Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G:

Gwendolyn :)

19. 4. 2012 14:34
Nejvetsi legrace je, ze Cesi uz cesky neumi

Media a ruzne slavne i neslavne bytosti pouzivaji jakousi zparchantelou verzi cestiny, co nejvic nespisovnou a prolozenou anglicismy. Spatna syntax, spatne sklonovani, spatna pridavna jmena, spatna cestina. Novinari to delaji zcela bezne, v knihach se to objevuje tez. A tihle lide maji drzost kritizovat cizince, ze nemluvi vyborne cesky? Ridiho jsem poslouchala, mluvi s chybami, samozrejme, ale da se mu vyborne rozumet. A dalsi vec je, jak Cesi mluvi cizimi jazyky... takze? At si vezmou velke koste a zametou pred vlastnim prahem.

0 0
možnosti
DP

dp11

19. 4. 2012 14:13
Špatná čeština u cizinců mi nevadí,

někdy je i roztomilá. A měli bychom ocenit, že se snaží. Ostatně spousta z nás mluví anglicky mnohem hůř než on česky. Co mi vadí, je špatná čeština u lidí, kteří se tady narodili a vystudovali. A mnohdy je to fakt hrůza.

0 0
možnosti
JN

Janhura

19. 4. 2012 9:50
Naopak, na tom žvatlání si Ridi zakládá

Stačí zajít do Makra - nelze přeslechnout, jak z reproduktorů žvatlavě doporučuje, co všechno si tam máme koupit. Kdyby mluvil normálně, tak mu Makro za reklamu neplatí.

0 0
možnosti
MB

Alisch12

19. 4. 2012 7:39
Škoda mluvit

Ona tato častá kritika češtiny cizinců je dvojsečná zbraň. Češi totiž pak soudí ostatní podle sebe a bojí se mluvit cizím jazykem, aby náhodou neudělali chybu. Jenže tak se mluvit nenaučí nikdy.

Mám přítele, který se česky snaží naučit, ale Češi mu to moc neulehčují. I když mu poupravím koncovky a pády, prodavačky a servírky mu odmítají porozumět, protože má trochu jiný přízvuk. Přitom by stačilo zapnout mozek.

Češi si navíc neuvědomují, jak je flektivní čeština hrozně těžká na naučení pro národy s jazyky analytickými. Škoda mluvit.

0 0
možnosti
MM

captain cook

19. 4. 2012 8:40
Re: Škoda mluvit

souhlas!

Mimochodem, v Australii vystupuje televizni kuchar Gabriel Gate, Francouz, ktery samozrejme mluvi anglicky s nefalsovanym francouzskym prizvukem a casto se mu do reci vplete francouzsky vyraz, coz v gastronomii neni nijak zvlastni.

Gabriel je u divaku velmi popularni, zvlast skvele a vtipne jeho denni porady vysilane z jednotlivych cilovych mest pri TDF a zamerenych na pochutiny z dane oblasti, kterou TDF prave navstevuje. Nikoho tady by ani nenapadlo si na jeho prizvuk nebo chyby v anglictine stezovat.

0 0
možnosti
JL

uumaa

18. 4. 2012 23:45
Dobrý večer

Máte pravdu. Stačí delší pobytv cizině a sebereflexe se dostaví. :-)R^

1 0
možnosti
JK

J.K.S

18. 4. 2012 23:16
čeština ve sdělovacích prostředcích

Nesledovala jsem vaření s Ridim pravidelně. Jeho čeština mi nevadila. Prostě je cizinec a snažil se. Uráží mě čeština našich redaktorů. Vadí mi špatné skloňování zájmena ona. Vadí mi nesprávné používání zajmena svůj. Vadí mi špatný slovosled v otázkách. Nevím, proč si myslí, že stačí za větu oznamovací dát otazník, a tím se z ní stane věta tázací. A takových prohřešků je. U běžných lidí je to úsměvné, u lidí, kteří se živí psaním, je to neodpustitelné. Pro ně by znalost jazyka měla být stejně přirozená jako pro hokejistu bruslení.

2 0
možnosti
C

Camino.

18. 4. 2012 23:09
Kritizovat smite......

.....ale ne nas Cechy;-)R^

3 0
možnosti
HK

tnx

18. 4. 2012 21:14
Tak co s Vámi studente ...

Pokud jste cizinec, tak tleskám. V opačném případě doporučuji procvičit koncovky přídavných jmen. Doufám, že je to správná připomínka k tématu. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik