Kapela Věci veřejné se rozpadla

Byly možná nejnadanějšími talenty na českém kulturním nebi. Jejich hity jako Boj proti korupci, či Výkonnější justice prorazily na všech domácích hitparádách. Jejich popularita však trvala velmi krátce a byla provázena, jak už to tak u hvězd pop musik bývá, mnoha skandály. Dnešním dnem ohlásila svůj odchod ze skupiny zpěvačka Karolína Peake, která se rozhodla založit si svou vlastní hudební skupinu. Do jaké míry se jí podaří navázat na někdejší úspěch původní skupiny je prozatím ve hvězdách.

Populární česká kapela Věci veřejné vznikla v roce 2001 z nadšení několika amatérů, kteří před tím posbírali zkušenosti v jiných oblastech pop musik. Už v následujícím roce se kapele podařilo prorazit, především na Praze 1. V několika dalších letech kapela pokračovala vzestupem na českých hitparádách a pomalu se dostává do povědomí posluchačů, kteří si jí spojují s žánrem populistická, veřejná demokracie. Rok 2010 je však pro kapelu příznivý, když se v celorepublikové hitparádě umístila na pěkném třetím místě s počtem 16,70 procent. Faktickým lídrem kapely se stal Vít Bárta, mediálními tvářemi pak jeho pozdější žena Kateřina Klasnová a bývalý úspěšný, investigativní novinář Radek John, kapelník skupiny. Dagmar Navrátilová a Milan Šťovíček, které také řadíme k „tvrdému jádru“ kapely jsme na televizních obrazovkách viděli pomálu, ale patrně o nich v budoucnu ještě uslyšíme.

Rok 2012 se však pro kapelu stává kritický. Hned z kraje února kapela zaznamenává pokles popularity a opouští ji několik členů. Věci veřejné přes vnitřní i vnější kritiku fungují dál až do událostí letošního jara. Soudní tahanice několika členů, snížily popularitu kapely na domácí scéně, ale překvapivě ji pomohly k popularitě v zahraničí. Současný její rozpad lze z dlouhodobého hlediska hodnotit jako zákonitý, nutno však dodat, že pro zdejší pop musik neznamená takovou ztrátu, jak se někteří členové kapely mylně domnívají.  Je však jisté, že ovlivní názor posluchačů, kteří patrně budou ve svém výběru snad mnohem opatrnější.

Autor: Pavel Lopušník | čtvrtek 19.4.2012 9:25 | karma článku: 7,67 | přečteno: 650x