejste vůbec ochoten je připustit. Raději preferujete diktát dle vlastního vkusu. Myslíte, že se to Afhgáncům líbí? Jenže co kdyby tomu bylo naopak, co kdyby Afghánci úplně stejně diktovali Vám? Jak by se Vám to líbilo?

4 2
možnosti
  • Počet článků 4836
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal