Couvání do Moskvy

Venku to vypadá, že konečně začíná pravé jaro a ptáci naplno svým zpěvem dávají o sobě do okolí vědět, jací jsou kabrňáci, když zvládnou udržet svůj tón i v ranním chladu a s prázdným žaludkem. A zřejmě z opeřenců si vzali tento týden příklad určití všeho znalí novináři, neomylní analytici či nejmoudřejší politici.

 

 Do světa totiž, nebo když zůstaneme u české skromnosti, tak spíše do naší země, byla vyslána ústy vždy stejně mimicky vybaveného pana Ovčáčka zpráva o tom, že se náš velký prezident nezúčastní vojenské přehlídky v Moskvě. Na tuto zprávu jsme pak mohli sledovat reakce, které neměly daleko k podobě nadšeného se bytí v prsa á la človíček z večerníčku, tleskání či poklepávání po ramenech se souhlasným pokyvováním hlav a k dokonalosti chybělo už jen hromadné objímání pod sochou svatého Václava, jehož kůň by si jistě samou blažeností pořádně odfrknul, až by se vítězoslavně zatřepotalo i plátno s Václavem Havlem za ním visící. Po celém internetu a nakonec i v televizi zněla vítězná hesla: „ Tlak na prezidenta přinesl ovoce, prezident dal na amerického velvyslance, porazili jsme prezidenta!“ Nejčastěji se ovšem zmiňovala slova ústup či couvnutí. 

Snažil jsem si představit, jak takové couvnutí vypadá. Pokud vím, tak prezident do Moskvy přeci jen odletí, nebo spíše pojede?  Nedokáži si totiž moc vybavit, jak by prezidentské letadlo couvalo do Moskvy. Bylo by to asi velmi nákladné zorganizovat takový ústup a jistě by to mělo stejný ohlas jako americký konvoj. A tak zřejmě přijde na řadu cesta prezidentským autem, kde se zřejmě bude muset vystřídat i několik řidičů, protože krční obratle při couvání docela trpí.  Couvání prezidenta má ovšem i další úskalí. Ono se totiž ještě ani pořádně nevědělo, kam se bude couvati. Proto mám velké podezření, že redaktoři české, tedy naší televize, či ostatní novináři a politici, jsou agenty Ruska. Jak jinak by mohly vědět o programu a harmonogramu oslav v Moskvě, když oficiální schválení a program nezná ani sám prezident, ani vláda a také ne Kreml.  Celý harmonogram se teprve dával dohromady, ale zde se už vědělo o tom, kam se prezident se svojí sukovicí postaví, že jeho levé oko bude obdivovat ruský tank a jeho pravé oko se bude s obdivem upínat k velkému Kim Čong-unovi. Paní poslankyně Němcová, která je známá svou láskou k reflektorům a mikrofonům, byla zřejmě jednou z hlavních poradkyní při sestavování programu v Rusku, jelikož se právě ona nejvíce ukazovala jakožto znalkyně Moskevských oslav.

Nic naplat, celá taškařice připomíná scénku, kdy si jeden pán chce zajít do restaurace a ještě předem neví, co si v ní dá, ale ví, že si bude chtít dát maso. Nu a před restaurací ho obklopí skupinka podivných lidí, kteří nemají v lásce majitele té restaurace. A tito lidé budou krok za krokem onoho hladového pána následovat až k vchodovým dveřím a štěbetat mu do uší, ať si tam nedává guláš. Pán sice věděl, že v restauraci guláš mají, ovšem věděl i o dalších pochutinách a rozhodl se až dle jídelního lístku. Nakonec si vybral z pestrého jídelního lístku svíčkovou a závistivci sledujíc výběr napjatě za oknem z ulice, se po tomto zjištění začali na ulici před restaurací vzájemně chválit, jak to dobře zařídili, že si dotyčný ten guláš nedal. Nedbaje třeba na to, že přesvědčení pána o guláši bylo pouze v jejich hlavách. 

Hlavní média se opět předvedla jako kouzelníci a žongléři s bublifukem, kteří dokáží bublinu ovládat co nejdéle a vytvářet následně další a další, že si člověk nevšimne, že ta první už dávno splaskla. Příště se tedy můžeme těšit na téma, proč Zeman nepojede na návštěvu do Grónska či Svazijska. A navzdory tomu, že tam neměl v úmyslu vůbec jezdit, nám pak česká, tedy naše televize udělá pořad, kde se bude rozebírat, proč z těchto návštěv prezident couvl a pozve k zásadní debatě klimatologa a odborníka na tání ledovců, vůdce Eskymáků, nebo v případě Svazijska i představitele kmene Zulů či dynastie Dlamini.

Jak jsem psal na začátku, jaro je tu a nejenom ptáci mají potřebu ukazovat svou sílu a důležitost. 

Autor: Lubomír Kvapil | sobota 11.4.2015 11:12 | karma článku: 16,06 | přečteno: 486x