Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Sedláku, jak se vám v dnešní internetové době povedlo vyrobit tak výjimečně neználkovský článek??

Američané válku ve Vietnamu prohráli politicky a organizačně, nikoli vojensky. US armáda zemi opouštěla vojensky vyčištěnou, ale slabou a chaotickou, takže jižní Vietnam se stal snadnou obětí svého komunistického souseda.

Celá ta "analyza" je blábol :-/

0 0
možnosti
JT

J69i25r40i 23T14i54c96h94y

11. 8. 2020 15:55

USA nesmirne prispely k porazce nacistu a temer jednostranne rozdrtily Japonske imperium. Porazit severni Vietnam nebyl vojensky problem, ale nedostatecna politicka vule, do znacne miry v dusledku levicackych akci, jak pisi jini doleji (na priklad pan Kindl).

0 0
možnosti
Foto

A nebo také neschopnosti Johnsonovy vlády získat si přizeň veřejnosti. Takže máte prašť jako uhoď.

0 0
možnosti
PN

Mate to docela zjednodusene. Korejska valka je nejhorsi porazka v dejinach USA. Vyprask u reky Yalu, u Chosin rezervoaru a dalsi.

Ona Cina moc nestala se zapletat do konfliktu na Korejskem poloostrove, ale pojska USA na Cinskem hranici je silne za cervenou carou, takze je USA dotlacili k akci.

Ty MIG 15 byla podpora velmi vyrazna. Do uvedeni F86 nemel MIG15 nad Koreou konkurenci, F86 byl dustojny souper, ale MIG15 je lepsi letadlo. Stejny vykon, ale vyrazne lehci, takze ma vetsi soupavost i akceleraci. USA vypraveci pohadek sice blanboli nesmysly na tema, ze na 1 sestrelenou F86 sestrelili 7 - 10 MIG 15. Prisli o skoro 100 F86 a 1000 MIG 15 v Korei nikdy nebylo. JInak letadlo prostrilene jako řešeto, ktere se dobelhalo na letiste, kde se rozmlatilo pri pokusu o pristani, nebylo sestreleno, ale jednalo se o "technical malfunction". Po tzv. "cernem utery", kdy podle USA propagandy prisel bombardovaci svaz o nekolik letadel B29, podle realnejsi propagandy SSSR o vetsinu, uz znovu USA ve dne neposlala nad Severni Koreu zadny bombarder.

U Cho Sin rezervoaru dostala USA paradni vyprask od Cinanu a utikali na jih, kde se snazili progazit Cinskou blokadu. Zlomku se to podarilo. Samozrejme neutikali, pouze "utocili jinym smerem", jak jim rekl jejich general. Vlastne utek od Chosinu bylo asi vitezstvi :-) Pojem "gangster" je take dost nevhodny, na dost USA generalu se hodi pojem "kovboj" a na MacArthura vzhledem k jeho snaze bombardovat Cinu atomovymi zbranemi pojem, ktery nepatri do slusneho slovniku.

2 4
možnosti
Foto

Já se na to dívám z dnešního pohledu a ten mi říká, že zatímco Vietnam má CELÝ pouze vládu jedné strany, Korea jen z poloviny.

0 0
možnosti
DP

Ta dzungle byla jednim z nejdulezitejsich faktoru. Mongolove, kteri si podmanili obrovske uzemi od vychodu Ciny az po Madarsko, byli zvykli na stepi a tak ve vietnamske dzungli poradne zabredli a podrobit si cely Vietnam se jim nepodarilo.

1 0
možnosti
Foto

Příčinou pravidelných proher Spojených států při agresích ve světě je to, že za ně prakticky bojují žoldáci, kteří nemají nechrání své rodiny a domovy, nýbrž vydělávají peníze.

0 7
možnosti
Foto

Ve Vietnamu prohráli Amíci proto, že poskytli garance jihovietnamské vládě, která však ztratila svou legitimitu odmítnutím provést sjednocení celého Vietnamu na základě svobodných voleb do dvou let po stažení Francie.

Amíci by měli sedět doma, protože zahraniční intervence neumí dělat. Vždy je to z bláta do louže.

1 4
možnosti
LF

L95u28k39a35s 25F78i60k34r

11. 8. 2020 5:36

Jako obvykle rezjirovsky blabol.

3 0
možnosti
Foto

Během války ve Vietnamu zahájila KGB tajnou operaci, která měla dva cíle. První cíl byl mařit americkou snahu chránit svět před rozpínavostí komunismu a vyvolat ve světě k odpor k USA. Tehdejší šéf KGB Jurij Andropov nejlépe vzdělaný šéf KGB, kterého kdy KGB měla, dal této dezinformační operaci název „Arés.“ Arés je řecký bůh války, který býval vždy doprovázen sestrou Eridou (bohyní sváru) synem Deimem ( jenž představoval hrůzu) a Fobem ( strach). Operace také měla ukázat Evropě strach a hrůzu páchanou americkou vojenskou silou a vnést rozkol mezi USA a Evropu. Pro úspěch této operace byla vytvořena KGB Stockholmská konference o Vietnamu, kterou KGB obsadilo svými lidmi. Nová organizace dostávala od KGB 15 milionů dolarů a její sestra Světová rada míru, také zřízena KGB a které předsedal Roman Čandra, agent KGB dostávala 50 milionů dolarů. Stockholmská konference pořádala až do roku 1972 každoročně mezinárodní porady. Během pěti let své existence šířila po světě dezinformační články, upravené fotografie, ukazují údajná zvěrstva, která na vietnamských civilistech v čingischánovském stylu páchala americká vojska. Všechny dezinformační materiály produkovalo KGB, jako vymyšlené popisy amerických zvěrstev ve Vietnamu, stejně padělané fotografie potvrzují obvinění. V roce 1972 o operaci řekl Andropov. Operace obrátila Ameriku proti její vládě. Narušila shodu v americké zahraniční politice, otrávila její interní diskuze a vytvořila širokou a hlubokou propsat v důvěře mezi americkým a veřejným míněním. Také udělala ze světové levice nesmiřitelné nepřátele amerického imperialismu. Pak už stačilo jenom dále zasévat semínka s názvem „ Arés „ a dennodenně je zalévat. Američtí levičáci pak naše dezinformace přijmou za své a začnou je šířit sami. A nakonec se na naše zapojení zapomene a Arés bude žít svým životem. Tolik k operaci Andropov.

2 0
možnosti
ZN

Pos. valku skoncil Nixon a byl za to odejit.

0 1
možnosti
Foto

Stručně o válce ve Vietnamu. Po porážce partyzánů ve městech směřovala hlavní pozornost USA k obklíčené základně. 6000 obránců bylo po celou dobu obklíčení pod těžkou dělostřeleckou palbou. Zásobovací letouny provedly přes 1000 vzletů. 1.dubna byla spuštěna operace "Pegasus", vedoucí k rozbití blokády. Akce trvala 14 dní. Po rozbití blokády následoval tradiční ústup komunistů do Laosu a Kambodže. Zdálo by se, že Američané dosáhli dalšího vítězství.. Možná ve Vietnamu, nikoliv však v USA. Američné, přesvědčovaní že se válka blíží ke konci, se divili jak velkou akci dokázal "poražený" nepřítel provést. Zároveň s tím se ptali, jak dlouho ještě válka potrvá a kolik bude stát životů. Mírové hnutí narůstalo, veřejnost již nehodlala dále podporovat pokračování bojů. Přesně to si Ho Či Minh přál a v toto směru mu vyšla "ofenzíva TET" na jedničku. Bylo zastaveno bombardování VDR a v květnu začaly v Paříži předběžné mírové rozhovory . V červnu 1969 byla odstartována tzv. vietnamizace konfliktu, postupné stažení amerických vojsk. V lednu 1970 byla provedena nejvýznamnější akce od TET ofenzívy. Spojenci překročili kambodžskou hranici a zabavili značné množství materiálu, např. 200 nákladních vozidel, 18 000 kg výbušnin a miliony nábojů. Americká vojska již neprováděla žádné větší akce a pokračovalo jejich stahování. Pokračovaly také mírové rozhovory. Dne 27.ledna 1973 byla podepsána " Dohoda o ukončení války a obnovení míru ve Vietnamu" V té době bylo dokončené stahování armády USA. V dubnu 1975 využili komunisté umělé aféry kolem prezidenta Nixona obsadili Jižní Vietnam. Věděli, že USA kvůli aféře, už Jižnímu Vietnamu nepomůže a tedy se mohou dovolit uzavřenou smlouvu v Paříži porušit.

3 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik