Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jako druhý stupeň by se možná mohl objevit popapulismus.

1 0
možnosti

P21a35v55e81l 24K15u87l16a

8. 12. 2015 13:38

Slováci říkají "vox popapuli":-)

1 0
možnosti

Do obecného povědomí se vžil termín populismus jakožto synonymum shody s většinovým politicky nekorektním názorem. To je ale omyl. Být ve shodě s většinou automaticky neznamená být populistou, a to ani v případě, je-li názor tzv. nekorektní. Populismus je o podněcování konfliktu mezi lidem (majoritou, nebo-li "obyčejnými lidmi") a společenskými elitami (politickými, intelektuálními, podnikatelskými apod.), přičemž lid je morálně čistá entita, zatímco elity jsou vykreslovány jako dekadentní a amorální. Do takto nastavené definice populismu se u nás vejdou mnohé výroky prezidenta Zemana, Babiše, Okamury i některých politiků KSČM. Pravdou ale je, že média, komentátoři a někteří politici "populismus" hojně používají jako dehonestující nálepku pro své názorové oponenty. Je to něco podobnýho, jako když se v diskusích a sociálních sítích šermuje pojmy "sluníčkář" nebo "pravdoláskař".

0 1
možnosti

Politická nadávka je u nás velmi oblíbeným způsobem, jak politického protivníka dehonestovat nebo delegitimizovat. FN ale je strana populistická, na tom je na akademickém poli významná shoda. Hovoří se o radikálně pravicovém populismu resp. populistické radikální pravici. Tato klasifikace se odvíjí od důkladné analýzy programu a výroků představitelů, přičemž pojem "populismus" je jasně definován. V případě zájmu zašlu odkazy na nejrespektovanější autory. Je ovšem problém, že lidé si v běžné řeči pod tím pojmem spíš chybně představují lacinou líbivou politiku nebo demagogii. Dalším problémem je, že populismus a populistická strana jsou dvě různé věci.

2 0
možnosti
Foto

Nejde mi o vznešené analýzy, ale o to, jakým stylem pracují s tímto slovem média ;-)

2 0
možnosti

R^ Že se nálepkuje všeobecně, to už je v ČR snad národní zvyk. Důležité ovšem je, jak se vyjadřují nezávislí novináři a nebo t.z. nezávislí, včetně veřejnoprávních médií. A tyhle instituce mají k nestrannosti dosti daleko.

3 1
možnosti
Foto

Ano u vás v BPI je to zvykRv

0 4
možnosti

To je správný postřeh, že nadávka do populistů se na politické scéně objevuje velmi často a ve velké oblibě ji mají i novináři.

Obvykle si ji vyslouží ti, kdo naslouchají svým voličům.

A tak se zdá, že je nejlepší přání voličů nenaslouchat vůbec.

Voliči nechápou dobrodiní škrtů, chtěli by mít alespoň nějakou jistotu (a nechápou, že tu mohou mít jen finančníci, kteří když přivedou nějakou banku ke krachu, odcházejí s mnohamilionovými bonusy), chtěli by třeba i aby spravedlnost fungovala pro všechny a ne jen pro ty, kteří si ji zaplatí, chtěli by se ve svém domě a ve své zemi cítit bezpečně. To přece může brát vážně jen populista, nebo ne?

8 0
možnosti
Foto

Napřed si zjistěte co to vlastně ten populismus a jak se liší od volebního programu...Kdybyste to alepoň tušil tak nenapíšete takový blábol.:-/Rv

5 5
možnosti
Foto

Pane Polický, proč blábol ?  volební program není populismus ? :-)

4 2
možnosti
Foto

Přece nebude propaganda shazovat strany, které propaguje. To je nonsens.

3 0
možnosti

Většina voličů - bez ohledu na to jestli smýšlejí pravicově nebo levicově - má podobné preference - chtějí žít v míru, chtějí mít práci s výdělkem ze kterého se dá slušně vyžít a chtějí se cítit bezpečně - doma, ve svém městě, ve své zemi.

To jim ovšem v dnešní době může slíbit jen naprostý populista - bohužel...

3 0
možnosti

P37e80t22r 33M64u60r68č85e84k

7. 12. 2015 19:50

Bůh, Alláh, Manitou, Budha  jsou také populisté v podstatě svého učení a co? Zachvěje se Zem?  Nastane konec světa?  Ne.  To jen my lidé se všemocně snažíme strpčit život jeden druhému a na svoji omluvu tvoříme jenom nová slova.

1 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)