Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Figurky (Glosa)

Ospalá severočeská Roudnice nad Labem se probouzí do nového dne. V mlžném oparu, který se pomalu zvedá z ulic, objevuje se plakát nejmenovaného velkouzenáře, který se chvástá tím, jak umí dát lidem práci. V jiných městech to jistě působí jako nenápadný slogan, ale tady, pro zdejší obyvatele je to nefalšovaná pěst do oka. Není to tak dávno, co zde velkouzenář přesunul výrobu několik let fungujícího masokombinátu. Více než sto lidí zde přišlo o práci a celý region se potýkal s nárůstem nezaměstnanosti.

Součást českého folklóru

Když ptáčka lapají, sladce mu zpívají,“ šeptne asi osmdesátiletá stařenka před plakátem, který jí slibuje klidné a důstojné stáří. Zažila už několik předvolebních období a naposledy takhle naletěla ještě za Eduarda Kremličky, předsedy strany Důchodci za životní jistoty. Možná kdyby odkryla tenhle plakát, narazila by na předešlé předvolební plakáty, na nichž se de facto slibuje to samé. Na jednom temném nároží visí doposud plakáty ještě z prezidentských voleb. Před Karlem s čírem se zastaví banda záškoláků. Vysoké procento neomluvených hodin je zjevně netrápí. Rodiče jim rádi napíší omluvenky a v nejhorším se to svede na školu. Mezi četnými výrazy z oblasti fauny, kterými se školáci častují, přimalovávají na staré plakáty obhroublé nápisy a symboly. Na ty slogany slibující lepší budoucnost z vysoka kašlou.

Nedaleko nich se právě z hospody vrací parta štamgastů. Jarda P. je už nějakou dobu nezaměstnaný. Všechno ale podle něj vyřeší komunisti. Jak sám říká: „Daj lidem práci a vyženou tu lůzu od koryt.“ Jen bůhví, zda- li to však není z Jardovy strany pouze hrdinská póza před kamarády. Koneckonců Jarda se v mnohém liší od ostatních žadatelů o práci, kteří si po stovkách odeslaných životopisů a absolvovaných pohovorů nemohou být jistí, že kdy seženou zaměstnání. Jarda totiž věří, že mu komunisté najdou práci za něj. Mezi štamgasty je i Martin V., který pracuje u dráhy. I on vkládá svoje naděje do levice. Vždyť to není tak dávno, kdy se v Roudnici rozhádalo městské zastupitelstvo[1] a starostové se zde střídali jak na běžícím páse. Je přesvědčen o tom, že za bolševika bylo lépe, jenže jedním dechem dodává, že lidi jsou dneska s…ě a tak v nějakou razantní změnu nevěří. Volit nepůjde, jak sám říká, stejně to všechno stojí za h…o.

Student Martin se právě vrátil ze studijního pobytu v Kanadě. Přijel vlakem z Prahy a stále si nemůže zvyknout na tu radikální proměnu prostředí. Zdejší lidé mu připadají jako marťané, kteří na jedné straně nadávají na poměry, ale po volbách budou nadávat zase. Kráčí směrem k Husovu náměstí a nevšímá si předvolebních billboardů, na kterých se usmívají lídři jednotlivých stran. Nejradši by se vrátil zase zpátky, a jak sám říká, „všechno je to o lidech“.

Jsme jenom figurky v šachové hře honby za mocí. Opilí předvolebními sliby a naivní důvěrou v dobré a ještě lepší zítřky. Dnes se urážíme mezi sebou (v písmu i vyřčeném slově) a za nějakou dobu zas budeme urážet ty, které jsme si zvolili. Není ta hra už poněkud trapná?  



[1] Složené většinou ze zdejší ODS.

Autor: Pavel Lopušník | čtvrtek 17.10.2013 10:23 | karma článku: 7,90 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Zvítězili v Británii extrémisté? (Komentář)

„Británie už zkrátka není taková, jaká kdysi bývala,“ povzdechne si anglický lord a usrkne si trochu Sherry, jejíž chuť mu alespoň na okamžik připomene zlaté časy britského impéria. To lordovo povzdychnutí je ovšem třeba chápat v širších souvislostech. V intencích knihy The Broken Compass britského novináře Petera Hitchense lze tvrdit, že nejenom v Británii, ale v celé EU sílí hlasy hodnotově zmateného liberalismu, ve své podstatě podporujícího vše protizápadní, vytvářející identitu pseudo-evropskou (jak nazvat uměle vytvářenou identitu občana EU, jež je prezentována jako identita „evropské tradice“), která jenom demaskuje svůj globalizační charakter. Tento nový trend, jehož pilíře tvoří multikulturalismus, gender, zelená politika a co nejširším způsobem definovaná oblast lidských práv, se pomalu stává kánonem, relativizujícím hranice mezi pravolevým (konzervativním a liberálním) politickým spektrem, mezi západem a východem. Nejenom Británie v takto nastaveném prostředí relativizující původní evropské (rozuměj především západní) hodnoty ztrácí svou tvář. V souvislosti s tímto trendem se objevuje ještě jeden jev, který demaskuje ušlechtilost tohoto hodnotově vyprázdněného liberalismu. Ti, kteří nás ještě včera utvrzovali v demokratičnost svých idejí a v mírovou podstatu liberální koncepce mezinárodního prostředí, dnes každého, kdo nesouhlasí, automaticky označí za extrémistu, nacistu, xenofoba, nacionalistu, populisty či člena krajní pravice bez nároků na vyjasnění těchto termínů a argumentaci důvodu jejich užití.

2.6.2014 v 20:19 | Karma: 16,23 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Symbolem letošních voleb do EP je chybějící velké téma (Komentář)

Média se v několika dalších dnech po oficiálním zveřejnění výsledků do EP jistě budou předhánět v politologických analýzách nízké volební účasti v České republice (i když nejenom u nás). Příčin může být samozřejmě více, ale tou jednou (jak se domnívám snad i hlavní), na které se už nyní shodnou média a politologové napříč různými názorovými směry, je chybějící zásadní (unijní) téma (či témata). Pozn.: Komentář publikován ještě před sdělením oficiálních výsledků. Budu se také zaměřovat primárně na příčiny nízké volební účasti v ČR, i když budou určité momenty platné i pro jiné členské státy s nízkou volební účastí.

25.5.2014 v 19:40 | Karma: 5,17 | Přečteno: 220x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Zamyšlení nad pomazánkovým máslem (Polemika s L. Rakušanovou)

Novinářka Ludmila Rakušanová se ve svém sobotníku, v aktuálním (papírovém) víkendovém vydání regionálních Deníků pozastavuje nad letošními volbami do EP a svůj článek věnuje národním zájmům (sobotník nese název Vážené a milé Národní Zájmy). V jednom místě nalézáme tuto větu: „Anebo další příklad: v čím zájmu je asi boj o to, aby výrobek, předstírající v názvu něco, co v něm není, směl i nadále klamat spotřebitele, když ne v zájmu firmy, která ho vyrábí a má zadarmo reklamu?“ Nevím, zda- li novinářka nepochopila podstatu oné nepřímo zmiňované reklamní kampaně, nebo úmyslně její sdělení dezinterpretuje a bagatelizuje, snad kvůli svému sluníčkovému pohledu na EU. „Pes je zakopán“ jinde a problém je přeci jen vážnější.

19.5.2014 v 11:55 | Karma: 30,22 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Volby do EP nejsou evropskými volbami (Komentář)

Veřejnoprávní média, konkrétně Česká televize, už spustila informační blok, který nazvala Evropské volby (viz např. podmínky k vysílání http://www.ceskatelevize.cz/ct24/evropske-volby/268359-evropske-volby-ct-zverejnila-pravidla-vysilani/). Nevím do jaké míry neúmyslně či úmyslně mystifikuje diváky, když v nich vytváří pocit, že volby do Evropského parlamentu (dále EP) jsou volbami, které mají rozhodnout o budoucnosti celého evropského kontinentu. Česká televize však není sama, která tento mylný název používá. Spojení Evropské volby naleznete buď v titulcích a rubrikách na zpravodajských portálech, či na webech oficiálně propagujících EU. Volné (a často záměrné) zaměňování termínu Evropa a Evropská Unie se velmi často objevuje v oficiální proslovech a prohlášení čelních představitelů Evropské Unie.

12.5.2014 v 20:28 | Karma: 8,48 | Přečteno: 274x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Polemika s Ivanem Bartošem

Tento článek reaguje na páteční rozhovor s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem v rámci předvolebního vysílání na ČT24. Na tento rozhovor naleznete odkaz v následujícím textu, který je polemikou s tezemi, které zde Bartoš nastínil. Důvod, proč se k tomuto rozhovoru vracím, je stále přetrvávající (a s prominutím až naivní) přesvědčení o možném reformování stávajícího stavu EU. Jako alternativu k tomuto přesvědčení nabízím úvahu o přehodnocení současného stavu Unie a o hledání jiných forem společenství evropských států, kterou vyslovím až na konci tohoto článku.

26.4.2014 v 19:14 | Karma: 9,45 | Přečteno: 366x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik