Lidská práva již nejsou důležitá, Sobotka míří na Hrad s podporou TOP 09 a České televize

Bohuslav Sobotka absolvoval týdenní návštěvu Číny a před jejím odletem statečně a sebevědomě sděloval novinářům, že je připraven debatovat o lidských právech, ale v Číně jakoby na své hrdinství zapomněl.  

Ovšem tentokráte to očividně nikomu nevadilo. Žádné prohlášení umělců, ochránců lidských práv či politických elit. Všichni mlčí a média také.

Ale abych byl úplně korektní, tak v posledním dnu celé Sobotkovi mise, při návštěvě pana premiéra s jeho čínským protějškem a po jejich vzájemném jednání za zavřenými dveřmi a bez účasti novinářů, pan Sobotka prohlásil, že silně podpořil myšlenku čínského premiéra v zavádění právního státu, což je právě spojeno s realizací lidských práv.

No vida, tak Bohouš z toho opět mistrně vybruslil, jako vždy. Stačilo silně podpořit myšlenku čínského premiéra a je z toho venku. Jen škoda, že se z poza těch zavřených dvěří nedozvíme, jak tedy silně ony myšlenky podporoval. Tipnul bych to na velké a frekventované přikyvování hlavou. Škoda už,že jsme se nedozvěděli, co on sám přinesl svému protějšku za myšlenky o boji za lidská práva.

Ale od toho, abychom se to dozvěděli, tam byl doprovod v podobě reportéra České televize, který na konci s panem premiérem udělal rozhovor. Ovšem pokud byste čekali nějaké kontroverze a nepříjemné otázky, byla by to ztráta času. Nic takového se nědělo, naopak sám moderátor nazval celou misi, jako Velké čínské turné a celý rozhovor se nesl na vlnách harmonie a pohody.

Náznak nějaké kontroverze pak sliboval, již ve studiu ČT, rozhovor na téma lidských práv s jistou sinoložkou z Univerzity Karlovy. Ale i v tomto případě se o panu Sobotkovi a jeho přínosu v této otázce ani slovem nezavadilo. Celou dobu nám sinoložka vyprávěla o tom,  jak by se tedy mělo v tomto ohledu jednat s Čínou a jak na to správně jít. Pořád jsem čekal na dotaz moderátora, zda pan Sobotka nějak chyboval, nebo zda byl málo hlasitý v této otázce, ale to bych byl zcela naivní. Naopak, a asi k žádnému překvapení, vytáhl rok starý výrok pana prezidenta o učení a stabilizaci společnosti.  Náhle se tedy z pořadu, kde se měla řešit cesta pana Sobotky, stalo opět kopání do pana Zemana.

Pan Sobotka se tedy poslední dobou stává jakýmsi chráněncem České televize a to ve chvíli, kdy pan kníže z TOP 09 opouští kormidlo své strany a předává ho panu Kalouskovi. A ve stejnou chvíli přichází pan Kalousek s myšlenkou, že je třeba najít vhodného protikandidáta proti panu Zemanovi a to ve spolupráci s ČSSD. A k tomu ještě můžeme případ nečekaný ostrý výpad pana Sobotky vůči Zemanovi v Bakalových Hospodářských novinách.

Možná si pan Kalousek i pan  Sobotka uvědomili, že nemohou bojovat na dvou frontách zároveň. Jak proti Babišovi, tak proti Zemanovi.  A jelikož to opravdu vypadá, že pan Sobotka vedle pana Babiše ztrácí veškerou moc a  v kontrastu vedle něho  spíše působí dojmem žáčka, tak nezbyde panu premiérovi nic jiného, než vyklidit pole. A pan Kalousek jako zkušený pragmatik pochopil, že preference TOP 09 již stoupat nebudou a utvářet vládní koalici s ČSSD je nemožné, protože to by spousta jejich členů nepřekousla.

 Nezbývá tedy panu Kalouskovi  nic jiného, než se smířit s tím, že tu za 2 roky bude stejná koalice jako dnes, jen tedy s posíleným postavením strany ANO a s oslabenou ČSSD v zádech.  Ač mě osobně tato vize moc netěší, tak ve svém blogu http://lubomirkvapil.blog.idnes.cz/c/472061/pristi-volby-zrejme-budou-opet-patrit-babisovi-navzdory-konvickovi-okamurovi-ci-novemu-usvitu.html  jsem zdůvodnil, proč si to myslím.

Když je tedy post premiéra pasé, tak je aspoň šance sesadit nenáviděného Zemana. A zde se na stranickou koalici moc nehraje, zde jde pouze o jedno jméno, které by bylo schopno Miloše porazit. A jelikož z průzkumů a různých podivných mediálních zkoušek, kdy nám média nenápadně předhazovala různé kandidáty, vyplynulo, že nikdo z vyvolených nemá dostatečnou podporu, aby stávající hlavu porazil, tak asi někoho napadlo, že by to mohl být milý Slávek Sobotků.

Zní to celkem logicky. Sobotka má šanci sebrat z levého spektra Zemanovi pár hlasů a pokud se podaří TOP 09, Zeleným a mediální hysterii v čele s Českou televizí spojit všechny bývalé knížecí faoušky, tak šance tu je.  Zvlášťě, když je motivací silná nenávist. Ale ač mám velké obavy z toho, že by se podařilo na hrad protlačit člověka, co více naslouchá médiím a Bruselu, jak vlastnímu lidu a byl by jen jakousi přitakávací loutkou, která ovládá jen mistrné bruslení a vytříbený a politicky korektní slovník, tak mám jednu naději.

Tou nadějí je, že volby jsou až za dva roky a to je dost dlouho na to, aby události ukázaly, že chovat se dle toho, jak chtějí média se nevyplácí. A třeba to panu Sobotkovi otevře oči, usmíří se s Milošem a Kalousek s celou slavnou ČT puknou vzteky.    

Autor: Lubomír Kvapil | sobota 28.11.2015 22:12 | karma článku: 40,80 | přečteno: 2374x